הגינוי להרעלה: ישראל לא רוצה להרגיז את רוסיה
בריטניה דרשה מישראל להצטרף לבעלות בריתה ולהאשים את רוסיה בהרעלת המרגל. ישראל, שצריכה את "הדוב הרוסי", יותר מתמיד, לא עשתה זאת
ישראל התייחסה באיחור להרעלת המרגל הרוסי בבריטניה, ולמרות הדרישה הבריטית נמנעה מלהאשים את רוסיה במעשה.
בעלות בריתה של בריטניה, בראשן ארה"ב, פרסמו אתמול (ה') הודעה משותפת והטילו על רוסיה את האחריות ל"התנקשות כימית" על אדמת בריטניה. בישראל העדיפו שלא להרגיז את "הדוב הרוסי", שישראל זקוקה לו היום יותר מתמיד בשל התפקיד האסטרטגי בסוריה ובאזור כולו.
בגינוי הישראלי כלל לא התייחסו לרוסיה. "ישראל רואה בחומרה את האירוע ומגנה אותו בתוקף", נמסר בהודעת משרד החוץ. "אנו מקווים שהקהילה הבינלאומית תדע לשלב זרועות, כדי למנוע הישנותם של אירועים כאלה".
שגריר בריטניה בישראל דיוויד קוורי נועד ביום רביעי עם היועץ לביטחון לאומי מאיר בן שבת – פגישה שנקבעה מראש ועסקה, בין השאר, בהסכם הגרעין עם איראן. במהלך הפגישה העלה קוורי את פרשת הרעלת השגריר, והציג בפניו את עמדתה של בריטניה שמאשימה חד משמעית את רוסיה בביצוע הפעולה ומאשימה אותה בהפרת הדין הבינלאומי.
השגריר הבריטי אמר לבן שבת שבריטניה מצפה מהקהילה הבינלאומית ומבנות בריתה, לרבות ישראל, לגנות את הרעלת סרגיי סקריפל ובתו יוליה. קוורי העלה את הדברים גם בשיחות עם בכירים ישראלים נוספים. המסר שלו היה ברור: בריטניה מצפה שישראל תגנה את רוסיה.
ואולם, בהתייעצויות שהתקיימו בלשכת ראש הממשלה הוחלט להסתפק בהודעת גינוי קצרה – שלא מזכירה ולו ברמז את רוסיה. עוד הוחלט שאת ההודעה יפרסם משרד החוץ, ולא לשכת ראש הממשלה. ההערכה היא שנוסח ההודעה, והבחירה במשרד החוץ, נועדו למנוע מתיחות עם מוסקבה.
ישראל זקוקה לרוסים, שהיום הם "בעלי הבית" בסוריה, וישראל לא צריכה בשום אופן להתערב בסכסוך דיפלומטי בינלאומי שלא נוגע לה. זאת ועוד: לבנימין נתניהו יש קשרים טובים מאוד עם ולדימיר פוטין, ואף אחד לא רוצה לפגוע בהם.
משגרירות בריטניה נמסר בתגובה: "שגריר בריטניה נפגש בימים האחרונים עם מספר בכירים והנושא הזה אכן עלה. אנחנו אכן מצפים להצהרה חזקה של תמיכה מכל בנות הברית הקרובות שלנו, בהינתן שפעולותיה של רוסיה שמאתגרות את המערכת הבינלאומית תלויית החוקים".