הטייס שהפציץ את הכור: "עד היום אשתי לא יודעת"
טייס ה-F-15 אל"מ א' היה מהאנשים הספורים שידעו חודשים מראש על יעד התקיפה ועל החשיבות האסטרטגית וההיסטורית של המבצע. כעת הוא מספר ל-ynet על ההכנות המורכבות, המתח ורגע שחרור הפצצות - ועל עשר שנים שבהן לא שיתף בכך איש, גם לא בביתו. צפו בריאיון המלא
ב-2007 היה אל"מ א' סגן מפקד טייסת "רעם" (F-15) של חיל האוויר - ומהיחידים שידעו כמה חודשים מראש על התוכנית לתקוף כור גרעיני שמוקם בסוריה. בריאיון לקראת ההכרזה של ישראל שלפיה היא העומדת מאחורי המבצע, הוא מספר על ההכנה המורכבת של פקודיו למבצע, מבלי שיידעו מהו יעד התקיפה. צפו בריאיון המלא.
"טייסי חיל האוויר מאומנים בכך שמדי פעם יש דברים שהם סודיים ולא את הכול אפשר לחשוף", הוא אומר. "הם לא מכירים את המטרה והם לא מכירים את האזור. אומרים להם שמשהו מתהווה, והם יודעים לא לשאול שאלות שלא צריך לשאול".
- ומתי נבחרים הטייסים עצמם שמשתתפים במבצע?
"למבצע היו כמה אופציות, ולכן לא ידענו בדיוק את סדר הכוחות שיטוסו, מספר המטוסים המדויק. ברגע שהדברים מתחילים להתגבש אנחנו מכנסים את האנשים שאנחנו מאמנים וערב לפני כן מבצעים מודל גדול שמדמה אחד לאחד את המבצע".
- איפה?
"בשמי הדרום ובמרחב האווירי של מדינת ישראל, אבל מבחינת הטווח ומבחינת יכולות הוא מדמה אחד לאחד".
- ובמבצע עצמו, הנ"מ הסורי זיהה אתכם?
"כמו שאני מכיר את מערכות ההתרעה שיש לנו במטוס, ההגנה האווירית הסורית לא זיהתה אותנו".
- עד כמה חששתם ממנה?
"כשאתה טס בלילה בשטח סוריה - אזור ההגנה האווירית הצפוף ביותר בעולם - הנחת היסוד שלך היא שתתגלה בשלב מסוים. אבל היכולות שלנו הן לא פחות טובות. אנחנו יודעים גם להתחמק מהמערכות האלה וגם לתמרן כנגדן".
- בוא נדבר על רגעי התקיפה. הרגע שבו אתה משחרר את הפצצה, עוד לפני המגע שלה עם המטרה, עד כמה הוא מותח? מה עובר בראש באותו רגע?
"רגע שחרור הפצצות זה הרגע שמחכים לו. בדרך כלל הדבר הזה עובד. המטוסים שלנו טובים, מערך האחזקה שלנו דואג שלא תהיינה תקלות. מגיעים מעל המטרה, לוחצים 'פיקל' (הכפתור האדום שמשחרר את הפצצות), אתה מרגיש את זה, את אותה מכה בכנף, ואתה יודע שזה בדרך. עכשיו מחכים כמה שניות עד שהן פוגעות ורואים את ההישג האדיר".
- רואים במערכות המטוס או בעין?
"אני רואה את זה גם במערכות התצפית שיש לי על המטוס, שבעזרתן אני גם יכול לנהג את החימוש, ואני רואה את זה גם בעין. בסוף נוצר שם הפיצוץ, שהוא פיצוץ גדול. בלילה חשוך רואים אותו מצוין גם בעין".
- כשאתה חוצה את הגבול האווירי מסוריה לישראל, כשזה מאחוריך, מהן התחושות?
"יש תחושת סיפוק עצומה. אנחנו מבינים שהיינו שותפים להישג היסטורי. מבינים שהיינו שותפים לכך שמדינת ישראל מחקה איום קיומי. לקראת נחיתה כבר יש הקלה מסוימת, קצת מתבדחים בתא, קצת מדברים על כל החששות שהיו לפני, על המקרים והתגובות שתרגלנו".
- אחרי שתוקפים ומשמידים כור גרעיני של האויב, איך שומרים על פוקר פייס?
"בבית הפרטי זה קשה. גרים פה בשיכון, שומעים שהיו המראות ושומעים כל מיני דברים, אבל גם פה אנחנו מתורגלים. אני חושב שעד שאשתי לא תזהה אותי בריאיון הזה, היא לא תדע שום דבר על מה שקרה".
ריאיון: יואב זיתון. עורך תוכן: נעם גיל. צילום: ירון שרון. תסריט ובימוי: תמר אברהם. עריכת וידאו ואנימציה: תמר אברהם. הפקה: עדי ברמן. ניהול תוכן: נועה גליקשטיין-קרן.