הצעה צרפתית: סנקציות חדשות על איראן כדי שטראמפ יישאר בהסכם הגרעין
נשיא ארה"ב הציב לאירופים אולטימטום עד 12 במאי: תקנו את הפגמים הנוראים או שנפרוש מהסכם הגרעין עם איראן. צרפת קראה לאיחוד האירופי להטיל עיצומים חדשים על איראן בגין תוכנית הטילים הבליסטיים שלה כדי שוושינגטון תשתכנע להישאר בהסכם הגרעין
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
הנשיא האמריקני הציב למדינות האירופיות שחתמו על הסכם הגרעין אולטימטום עד 12 במאי "לתקן את הפגמים הנוראיים" בהסכם, שהושג על ידי קודמו בתפקיד ברק אובמה. אם לא יעשו זאת, איים טראמפ, הוא יוציא את ארצו מהסכם וישיב את הסנקציות הקודמות על הרפובליקה האיסלאמית.
בתגובה לאולטימטום של טראמפ, שלוש מדינות אירופיות שחתומות על הסכם הגרעין - צרפת, בריטניה וגרמניה - הציעו סנקציות חדשות של האיחוד האירופי נגד איראנים שתומכים בממשלת סוריה במלחמת האזרחים ובתוכנית הטילים הבליסטיים של טהרן. כך לפי מסמך חשאי שנראה על ידי סוכנות הידיעות רויטרס.
צרפת: "נחושים להבטיח שהסכם וינה יכובד"
"אנחנו נחושים להבטיח שהסכם וינה יכובד", אמר שר החוץ הצרפתי ז'אן-איב לה דריאן לכתבים עם בואו לבריסל לשיחות עם עמיתיו באיחוד האירופי. "אבל אסור לנו להתעלם מהאחריות של איראן בהפצת טילים בליסטיים ובתפקידה המפוקפק מאוד במזרח הקרוב ובמזרח התיכון", אמר לה דריאן. "חייבים לדון בזה כדי להגיע לעמדה משותפת".
המסמך הסודי ציין "העברות של טילים איראניים וטכנולוגיית טילים" לסוריה ולבעלות בריתה של טהרן, כמו המורדים החות'ים בתימן וארגון חיזבאללה השיעי בלבנון.
סנקציות חדשות צריכות לקבל אישור של כל 28 מדינות האיחוד
ארצות הברית הטילה סנקציות חד-צדדיות על איראן בגלל ניסויי הטילים שביצעה שלטענת וושינגטון מהווים הפרה של החלטת מועצת הביטחון של האו"ם בנוגע לפיתוח כלי נשק שמסוגלים לשאת ראשי חץ גרעיניים.
כל צעד שאותו ינקוט האיחוד האירופי יהיה צעד הענישה המשמעותי הראשון שלו מאז שהסיר את הסנקציות הכלליות מאיראן בשנה שעברה. הסרת הסנקציות התאפשרה בזכות הסכם הגרעין שנחתם בווינה ב-2015 ונועד לבלום את המרוץ של הרפובליקה האיסלאמית לעבר נשק גרעיני. עם זאת, סנקציות חדשות של גוש המדינות האירופי יצטרכו לקבל את תמיכת כל 28 המדינות החברות באיחוד האירופי, ועלולות לסבך עסקות חדשות שנחתמו באחרונה עם איראן.
הסנאטור הרפובליקני בוב קורקר, יו"ר ועדת יחסי החוץ של הסנאט, אמר אמש שהוא מצפה שטראמפ יפרוש מהסכם הגרעין בחודש מאי, אלא אם הממשלות באירופה "ימצאו ביחד" מסגרת חדשה להסכם עם איראן. שרת החוץ האירופית פדריקה מוגריני, שניהלה את שלבי המשא ומתן האחרונים בין איראן לבין בריטניה, סין, צרפת, גרמניה, רוסיה וארה"ב ב-2015, הדגישה שלאיחוד האירופי אין עמדה רשמית בנוגע לסנקציות חדשות על איראן. עם זאת, שרי חוץ באיחוד האירופי רמזו שדיפלומטים כבר מנהלים דיונים בנושא בערי בירה באיחוד.
"אנחנו צריכים לחקור את כל האמצעים האפשריים כדי להשיג את אותו הלחץ שהיה לנו עם הסכם הגרעין", אמר שר החוץ הבלגי דידייה ריינדרס לכתבים.