מומחי זכויות אדם מטעם האו"ם: "לעצור את תוכנית הגירוש"
קריאה משותפת של פעילי זכויות אדם לבלימת תוכנית הגירוש של מבקשי מקלט מאריתריאה וסודן: "מדיניות ישראל מפלה על בסיס גזע ומוצא לאומי"
התוכנית של ממשלת ישראל לגירוש מבקשי המקלט האריתריאים והסודנים מהווה הפרה של החוק הבינלאומי בכל הנוגע לזכויות אדם ולפליטים – כך קבעה קבוצה של מומחי זכויות אדם מטעם האו"ם בהצהרה שפרסמה בנושא. המומחים קראו לרשויות בישראל להשהות את התוכנית ולשנות אותה באופן מיידי.
"אנו חוששים כי התוכנית תפגע קשות בזכויותיהם של אזרחי אריתריאה וסודאן על פי החוק הבינלאומי", נכתב בהצהרה המשותפת. החותמים הם חוקרים עצמאים הפועלים בהתנדבות במסגרת מועצת האו"ם לזכויות אדם. הם מתמחים בתחומי זכויות האדם באריתריאה ובסודן, זכויות אדם של מהגרים, גזענות, אפליה, שנאת זרים וחוסר סובלנות.
בהצהרה מצוין כי התוכנית מעניקה באופן זמני פטור מגירוש לבני אדם מסוימים, בהם מהגרים השייכים לקבוצות פגיעות במיוחד, אך מומחי האו"ם חוששים כי ניתן לבטלו, והגירוש יכלול בסופו של דבר ילדים, משפחות ויחידים שבקשות המקלט שהגישו תלויות ועומדות. עוד מצוין כי נכון להיום, כ-20 אלף מתוך 34,700 אזרחי אריתריאה וסודן נאלצים לבחור בין עזיבת המדינה למעצר בלתי מוגבל בישראל.
אחת המומחים החתומים, טנדאי אצ'יומה, הביעה צער על "אופייה המפלה של התוכנית". אצ'יומה הוסיפה: "אני חוששת מאוד שמדיניות זו מכוונת ספציפית לאפריקנים שמדרום לסהרה. בהתמקדותה באזרחים אריתריאים וסודנים, המדיניות מפרה באופן ברור את האיסור על אפליה על בסיס גזע ומוצא לאומי".
אצ'יומה התייחסה להגדרתם של מבקשי המקלט כ"מסתננים בלתי חוקיים" ואמרה כי "השימוש במונחים כאלה מחזק ומעודד לגיטימציה לשיח הציבורי המפלה ולגישות הגזעניות כלפי מהגרים, פליטים ומבקשי מקלט, במיוחד אלה מאפריקה שמדרום לסהרה".
המומחים הזהירו מפני הכוונה לעצור לזמן בלתי מוגבל את מי שיסרב לעזוב את ישראל. "מעצרם של מהגרים צריך להיות אמצעי חריג שמשתמשים בו כמוצא אחרון. בית משפט הוא שצריך להורות עליו ולקבוע זאת באופן פרטני בכל מקרה ומקרה. הוא אמור להימשך לתקופה הקצרה ביותר ורק כאשר אין חלופות מתאימות. בשום מקרה אין לעצור ילדים בעילות של הגירה, יהיה אשר יהיה מעמדם או מעמד הוריהם", כתבו.
לנוכח הסודיות האופפת את היעדים שאליהם יגורשו מבקשי המקלט, המכונים "מדינות שלישיות", הביעו מומחי האו"ם חשש כי לא תינתן להם הגנה נאותה ויעילה. "אנו קוראים לישראל לכבד את האיסור המוחלט על החזרת פליטים, שמשמעותו היא שאין להחזיר אדם, יהא אשר יהא מעמדו, למדינה שבה יש יסוד סביר להניח כי יהיה בסכנה של עינויים או ענישה אכזרית, בלתי אנושית או משפילה, או של הפרות חמורות אחרות של זכויות אדם", אמרו.
לסיום נכתב כי המומחים עמדו בקשר עם ממשלת ישראל כדי להבהיר את הסיטואציה.
כבר בחודש נובמבר 2017 גוף אחר של האו"ם שעוסק בנושא, נציבות האו"ם לפליטים, מתח ביקורת חריפה על התוכנית, יום לפני שאושרה בממשלה. בהודעת נציבות האו"ם לפליטים (UNHCR) נכתב כי הסוכנות "מביעה דאגה עמוקה מההצעות, שבמסגרתן מבקשי מקלט ופליטים אריתראים וסודנים יאולצו להסכים למעבר למדינות באפריקה או להיות נתונים לכליאה".