צה"ל מסכל מנהרה אחת לחודש, חמאס משקם ובונה חדשות
חמאס זיהה את היכולת הישראלית לאתר מנהרות ופועל בהתאם. הארגון מתמקד בחידוש מנהרות שנהרסו, אבל בצה"ל מעריכים שבחודשים הקרובים ייחשפו מנהרות חדשות. למרות ההצלחה הטכנולוגית חוששים בצבא ממנהרה שלא תזוהה
חמאס מפנה את משאביו לנתיב אחר, זול יותר מתוכנית הדגל שלו לחפירת מנהרות התקפיות נגד ישראל - השמשה מחדש של מחילות וחללים תת-קרקעיים שצה"ל ניטרל במהלך מבצע צוק איתן, וכאלה היו יותר מ-30 לאורך גבול הרצועה. זו המגמה אותה זיהו גורמי מודיעין בפיקוד דרום שעוקבים אחרי פרויקט המנהור של חמאס. השינוי נעשה ככל הנראה בתגובה לטכנולוגיות הישראליות החדשות נגד המנהרות. עם זאת, על פי הערכה בצה"ל, חמאס ממשיך גם לחפור מנהרות נוספות.
ההסתעפות המחודשת במנהרה הישנה שיצאה מהעיר רפיח לעבר כרם שלום בדרום רצועת עזה הייתה במעקב של כוחות הביטחון מזה כמה חודשים, אך לפי גורמים בצה"ל בשום שלב לא היוותה איום על עוטף עזה. יכולה להעיד על כך השגרה שנמשכה כל העת, וגם בזמן שחופרי חמאס עסקו מתחת לקרקע בשחזור המנהרה, התנועה האזרחית והחקלאית לא הוגבלה כמעט בשום שלב, "עד למטר האחרון". בה בעת, הזרקור המודיעיני והמבצעי הופנה לנעשה עמוק מתחת לאדמה, במהלך ההתקדמות לקראת הגבול.
בסופו של דבר אותר פתח היציאה בשטח ישראל, ליד גדר המערכת, וכמה מאות מטרים בקו אווירי מקיבוץ כרם שלום, למוד המנהרות. צה"ל בחר הפעם לנטרל את המנהרה, לדברי קצינים, באופן סופי, על ידי הזרמת כמות אדירה של חומר בטון לתוכה, שיאטום אותה ולא יאפשר את שימושה מחדש.
המאמץ המבצעי, הטכנולוגי והמודיעיני לסיים את נטרול המנהרה גובש ב"מעבדת המנהרות" של הפיקוד הדרומי, אותו "מוח" שריכז את כל הקצוות ותיכלל את הפעולות נגד המנהרה. קצת לפני מבצע צוק איתן הפציץ חיל האוויר מנהרה גדולה ומשמעותית שנחפרה לעבר לכרם שלום, ונקברו בתוכה מחבלי חמאס. המהלך היווה את אחד הטריגרים המרכזיים לפרוץ המלחמה בתחילת קיץ 2014. בצה"ל לא מאשרים עדיין שמדובר באותה מנהרה, אך ככל הידוע לא הייתה מנהרה נוספת במרחב כרם שלום שטופלה ונוטרלה במהלך צוק איתן.
עד כה, בפרק זמן של פחות מחצי השנה האחרונה, צה"ל טיפל בשבע מנהרות טרור, שש מהן של חמאס, ואחת של הג'יהאד האיסלאמי הפלסטיני. חמאס נחשב למנוסה, בקיא ומקצועי יותר בחפירת המנהרות, והצליח לעשות התאמות למנהרותיו במירוץ הלמידה מול צה"ל. ארבע מהמנהרות שזוהו בחצי השנה האחרונה נוטרלו מעל לקרקע, הנדסית, לאחר שהתקרבו או "נגעו" בשטח ישראל, ועוד שלוש נוטרלו בתקיפות של מטוסי קרב. האחרונה שבהן הלילה, בשכונת זייתון העזתית, בתגובה לתקריות מטעני החבלה האחרונות.
לפי הערכות בצבא, בחודשים הקרובים ייחשפו מנהרות נוספות שינוטרלו, כאשר שר הביטחון אביגדור ליברמן אף הבטיח הבוקר שעד סוף השנה יושמד פרויקט המינהור של חמאס. עם זאת, קצינים בצה"ל, בעיקר אלה שאמונים על ביטחון הגזרה, מקפידים להיזהר בכל הקשור להצלחה הטכנולוגית שמבוססת על הסנסורים המתקדמים שמזהים את החללים. לא מן הנמנע שגם אחרי שיושמדו עוד מנהרות שיזוהו בשנה הקרובה, חמאס יצליח להפעיל כוח של מחבלים באמצעות מנהרה או זנב של מנהרה שלא זוהו, מה שעלול להצטייר ככישלון התוכנית האדירה של מערכת הביטחון נגד מנהרות חודרות, שבה הושקעו יותר מארבעה מיליארד שקלים.
בנוסף לטכנולוגיית הזיהוי של המנהרות, צה"ל ממשיך ביתר שאת בהקמת קיר המכשול התת-קרקעי בכמה מוקדים שמוגדרים מאוימים יותר, בהם מול נחל עוז, שדרות ונתיב העשרה בצפון הרצועה. העבודות בפרויקט זה נמשכות כמעט כל השבוע, ממוצאי שבת ועד לשישי אחר הצהריים, על ידי מאות עובדים, רובם ככולם זרים, ממדינות כמו טורקיה, רומניה ומולדובה, ובהם גם ערבים ישראלים. החשש הוא שחמאס או פעילים של ארגונים סוררים ינסו לחבל בעבודות, ולכן בכל אתר בנייה כזה הוקמה סוללת אדמה גבוהה שמגינה על העובדים מירי צלפים, מקלעים או מטילי נ"ט, וכל אחד מהפועלים נדרש לחבוש כל העת קסדה ושכפ"ץ, אחרת ייקנס. צה"ל הקצה לצורך אבטחתם עשרות רבות של לוחמים שזו משימתם מדי יום.