נתניהו לראשי הקואליציה: ממשלה שתשלים את ימיה - או בחירות
ראש הממשלה העביר מסר לשותפיו הקואליציונים ברקע משבר חוק הפטור מגיוס ואישור התקציב שמטלטל את ממשלתו. בכיר בקואליציה: "בלי הסכם שיבטיח לממשלה אורך חיים, אין ברירה אלא ללכת לבחירות". בסביבת ליצמן הדגישו: "לו ראש הממשלה היה רוצה - היה פועל יותר"
ראש הממשלה בנימין נתניהו, ששוהה בביקור מדיני בוושינגטון, העביר היום (ג') מסר לראשי הקואליציה על רקע משבר חוק הפטור מגיוס ואישור תקציב המדינה שמטלטל את ממשלתו. "המטרה של נתניהו כעת היא ממשלה שתמצה את ימיה", אמר ל-ynet גורם בכיר בממשלה. "אין טעם בממשלה שתתפרק במאי. לכן, בלי הסכם שיבטיח לממשלה אורך חיים - אין ברירה אלא ללכת לבחירות".
לדברי אותו גורם, סדר העדיפויות של נתניהו הוא כדלקמן: "האפשרות הראשונה היא הסכם שיבטיח את מיצוי ימי הממשלה והאפשרות השנייה היא ללכת לבחירות. אפשרות שלישית לא באה בחשבון".
במקביל, נשמעים קולות מצד בכירים בסיעות החרדיות, כמו גם בליכוד, שלפיהם ללא התערבותו של נתניהו - לא ניתן יהיה לגשר על הפערים. עוד הוסיפו הבכירים, כי "כפי שהדברים נראים כעת, האפשרות של פיזור הכנסת והכרזה על בחירות - ממשית". בתוך כך, תתקיים התייעצות של מועצת גדולי התורה של "דגל התורה", ככל הנראה מחר בערב, שבמהלכה ינסו למצוא פתרון שיוצג לרבנים - שיכריעו האם לאשרו.
בסיעות החרדיות מעריכים כי ייתכן שאם תוצע פשרה הולמת הנוגע לחוק הגיוס, שלושת חברי הכנסת המשתייכים לדגל התורה - משה גפני, אורי מקלב ויעקב אשר - עשויים לקבל אותה בניגוד לעמדתו של ליצמן, נאמנו של האדמו"ר מגור הרב יעקב אלתר, המשתייך ל"אגודת ישראל" – שעשוי לקבל החלטה נפרדת. לפי שעה, התייעצות בין ליצמן לרבניו טרם נקבעה.
עם זאת, בסביבת ליצמן הדגישו הערב שוב כי הוא "אינו רוצה בחירות, אך לא יחשוש ממהלך כזה אם לא יעבור חוק גיוס מתוקן לפני אישור התקציב, כפי שהורתה מועצת גדולי התורה". בסביבתו של השר הסבירו עוד כי האחרון מעריך שנתניהו מעוניין בבחירות, לנוכח העובדה שאינו מתאמץ מספיק לסיים את המשבר וכי הליכוד אינו מציג מתווה לפתרון. בנוסף, ואין תיאום בינו לבין החרדים על פיזור הכנסת. "לו ראש הממשלה היה רוצה - היה פועל יותר".
ביממה האחרונה נעשו אינספור ניסיונות לפתור את המשבר ועל שולחן הדיונים הועלו כמה מתווים אפשריים. לפי בכירים בקואליציה, אחת האפשרויות היא שכל השחקנים ממתינים לשובו של נתניהו מארה"ב, אך בינתיים אין כל שינוי במצב שמביא עמו תקווה. בתוך כך, שיגר היום כחלון מסר תקיף שלפיו הוא אינו מתכוון לסגת כלל מעמדתו, ואמר כי "בליל הסדר לאזרחי ישראל יהיה תקציב, או שלא יהיה להם שר אוצר".
כמו כן, לפי שעה שר הביטחון אביגדור ליברמן, שרק אתמול הגדיר את הדרישה להעביר את חוק הגיוס בשלוש קריאות בתוך כשבוע כ"גניבה", מסרב להתחייב כי יישאר בממשלה אם החוק יעבור; ואילו שר האוצר משה כחלון כבר הבהיר שלא יתמוך בחוק לפני שיאושר תקציב 2019.
ליצמן דחה את ניסיונות הפשרה: "קודם חוק הפטור מגיוס, ואחריו התקציב"
הבוקר דחה השר ליצמן דוחה את הגישושים לפשרה והתבצר בעמדתו שלפיה יש לחוקק עוד השבוע את חוק הפטור מגיוס. רק לאחר מכן יתייצבו החרדים בעד תקציב המדינה. "אנחנו עומדים בדרישתנו להעביר את החוק בכל קריאותיו קודם להצבעה על התקציב ודבר לא השתנה", אמר לעיתון החרדי "המודיע", המזוהה עם יהדות התורה.
בעיתון החרדי ציין ליצמן כי "מאז פרוץ המשבר הליכוד אינו מנהל איתנו מגעים על חוק הגיוס". הבוקר הוסיפו גורמים בסביבתו כי מלבד השרה איילת שקד, איש בליכוד לא העביר עד כה מתווה רציני שיקדם את המשבר. אתמול החלו ניסיונות תיווך אינטנסיביים יותר מצד אנשי נתניהו ובראשם השר יריב לוין. בנוסף פתחו גם שרי הבית היהודי נפתלי בנט ואיילת שקד ערוץ תיווך שקט למציאת פתרון למשבר, תוך שהם מכנים אותו "פייק משבר".
לעומת ליצמן, ח"כ משה גפני וסיעתו (אורי מקלב ויעקב אשר) מפגינים עמדה רכה יותר, ובעיתונם "יתד נאמן" דיווחו על "מגעים לפתרון המשבר הקואליציוני" ואף אותתו כי "היום יותר מתמיד יש נכונות להגיע להבנות". היומון הליטאי הדגיש, כמובן, כי "כל פיתרון חייב להיות כרוך בהטחת מעמדתם של בני הישיבות", אך לא התנה, כליצמן, את התמיכה בתקציב באישורו הסופי של חוק הגיוס מבעוד מועד.