בכיר לשעבר, מפקחת ומרצה: החשודים בפרשת משרד החינוך
שלושה מתוך 18 החשודים שנעצרו במסגרת החשד להונאה במשרד החינוך הם בכיר לשעבר; יונה סעדיה, מפקחת במשרד וד"ר ראובן חוטובלי - מרצה לסטטיסטיקה באונ' ת"א. במסגרת הפרשה נבדק החשד שלפיו בכירים "ניפחו" כמויות נבחנים והרוויחו יותר מ-20 מיליון שקלים
לבית משפט השלום בירושלים הובאו שבעה מתוך 18 החשודים שעוכבו לחקירה במסגרת פרשת החשד להונאה במשרד החינוך שנחשפה הבוקר (ב') ובמסגרתה עלה חשד שבכירים במשרד "ניפחו" כמויות נבחנים והרוויחו יותר מ-20 מיליון שקלים. שלושה מהם מהווים דמויות בכירות במערכת החינוך: בכיר לשעבר במשרד; יונה סעדיה, המשמשת כמפקחת במשרד החינוך וד"ר ראובן חוטובלי, מרצה לסטטיסטיקה באוניברסיטת תל אביב. יצוין כי גם בתו של האחרון נמצאת בין החשודים בפרשה.
בתום חקירתם של השלושה הוחלט כי השלושה ישוחררו בתנאים מגבילים. בהחלטתה ציינה השופטת מיקה בנקי כי ייאסר על החשודים להתקרב למשרד החינוך או לשמש בתפקידיהם במשך חודשיים. כמו כן, ייאסר עליהם ליצור קשר ישיר או עקיף עם המעורבים במשרד.
עו"ד משה מזור, המייצג את ראובן חוטובלי, מסר כי "בפעולותיו של ד"ר חוטובלי לא נפל רבב. אנו משוכנעים כי בתום החקירה אלו בדיוק תהיינה מסקנותיה". עו"ד שרון נהרי, המייצג את יונה סעדיה, מסר כי מרשתו מכחישה את המיוחס לה ואף "נתנה הסברים לפערים בשעות ולעובדה שהנוהל היה עבודה בצורה גלובלית. היא לא גנבה כסף, לא רימתה או ביצעה רישום כוזב במסמכים".
החשד: יצרו מערך של נבחנים ובדיקת עבודות - והרוויחו יותר מ-20 מיליון שקלים
מוקדם יותר היום חשפה המשטרה חשד לשחיתות במשרד החינוך בהיקף של יותר מ-20 מיליון שקל. כאמור, 18 בני אדם עוכבו לחקירה, בהם בכירים במשרד, בחשד שהצהירו על בדיקות רבות של בחינות בעל-פה ובכתב בשכר שהתקבל מחברה חיצונית, שאותה מממן משרד החינוך. כמו כן, הם חשודים שניפחו מספר נבחנים בעל-פה, ועל כך קיבלו תוספות שעות עבודה מהמשרד.
ראשיתה של החקירה הסמויה בתלונה שהתקבלה ממשרד החינוך לפני כשלושה חודשים בעקבות בקרה פנימית, שהעלתה חשדות לאי-סדרים חמורים בבדיקת עבודות גמר על-ידי החשודים. במהלך החקירה הסמויה עלה חשד לעבירות גניבה, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, זיוף, רישום כוזב במסמכי תאגיד.
עוד עלה כי החשודים יצרו מערך של בדיקת עבודות גמר ופרויקטים בבתי ספר תיכוניים, אשר הכניס לכיסם במרמה סכומים מצטברים שהיקפם עולה כאמור על 20 מיליון שקל.
במסגרת הבקרה הפנימית והחקירה הסמויה עלה חשד נוסף שלפיו כמה חשודים נוספים רשמו אדם ממשפחתם כבודק בחינות אף שלא הוכשר ולא הוסמך לכך, ובדרך זו גרפו בהונאה ומרמה מאות אלפי שקלים לכיסו.
ממשטרת ישראל נמסר כי היא "רואה בחומרה פגיעה בטוהר המידות באשר הוא ותמשיך לפעול לחשיפה וחקירה של תהליכים פסולים המתרחשים תוך ניצול עמדות ותפקידים ציבוריים במשרדי ממשלה במטרה להוציא כספים מקופת המדינה ועל חשבון משלם המסים הישראלי שלא כדין".
מנכ"ל משרד החינוך: "ערכנו ביקורת ביוזמתנו"
מנכ"ל משרד החינוך שמואל אבואב התייחס הבוקר לפרשה. "המשרד ביוזמתו ערך ביקורת ובקרה פנימית ועלו חשדות וחששות להשתכרות גבוהה ובלתי סבירה של אנשים בתוך המערכת, כולל בכירים", אמר. "היה חשש שיש כאן דיווח של שעות לא מדויק. היה חשש שאולי חלק מהבודקים והמעריכים אין להם אישור לעבודה נוספת כי במקביל הם עובדים במשרד החינוך.
"התעורר חשש שהיה דיווח פיקטיבי של שעות והיקף לא סביר של מספר העבודות שנבדקות ביום. למשל, חריגה של 40 עבודות ביום על ידי מעריך. היה גם חשש מי קובע את הבוחנים. מרגע שהחשד הזה עלה, הוריתי מידית להעביר את החומר לפרקליטות כדי שזו תבדוק את הדברים ותמליץ אם להעביר את החומר למשטרה.
"לאחר שהפרקליטות בדקה את הדברים היא הורתה לנו להגיש את החומר למשטרה. לא המתנו עד שהמשטרה תסיים את הבדיקה. מיד הוצאנו חוזר מנכ"ל לשינוי הנהלים שמבהיר למי מותר לבדוק בחינות והבהרנו שמפקח מקצוע לא יבדוק את העבודות. קבענו בחוזר המנכ"ל מה הדרישות מבודק ומה היקף ההשתכרות שלו ומרגע זה המערכת אישרה את הסטנדרטים של העבודה שלה. אנחנו פותחים דף חדש בכל הנושא של בדיקת עבודות הגמר והמשטרה עושה את עבודתה.
"בשנה, בממוצע, המשרד מייעד לכל מערך כ-180 עד 200 מיליון שקל. הקבוצה חשודה בהיקף של 20 מיליון שקל. אנו מדגישים כי לא מדובר על בחינות הבגרות בישראל. מדובר פה על זירה אחרת, רק עבודות הגמר".