צילומי לוויין: במקום כפרים שהוצתו כליל - בסיסי צבא
ארגון זכויות האדם "אמנסטי" טוען שמיאנמר בונה מתקנים ביטחוניים על כפריהם ההרוסים של בני הרוהינגה המוסלמים שברחו בגלל אלימות הצבא
הרצחת וגם ירשת? מיאנמר בונה מתקנים ביטחוניים על כפריהם ההרוסים של בני הרוהינגה המוסלמים. כך מסר היום (יום ב') ארגון זכויות האדם הבינלאומי "אמנסטי אינטרנשיונל". הארגון הטיל ספק בכוונתה של מיאנמר לקלוט בחזרה את מאות אלפי הפליטים המוסלמים שברחו מהמדינה מאז פרוץ האלימות הקשה במדינת המחוז ראקית ב-25 באוגוסט 2017.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
קרוב ל-700 אלף בני רוהינגה ברחו ממדינת ראקין לבנגלדש מאז שצבא מיאנמר פתח בקיץ האחרון במבצע נגד מורדים בני רוהינגה. המבצע הצבאי נמשך זה יותר משישה חודשים וארצות הברית והאו"ם טוענות שמיאנמר מבצעת טיהור אתני של בני הרוהינגה.
מיאנמר דוחה את ההאשמות וטוענת שהיא בסך הכול הגיבה למתקפה של המורדים המוסלמים על עמדות של הצבא בסוף חודש אוגוסט. מבקרי הממשלה במיאנמר טוענים שהצבא המקומי מנצל את תקיפות המורדים כדי להוציא לפועל "מבצעי טיהור" ולסלק את המיעוט המוסלמי מהמדינה.
תפסו אדמה לא שלהם
בדו"ח חדש של ארגון "אמנסטי" שנקרא "לשנות את פני מדינת ראקין", צורפו צילומי לוויין וראיונות שמוכיחים שמאז תחילת השנה האזרחית הגבירה מיאנמר את בניית התשתיות הצבאיות ומבנים אחרים במדינת ראקין בצעד ששווה ערך ל"השתלטות על אדמה".
"הרשויות במיאנמר מבצעות פעולות בנייה מעל אותם מקומות שאליהם צריכים לשוב בני הרוהינגה", אמרה טירנה חסן, מנהל מחלקת תגובה למשברים ב"אמנסטי", לסוכנות הידיעות הצרפתית. "בכמה מקרים היה הרס של בתים קיימים", היא הוסיפה.
שטח סגור לכלי תקשורת וארגוני זכויות אדם
בצילום לוויין של כפר בשם קאן קיה, בפאתי העיר מונגדו במדינת ראקין, חודשיים לאחר תקיפת צבא מיאנמר באוגוסט, רואים יישוב חרוך לגמרי לאחר שהועלה באש. בתחילת חודש מרס כבר ניתן לראות בתצלומי לוויין את אותו אזור ועליו בניינים עומדים על קרקע שעברה שיקום. בארגון "אמנסטי" מאמינים כי המבנים בכפר של בני הרוהינגה הם חלק מבסיס חדש של כוחות הביטחון של מיאנמר. פעילות דומה תועדה גם בכפר אין דין, שבו הודה צבא מיאנמר שהשתתף בהרג 10 תושבים בני רוהינגה בחודש ספטמבר.
מדינת ראקין נסגרה הרובה לכניסת ארגוני זכויות אדם וכן לכלי תקשורת ולחוקרים של האו"ם.
מיאנמר ובנגלדש היו אמורות להתחיל במבצע להשבת פליטים בני רוהינגה לארצם כבר בסוף חודש ינואר, אולם רבים מהם לא מוכנים לשוב למיאנמר מבלי שיקבלו ערבויות לביטחונם ולזכויותיהם הבסיסיות.
בדו"ח של ארגון זכויות האדם הבינלאומי הועלה החשש שבודהיסטים וארגונים לא-מוסלמים ישתלטו על חלק מהאדמות שננטשו על ידי בני הרוהינגה, וששינוי פני הקרקע יעלים את הראיות לזוועות שבוצעו על ידי צבא מיאנמר בבני המיעוט המוסלמי שאינם זכאים לאזרחות בארצם וסבלו במשך שנים מאפליה קשה.
זו הטאי, דובר של ממשלת מיאנמר, דחה את הטענות ואמר שהממשלה לא מקימה בסיסים צבאיים באזורי מגורים, אבל הוסיף שתחנות משטרה שהוקמו הן חלק מתוכניות הבנייה של הכפר. "זה לא נכון שאנחנו מציבים את הצבא בבתים ובכפרים", הוא אמר. לדבריו, שיטוח הקרקע הכרחי כדי לבצע עבודות בקרקע שהוצתה. "מאחר שאזור זה נמצא בפיתוח, אנחנו בונים מחדש באופן שיטתי".