6 גברים נרצחו בחברה הערבית מתחילת השנה: "מפקירים אותנו"
לאחר ירי נוסף, שבו נפצע תושב אום אל פחם באורח קשה מאוד, תושבי העיר מתלוננים כי המפכ"ל אלשיך ביקר ולא טרח לפתוח את ביקורו לציבור. "הילדים איתנו כל הלילה ומפחדים ללכת לבית הספר", סיפר אחד התושבים. ארבעה מקרי רצח מתחילת השנה טרם פוענחו
אום אל פחם ממשיכה לסבול מאירועי ירי ואלימות המהווים סכנה לחיי התושבים. אתמול בלילה (ה') נורה גבר בן 38 על ידי אלמונים ליד הכביש הראשי של העיר. הוא פונה על ידי אמבולנס "אלנור" לבית חולים העמק בעפולה, מצבו מוגדר קשה מאוד ונשקפת סכנה על חייו. מתחילת השנה נרצחו שישה גברים בחברה הערבית, ארבעה מהם עדיין בחקירה.
קרובי משפחתו מסרו כי "הוא ביקר אצל אחותו יחד עם אשתו. כשיצאו הגיע אדם וממרחק קצר ירה בו מול אשתו ואחותו, ונמלט מהזירה". הם הוסיפו: "עוד לא ידוע מי ניסה לחסל אותו ומה הרקע. מדובר באדם מכובד שאין לו סכסוכים עם אחרים ולא היה מאוים". לדבריהם, "הפצוע נשוי עם חמישה ילדים. אחיו נורה למוות בגיל 26 לפני כשנתיים והרוצח מסתובב חופשי".
מתחילת השנה נרצחו בחברה הערבית שישה גברים. סאמר עואד, בן 33 מיפיע נדקר למוות. בתיק זה נעצרו חשודים והוגש נגדם כתב אישום. אסעד נאיף אמארה, בן 55 מזלפה, נורה למוות על ידי קרוב משפחה שנעצר והוגש נגדו כתב אישום.
עם זאת, המשטרה עדיין חוקרת את הרקע להירצחם של ארבעה קורבנות נוספים: קוסי סולטאן
בן ה-40 מטירה, מוחמד מסארוה בן
ה-27 מטייבה, רביע פריג' בן
ה-29 מכפר קאסם ומוסטפא אלאטרש בן ה-25 מחורה.
בשבוע שעבר מפכ"ל המשטרה, רב-ניצב רוני אלשיך, ביקר בעיריית אום אל פחם במסגרת ביקורו בתחנת המשטרה בעיר. הוא נפגש עם ראש העיר ח'אלד חמדאן ובכירים בתחנת המשטרה. המפגש היה סגור לאזרחים ולתקשורת.
ראש העיר אמר כי "על המשטרה לעשות את תפקידה למיגור תופעת הירי, האלימות והפשיעה ולהיות נוכחת בכבישים ובשכונות כדי ליצור תחושת ביטחון בקרב התושבים. מקווים שהנוכחות הזו תימשך, ולא רק לתקופה קצרה".
אלשיך ציין בביקורו את הצורך להגביר את כמות השוטרים והפעילות, בכדי שהתושבים ירגישו בטוחים. מאז המפגש עם המפכ"ל נורו באום אל פחם שלושה מהתושבים. אחד מצבו קשה מאוד ומצבם של השניים הוגדר קל ובינוני.
התושבים מתחו ביקורת על זה שלא ידעו על המפגש עם אלשיך ולא הזמינו תושבים שידברו על הסכנה לתושבים עקב ריבוי אירועי הירי. תושב אום העיר אמר: "אנחנו סובלים מהירי שקורה כמעט כל יום, ובמיוחד בשעות הלילה. אנחנו לא יודעים עד מתי זה יימשך. בכל רגע יכולים לשמוע על פצוע ירי, ירי באוויר או שוד ואין מי שיטפל בעניין. כאילו כלום לא קורה".
הוא אמר בנוסף: "המצב בעיר לא פשוט וכואב. הילדים שלי מתחילים לבכות כשהם שומעים ירי. זה מפחיד אותם וגורם להם להיות לידנו בכל שעות הלילה. בנוסף, הם מפחדים ללכת לבית הספר כי הם חוששים מהירי".
