מקרון קורא לעולם לדבר צרפתית: "שפת החירות"
עמנואל מקרון חשף תוכנית להגדיל את מספר דוברי הצרפתית בעולם, במיוחד באפריקה ובארצות האיחוד האירופי: "בבריסל מדברים אנגלית יותר מאי פעם למרות הברקזיט - זה פרדוקס!"
בניגוד לקודמיו בתפקיד הנשיא הצעיר מרשים את הקהל בעולם עם אנגלית כמעט שוטפת. מקרון נאם באנגלית בפני משקיעים בוועידת דאבוס, והתראיין באנגלית לתקשורת הזרה. עם זאת, מקרון ואזרחיו קנאים לשפה הצרפתית, והנשיא בן ה-40 רוצה להגדיל את מספר דוברי הצרפתית בעולם, במיוחד באפריקה – שם לשיטתו המספר הפוטנציאלי גבוה במיוחד.
בנאום ביום הפרנקופוני הבינלאומי מקרון הכיר בכך שבעולם, ובייחוד באפריקה, יש מי שקושר את הצרפתית לקולוניאליזם, או למשטרים האוטוריטאריים שפריז תמכה בהם במשך עשרות שנים אחרי העצמאות של מדינות אפריקה. "יהיה יהיר מצדי לומר שצרפת היא רק שפת החירות", אמר מקרון.
"אנשים עינו בצרפתית ועשו דברים נפלאים בצרפתית", אמר מקרון. הנשיא הוסיף שהעובדה שכמה רודנים דיברו צרפתית "אינה פוטרת אותם ממעשיהם". הצרפתית, אמר מקרון, "שחררה את עצמה מצרפת" והפכה ל"שפה עולמית" שמחברת דוברי צרפתית מקמרון עד קלדוניה החדשה.
הצרפתית מדורגת חמישית ברשימת השפות המדוברות בעולם עם יותר מ-274 מיליון דוברי צרפתית. לפי משרד החוץ הצרפתי מקדימות אותה מנדרינית, אנגלית, ספרדית וערבית. בביקור בנובמבר בבורקינה פאסו במערב אפריקה קרא מקרון לאפריקנים לסייע להפוך את צרפת "לשפה הנפוצה באפריקה, ואולי אפילו בעולם כולו בעשורים הבאים".
לקראת הנאום היום באקדמי פרנסז, המוסד שנחשב ל"שומר הסף" של השפה הצרפתית, יועציו של מקרון אמרו שהוא מוכן להתפשר גם על המקום השלישי ברשימת השפות המדוברות בעולם.
מקרון, שנשוי למורה לשעבר שלימדה בין השאר צרפתית, אמר שמי שמלמד את השפה הם "גיבורים". הוא הודיע על 30 צעדים לשיפור לימודי הצרפתית, חיזוק הפופולריות שלה במוסדות הבינלאומיים ותמיכה במוזיקאים וסופרים דוברי צרפתית.
התוכנית, שתעלה לצרפת מאות מיליוני אירו, כוללת השקעה בלימודי הצרפתית באזורים שבהם גרים מהגרים בצרפתית, פתיחת בתי ספר צרפתיים מעבר לים והגדלת שיעורי הצרפתית לפליטים.
מקרון הודיע גם על תוכנית לספק עוד שיעורי צרפתית לעובדים באיחוד האירופי. "אנגלית מעולם לא הייתה דומיננטית כל כך בבריסל – בתקופה שבה אנחנו דנים על הברקזיט!", הדגיש נשיא צרפת. "המצב הזה פרדוקסלי. הדומיננטיות היא לא בלתי נמנעת. זה תלוי בנו – להציב כללים, להיות נוכחים ולהפוך את הצרפתית לשפה שנותנת גישה למספר הזדמנויות".
הארגון הפרנקופוני הבינלאומי העריך שבעקבות צמיחת האוכלוסיה באפריקה, עד 2065 יהיו בעולם יותר ממיליארדר איש שחיים במדינות דוברות צרפתית – שנייה רק למדינות דוברות אנגלית. התחזית היא שעד 2050 יהיו באפריקה יותר דוברי צרפתית מאנגלית.