גמלאים חוששים מקיצוץ הפנסיה: "בפסח נוסיף את המכה ה-11"
סגן שר האוצר אמנם הבטיח שלא תהיה פגיעה בזכויות הגמלאים, אבל הם עדיין מחכים להודעה רשמית של הקרנות על ביטול הקיצוץ. "כל הפחתה תוריד לי את רמת החיים", אומר גמלאי. "לא יודעת עד כמה נוכל להמשיך לחיות בכבוד", אומרת אישה, שבעלה ממשיך לעבוד בגיל 83
הגמלאים המבוטחים בקרנות הפנסיה הוותיקות, שנקלעו לגירעונות והודיעו על כוונתן לקצץ בפנסיות מיד לאחר חג הפסח, שואבים עידוד מדבריו של סגן שר האוצר, יצחק כהן (ש"ס), שאמר ל-ynet אתמול (ה') כי משרדו לא יאפשר פגיעה בזכויותיהם. עם זאת, הגמלאים עדיין מצפים להודעה רשמית של הקרנות כי הן חוזרות בהן מתוכנית הקיצוץ של כ-1,000 שקלים בשנה לגמלאי, רטרואקטיבית מחודש ינואר. בינתיים, רבים מהם, התלויים למחייתם בקצבה שאותה חסכו במשך שנים רבות, חוששים לעתידם.
"בערב החג הקרוב, כשנקרא את עשרת המכות, נוסיף את המכה ה-11, של הפגיעה בקצבאות", אומר יעקב סייג, גמלאי בן 72. "מתנת החג של הממשלה היא שכל גמלאי יקבל אחת לחודש כוס קפה בקופיקס בשישה שקלים - סך העלאת הקצבאות של הביטוח הלאומי. מ-2013 לא ראינו העלאה של שקל. ועכשיו אומרים לנו תקבלו אחוז וחצי פחות. זה בנוסף לכך שהיום כל גמלאי משלם דמי ניהול בסך 1.75%, דבר שלא קיים בשום מקום בעולם".
סייג, שמשתכר מהפנסיה ומקצבת הביטוח הלאומי, הוסיף כי הקיצוץ, אם ייצא לפועל, ייאלץ אותו להחליט על מה הוא מוותר. "אני אצטרך לקצץ בכל התחומים, גם על צרכי תרבות ואפילו על תרופות, כי אני צרכן גדול וזה עולה לי הון תועפות. כל הפחתה תוריד לי את רמת החיים".
דרורה רוזן בת ה-74 ובעלה חיים מקצבת הפנסיה שלה בסך כ-6,000 שקלים בחודש, קצבת הביטוח הלאומי וחסכונות שהולכים ומתכלים. בעלה של דרורה, שהיה עצמאי ואין לו פנסיה, עובד בגיל 83 כקופאי בחניון. דרורה יצאה לפני כשבע שנים לגמלאות לאחר שעבדה כ-40 שנה בתפקידים מנהליים באוניברסיטת תל אביב.
"מאז שיצאתי לפנסיה הגמלה שלי לא התעדכנה", היא מספרת. "אנחנו מנצלים את מעט החסכונות שצברנו ומשתדלים לחיות בכבוד. אבל ככל שיורידו יותר, אני לא יודעת עד כמה נוכל להמשיך לחיות בכבוד. נצטרך לוותר על חיי תרבות, על מתנות לנכדים, אולי אפילו על הרכב היחיד שיש לנו, כי התחזוקה שלו היא לא זולה".
דרורה חוששת מהיום שבו בעלה לא יוכל להמשיך לעבוד יותר. "זה יהיה נורא ואיום", היא אומרת. "אז באמת נצטרך לוותר על הרבה מהדברים שאנחנו עושים היום בחיים. איבדנו בת, נשאר לנו רק בן אחד עם נכדים והם לא יוכלו לעזור לנו. אנחנו משתדלים מאוד להיות בסדר אבל ככל שהזמן עובר אני לא יודעת מה יהיה. אנחנו מתבגרים ודברים קורים".
"אם הקיצוץ ייצא לפועל אנחנו לא נסתדר וזה יבוא אחר כך על חשבון המדינה", אומרת אהובה לכיש בת ה-85, גמלאית של עיריית חולון. "החמרת המחלות שלנו תגרום להוצאות נוספות שיעלו למדינה יותר". שלום כהן, בן 67, גמלאי של עיריית באר שבע, אמר כי "הגמלאים משתכרים מעט והקיצוץ יפגע בלחם, בחלב ובתרופות שלהם".