אחמד מחאמיד תושב אום אל פחם אמר: "אם הייתי יודע שהמפכ"ל אמור להגיע לאום אל פחם הייתי מגיע להעביר לו את הדברים האמיתיים. עליו לדעת שאנחנו לא מרגישים בביטחון ושהמשטרה לא מצליחה להפסיק את הירי".
"לצערי המפגש הזה היה סודי ולא נפתח לתושבים, כי הם יודעים שיש כאן בעיה רצינית ולא מעוניינים לשמוע אותנו. במקום שיקבלו אותנו הם מתעלמים והראשון שמתעלם זה מפכ"ל המשטרה".
הוא ציין "אחרי שהמפכ"ל ביקר באום אל פחם היו לנו כמה אירועי ירי, שבהם נפגעו שלושה אנשים. מה הוא יכול להגיד לנו על זה? אם זה היה קורה בעפולה, נצרת עילית או בתל אביב ישר היו עוצרים חשודים וחושבים איך להפסיק את הירי, אבל בחברה הערבית מפקירים אותנו".
ועד ההורים באום אל פחם הוציא הודעה ובה נכתב כי "בתקופה האחרונה נכנסו שוטרים של המשטרה הקהילתית לגני ילדים ובתי ספר יסודיים והעבירו הרצאות בטענה שמדובר ב'הגברת המודעות'. בחלק מההרצאות צולמו ילדים ותמונותיהם התפרסמו ברשתות החברתיות ללא אישורים מהוריהם".
"אנו לא מסכמים שהשוטרים ייכנסו לבתי ספרנו. מדובר בפעילות שצריכה אישורי מוועד ההורים. עניין המודעות שייך לצוות המורים, ההנהלה והיועצים - לא למשטרה. עדיף שהמשטרה תדאג למיגור תופעת האלימות, מטרה שבה האי כשלה. אנו חושדים שמטרת ההרצאות של המשטרה היא גיוס עתידי של הילדים למשטרה ולשירות הלאומי".
עוד נכתב בהודעת הוועד: "יש בתי ספר במגזר החרדי שבהם שלא מתאפשרת כניסה של המשטרה. זו זכותנו לבקש דבר כזה. אנו העברנו את המסר לעיריית אום אל פחם והיא תעביר את עמדתנו למשטרה, על מנת להפסיק את כניסת השוטרים לבתי ספר והגנים".
ממשטרת ישראל נמסר: "בזכות פעילות נחושה ומקצועית של משטרת ישראל בעיר אום אל פחם, חלה ירידה משמעותית של עשרות אחוזים בכמות אירועי הירי מאז תחילת השנה (בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד). כל אירוע אלימות או ירי, נחקר ומטופל במשטרה תוך השקעת מאמצים והפעלת אמצעים גלויים וסמויים, כשבחלק מן המקרים שאירעו לאחרונה (כולל מאלו שצוינו) כבר נעצרו חשודים. בתחום המניעה, פועלת המשטרה בנחישות מול תופעת האמל"ח ואמנם בפעילות מודיעינית מאומצת נתפסו כמויות נשק חסרות תקדים בכל רחבי המגזר הערבי".
עוד נמסר מהמשטרה: "בשנים האחרונות, משטרת ישראל והמשרד לביטחון הפנים מממשים תכנית רב שנתית להעמקת שירותי המשטרה במגזר הערבי תוך מתן מענה לצרכים הייחודיים של החברה הערבית, לצמצום הפשיעה ולהגברת תחושת הביטחון והאמון במשטרה ובשלטון החוק בקרב האזרחים. המשטרה פועלת כל העת להרחבת והנגשת שירותי המשטרה במגזר, לרבות הקמת תחנות משטרה חדשות, חיזוק נקודות ותחנות חדשות. המשטרה תמשיך ותשקיע מאמצים למלחמה באלימות הפנימית במגזר למרות כל הקשיים, תשתף פעולה עם כל גורם הנהגה שיהיה מוכן לפעול למיגור האלימות באשר היא".