שתף קטע נבחר

 

טילים ומל"טים מתאבדים: לאן מגיע הנשק הישראלי

ראש המדינה שקיבל הכי הרבה נשק כחול-לבן אמר כי "ערפאת הוא מהמנהיגים הגדולים בעולם", גם היבואניות הגדולות הנוספות לא הצביעו לצד ישראל באו"ם. הדו"ח החדש חושף גם: פרט להודו, סעודיה היא יבואנית הנשק הגדולה בעולם - ורובו מתקבל מארה"ב

 

"מל"ט 'הארופ' בפעולה בארמניה"

"מל"ט 'הארופ' בפעולה בארמניה"

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

למזרח אסיה, לקווקז וגם לאירופה: הנשק הישראלי מגיע לרחבי העולם, ובמספרים הולכים וגדלים. כך עולה מדו"ח מכון שטוקהולם לחקר השלום הבינלאומי (SIPRI), שפורסם השבוע. לפי הדו"ח, היבואניות הגדולות של נשק ישראלי הן הודו, וייטנאם ואזרבייג'ן.

 

מל"טים ומטוסי ריגול: עסקאות הענק עם הודו

 

מהסקירה עולה כי ישראל היא השביעית ברשימת יצואניות הנשק בעולם. בחמש השנים האחרונות ייצוא מערכות הנשק הישראליות טיפס ב-55% לעומת חמש השנים הקודמות - הגידול הרב ביותר מבין המדינות הממוקמות בעשירייה הראשונה בקטגוריה זו. 49% מהנשק הישראלי שנמכר למדינות שונות בעולם בין 2013 לבין 2017 הגיע להודו, 13% לאזרבייג'ן ו-6.3% לווייטנאם.

 

נמכר להודו: ניסוי ברק 8 ב-2015    (חטיבת דובר צה"ל)

נמכר להודו: ניסוי ברק 8 ב-2015    (חטיבת דובר צה"ל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

היחסים המתחממים עם ההודים נראו היטב בשנה האחרונה, בביקור ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי בארץ ובביקור הגומלין לאחרונה של ראש הממשלה בנימין נתניהו במעצמה האסיאתית. אז גם הושם דגש על מכירות הנשק ההמוניות של ישראל להודו – טילי ברק להגנה אווירית, מל"טי איתן, פודי תקיפה וניווט וכן עסקאות מתהוות למכירת מערכות פלקון לשליטה אווירית וטילים נגד טנקים. לפי הדו"ח, הייבוא ההודי מישראל זינק ב-285% בחמש השנים האחרונות לעומת 2008-2012.

 

עם זאת, ההצבעה ההודית נגד הכרה אמריקנית בירושלים כבירת ישראל והאמירות של מודי בביקור ברשות הפלסטינית, אז הצהיר כי "יאסר ערפאת הוא מהמנהיגים הגדולים בעולם", הראו כי הקשר בין מכירת נשק לתמיכה מדינית אינו הדוק. גם וייטנאם ואזרבייג'ן תמכו בהצבעה באו"ם בעמדה האנטי-ישראלית, למרות הנשק הכחול-לבן הרב שהן מקבלות.

 

מוכרים גם לדרום קוריאה, איטליה ובריטניה

רק רוסיה מקדימה את ישראל במכירות נשק לווייטנאם ולאזרבייג'ן, והרוסים הם גם יצואני הנשק הגדולים ביותר להודו. לפי מכון המחקר, ישראל היא ספקית הנשק השלישית בגודלה של דרום קוריאה, איטליה ובריטניה.

 

שיגור טיל ברק. ישראל מכרה להודו (צילום: דובר צה"ל) (צילום: דובר צה
שיגור טיל ברק. ישראל מכרה להודו(צילום: דובר צה"ל)

 

 

לפי הדו"ח, ישראל סיפקה בין היתר להודו ולאזרבייג'ן חימושים משוטטים, הידועים יותר בכינוי "מל"טים מתאבדים". בעבר דווח כי בקרבות בין אזרבייג'ן לארמניה נצפה מל"ט "הארופ" ישראלי, שנטען כי הוא "מל"ט מתאבד". בסרטון בתחילת הכתבה, שפורסם ב"וושינגטון פוסט" ב-2016, נראה לכאורה "הארופ" מתרסק על מטרות בארמניה. 

