שתף קטע נבחר

 

ארה"ב תגדיל ייצוא המל"טים בגלל תחרות מישראל

גורמים בארה"ב לרויטרס: ממשל טראמפ צפוי להסיר הגבלות שמנעו מהיצרניות האמריקניות למכור מל"טי תקיפה קטלניים, למדינות שאינן בעלות ברית קרובות. ברקע: ההפסדים של החברות למתחרות מישראל ומסין

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מתכוון להקל על ייצוא של כמה מהמל"טים האמריקניים הקטלניים ביותר, לעשרות בעלות ברית של ארה"ב והשותפות שלהן. כך אמרו גורמים אמריקנים לרויטרס. טראמפ צפוי להקל על עסקאות ייצוא הנשק במסגרת מדיניות חדשה שנוגעת לכלי טיס צבאיים בלתי מאוישים, שאותה הוא עשוי לחשוף כבר החודש.

 

יצרניות המל"טים בארה"ב דורשות רפורמה כבר תקופה ארוכה. הן מתמודדות עם תחרות גדולה מעבר לים – במיוחד מול מתחרות מישראל ומסין, שמוכרות לחו"ל כלי טיס בלתי מאוישים עם פחות מגבלות. הבית הלבן צפוי להיענות לדרישת היצרניות האמריקניות.

טראמפ מארח את מוחמד בן סלמאן בבית הלבן (צילום: רויטרס)
הערב בבית הלבן: טראמפ מראה ליורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן, את היקף ייצוא הנשק האמריקני לסעודיה(צילום: רויטרס)

ארגוני זכויות אדם כבר הזהירו שהגברת הייצוא יעודד אלימות וחוסר יציבות במזרח התיכון ובדרום אסיה. ג'ף אברמסון, מאיגוד הפיקוח על נשק, הזהיר שעלייה במכירות המל"טים "עלולה להביא נשק לידי ממשלות שפועלות בחוסר אחריות נגד שכנותיהן והאזרחים שלהן".

  

ההודעה על המדיניות החדשה מתעכבת כבר כמה חודשים, בגלל מחלוקות על ההיקף של ייצוא מל"טי התקיפה. לפי הגורמים האמריקנים העיכוב גרם לג'ים מאטיס, מזכיר ההגנה של טראמפ, ללחוץ על היועץ לביטחון לאומי ה.ר מקמאסטר לקדם את הרפורמה כדי לא להפסיד כסף במדינות מסוימות.

טראמפ מארח את מוחמד בן סלמאן בבית הלבן (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
   

הנקודה המרכזית במדיניות החדשה תהיה חסמים נמוכים על מכירות של מל"טי תקיפה קטנים, שנושאים פחות טילים וטסים למרחקים ארוכים פחות מדגמים אמריקניים גדולים כמו ה"פרדטור". בנוסף יהיו הקלות על הייצוא של מל"טי ריגול בכל הגדלים.

 

טראמפ לא יסיר לחלוטין את ההגבלות על מכירות המל"טים הקטלניים ביותר של ארה"ב, אך בכל זאת יהיה מדובר בצעד משמעותי. העמדה האמריקנית הנחרצת במשך שנים רבות אוסרת למכור מל"טי תקיפה למדינות שאינן בעלות ברית קרובות של ארה"ב.

 

עוזריו של טראמפ התמקדו בתחילה בעיקר במציאת דרכים להגדיל את המכירות של מל"טים שנועדו למעקב אחרי מטרות ואיתורן. אחרי יותר משנה של בדיקה ארוכה הם בחרו להתמקד ברפורמה שתאפשר להגדיל את מכירות המל"טים החמושים לחו"ל.

מל
מל"ט פרדטור של צבא ארה"ב(צילום: gettyimages)
 

רשימת הרוכשות הפוטנציאליות צפויה לכלול עוד חברות בנאט"ו, סעודיה ושותפות אחרות במפרץ הפרסי – וגם בעלות ברית נאמנות כמו דרום קוריאה ויפן. עוד ברשימה המועדפת – הודו, אוסטרליה ושאר המדינות שחתומות באמנת משטר הפיקוח על טכנולוגיית טילים (34 חוץ מארה"ב).

 

לפי רויטרס המכירות היחידות של מל"טים חמושים אמריקניים בשנים האחרונות היו לבריטניה ולאיטליה. גורם אמריקני אמר לרויטרס: "למה המתחרים שלנו יכולים למכור לבעלות הברית שלנו את הציוד שהן נואשות לקנות מאיתנו? המדיניות הזאת עומדת להשתנות".

מל
מל"ט התקיפה קראטוס מאקו של צבא ארה"ב(צילום: רויטרס)
 

גורם בממשל טראמפ אמר כי הממשל האמריקני מנסה "למזער את הבירוקרטיה והמכשולים האדמיניסטרטיביים". עם זאת הגורם מתעקש שכל מכירה של מל"טים חמושים תהיה בהתאם לחוק האמריקני, ודורשת שהרוכשים יפעלו בהתאם לסטנדרטים הבינלאומיים.

 

קודמו של טראמפ בתפקיד, ברק אובמה, הציג ב-2015 רפורמה שנועדה להגדיל את ייצוא המל"טים הצבאיים. אך יצרניות המל"טים התלוננו אז שההגבלות עדיין גדולות מדי. הרפורמה של ממשל טראמפ צפויה להיחשף בשבועות הקרובים, כך לפי הגורמים האמריקנים. היצרניות האמריקניות רוצות נתח גדול יותר בשוק המל"טים הצבאיים העולמי. לפי חברת המחקר "טיל" ההכנסות ב-2016 ממכירת מל"טים היו 2.8 מיליארד דולר, ואם הרפורמה תאושר הרווחים יגיעו ב-2025 ל-9.4 מיליארד דולר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
טראמפ ויורש העצר הסעודי בבית הלבן
צילום: AFP
מומלצים