התוכנית האמריקנית: "העיר העתיקה תחת שלטון בינ"ל"
גורמים דיפלומטים בצרפת מסרו לעיתון ערבי כי תוכנית השלום של טראמפ צפויה להיות מוכרזת בוועידה בינלאומית, כנראה בקהיר. לפי התוכנית, ארה"ב לא שוללת את מזרח ירושלים כבירת המדינה הפלסטינית, אבל היא לא תקום על בסיס גבולות 67'. ומה באשר להתנחלויות?
מזרח ירושלים כבירה, ללא זכות שיבה וריבונות מוגבלת: אלה חלק מפרטי תוכנית השלום האמריקנית שמובאים הבוקר (ד') בעיתון "א-שרק אל-אווסט" מפי גורמים דיפלומטים בצרפת. לפי הגורמים, ארה"ב צפויה להכריז על תוכניתה בוועידה בינלאומית שתיערך באחת מבירות המדינות הערביות, ככל הנראה בקהיר, ובנוכחות ישראלית. בוועידה צפויות המדינות המשתתפות להכיר במדינת פלסטין.
לפי הדיפלומטים, ארה"ב לא שוללת בתוכניתה את האפשרות שמזרח ירושלים תהיה בירת המדינה הפלסטינית שתקום, אך בתנאי שהעיר העתיקה תהיה תחת שלטון בינלאומי. עוד חשפו הדיפלומטים לעיתון כי המדינה הפלסטינית תהיה בעלת ריבונות מוגבלת, מפורזת, וגבולותיה לא יתבססו על גבולות 1967.
כמו כן, בקעת הירדן תישאר תחת ריבונות ישראלית וההתנחלויות הגדולות תישארנה במקומן, בעוד שהתנחלויות "קטנות" יועברו, אם כי לא ברור לאן. בהמשך, הרשות תקבל סמכויות ביטחוניות ומנהליות נוספות בשטחי A ו-B.
התוכנית תכלול גם גיוס אמריקני של 40 מיליארד דולר בסיוע בהקמת המדינה הפלסטינית ובהקמת מוסדותיה. האחריות על ביטחון הגבולות החיצוניים של המדינה הפלסטינית תישאר בידי ישראל, בעוד שברצועת עזה, מצרים תהיה מעורבת גם כן. בכל הנוגע לסוגיית הפליטים הפלסטינים, התוכנית תקבע כי הם יישארו במקומם ויקבלו פיצויים.
מספר שרי חוץ ערבים, ובהם מזכ"ל הליגה הערבית אחמד אבו אל-רייט, נפגשו אתמול עם שרת החוץ של האיחוד האירופי פדריקה מוגריני וגורמים בכירים נוספים באיחוד כדי לדון בתהליך השלום בין ישראל והפלסטינים. ב"א-שרק אל-אווסט" דווח הבוקר כי שרי החוץ הערבים ביקשו מאנשי האיחוד האירופי לסייע בתיווך בין שני הצדדים בצל ההצהרות מצד הנשיא הפלסטיני אבו מאזן ואנשי הרשות הפלסטינית, שלפיהן ארה"ב לא תשוב להיות מתווכת במשא ומתן לשלום.
עם זאת, הבכירים הערבים הבהירו כי לוושינגטון עדיין יש תפקיד מרכזי בתהליך זה, ובעיקר לאור העובדה שהיא צפויה להציג את תוכנית השלום החדשה שלה בקרוב.
גורם דיפלומטי אירופי ציין בפני העיתון הערבי כי האירופים לא חושבים שהם יכולים למלא את תפקיד האמריקנים, אלא יכולים לסייע לה, וזאת בעיקר בשל היחסים הקרובים בין ארה"ב וישראל. הוא סבר כי רק ארה"ב יכולה ללחוץ על ישראל לקבל את הסכם השלום.