 

המכירות לאזרבייג'ן הובילו גם לסערה. נגד חברת המל"טים "אירונאוטיקס" נטען כי לבקשת צבא אזרבייג'ן ביצעה "הדגמה חיה" של התקפת מל"ט מתאבד מתוצרת החברה על עמדה של צבא ארמניה. בהמשך נפתחה נגדה חקירה בלהב 433, בשיתוף עם משרד הביטחון. על כל פרטי החקירה ושמות החשודים הוטל צו איסור פרסום גורף, למעט העובדה ש"נגד חברת אירונאוטיקס מתנהלת חקירה בקשר לעסקה מול לקוח מהותי".

 

בצד השני של המשוואה - ייבוא הנשק ממדינות זרות - ישראל נמצאת במקום ה-17 בעולם. ישראל הגדילה את ייבוא הנשק ב-125% בחמש השנים האחרונות לעומת חמש השנים שקדמו להן. ארצות הברית אחראית ל-60% מהנשק הזה, כולל העברת תשעה מטוסי F-35, מתוך 50 שיועברו בסך הכול. גרמניה (30%) מסרה שתי צוללות, לא כולל שלוש נוספות שעליהן סוכם אשתקד, על רקע "פרשת הצוללות". איטליה - ספקית מטוסי האימון של חיל האוויר - שלישית עם 10%.

 

רשימת הקניות של סעודיה

בסך הכול, נרשם גידול של 10% במכירות העולמיות של מערכות נשק והיעד של 32% מכלל הנשק שהועבר בין מדינות היה המזרח התיכון. ייבוא נשק לאזור הוכפל בחמש השנים האחרונות, בהמשך למגמה דומה בחמש השנים שקדמו להן. ארצות הברית, בריטניה וצרפת היו ספקיות הנשק הגדולות לאזור, ואילו סעודיה, מצרים ואיחוד האמירויות הן אלו שפתחו את הארנקים וקיבלו את הנשק. בריטניה, לדוגמה, מכרה כמעט חצי מכלל הנשק שייצאה לסעודיה.

 

F-35. החמקנים הראשונים כבר הגיעו מארה"ב לישראל (צילום: Reuters) (צילום: Reuters)
F-35. החמקנים הראשונים כבר הגיעו מארה"ב לישראל(צילום: Reuters)

טראמפ בסעודיה. יעד הנשק האמריקני מספר 1 (צילום: AP) (צילום: AP)
טראמפ בסעודיה. יעד הנשק האמריקני מספר 1(צילום: AP)

 

בסך הכול סעודיה הגדילה את ייבוא הנשק ב-225%, והשתמשה בו בין היתר במלחמה בתימן נגד החות'ים, המקבלים תמיכה מאיראן. רשימת הקניות של סעודיה כללה בין היתר 78 מטוסי קרב, 72 מסוקי קרב ו-328 טנקים. סעודיה נמצאת במקום השני ברשימת היבואניות אחרי הודו והיא מקדימה את מצרים, איחוד האמירויות וסין.

 

בניגוד לסעודיה, איראן – שנלחמת כבר שנים כדי להותיר את משטר בשאר אסד על כנו בסוריה - אפילו לא נכנסה לרשימת 40 היבואניות הגדולות. לפי הדו"ח רק אחוז אחד מהנשק שיובא לאזור הגיע לידי טהרן. הסיבות, בין היתר: אמברגו הנשק שמוטל על איראן והעובדה שהיא מתבססת על גרורותיה (כמו חיזבאללה) ועל שימוש בטרור כדי להשיג את מטרותיה. קיימת גם אפשרות שהעברות נשק סודיות לא נכללו בדו"ח.

 

98 מדינות מקבלות נשק אמריקני

ארה"ב, יצואנית הנשק הגדולה ביותר, הגדילה את המכירות ב-25%. היא מכרה נשק ללפחות 98 מדינות, ובסך הכול מכירותיה מהוות שליש מהמכירות בעולם כולו. המכירות של רוסיה, מספר 2, דווקא קטנו ב-7%. ייצוא הנשק האמריקני היה בין 2013 ל-2017 גדול ב-58% מהייצוא הרוסי. צרפת, גרמניה, סין ובריטניה משלימות את השישייה הראשונה וישראל כאמור שביעית.

 

היעד של כמעט מחצית מייצוא הנשק האמריקני בחמש השנים האחרונות היה המזרח התיכון, כשבראש היבואניות הגדולות של נשק אמריקני נמצאת סעודיה. אחריה: איחוד האמירויות, אוסטרליה, טייוואן, עיראק, הודו, טורקיה, בריטניה ומצרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: תעשייה אווירית
טיל ברק 8 ומל"ט מתאבד
צילום: תעשייה אווירית
מומלצים