בעלה של נפגעת טרור איים להתאבד: "התחננתי שיעזרו לי"
השוטרת ציפי יעקוביאן נפגעה בפיגוע ב-2016 ונותרה משותקת. בעלה בני איים בהתאבדות, איים על שוטר ונעצר. בית המשפט התנגד לבקשת המשטרה להאריך את מעצרו. "זה נבע מייאוש, ולא מרצון לתקוף שוטרים או לפגוע בכל אדם", קבע השופט, שדרש מהרשויות לזרז את הטיפול במצוקת המשפחה. משרד הביטחון: "המשפחה מקבלת סיוע חריג, לפנים משורת הדין"
משטרת ירושלים עצרה ביום חמישי האחרון את בני יעקוביאן, בעלה של השוטרת ציפי יעקוביאן שנפצעה בפיגוע דקירה בירושלים ב-2016, לאחר שאיים לפגוע בעצמו באמצעות סכין ואף איים על שוטר. שופט בית משפט השלום, שמואל הרבסט, הורה לשחרר אותו לביתו וביקש מהרשויות לטפל בהקדם במצוקת המשפחה.
יעקוביאן שירתה כשוטרת בתחנת המשטרה שלם שבמזרח ירושלים. בחודש ספטמבר 2016 היא צעדה לתחנת המשטרה סמוך לשער שכם, כשהמחבל איימן אל כורד תקף אותה ושוטר נוסף שהיה עימה, ודקר אותה בצוואר. היא הובהלה לבית החולים שערי צדק, שם אושפזה במצב קשה כשהיא מורדמת ומונשמת במשך כמה שבועות. היא עברה שיקום ממושך בבית החולים הדסה הר הצופים, אך נותרה משותקת מהצוואר ומטה. היא ובעלה בני יצאו למאבק במשרד הביטחון כדי לקבל מימון שיאפשר להם לרכוש בית מונגש, וכשהיזם אורי שכטר שמע על כך הוא יזם קמפיין מימון ההמונים 'לשחרר את ציפי'. בסיום הקמפיין גויסו 1,032 מיליון שקלים.
ביום חמישי בלילה התקבל במשטרה דיווח כי בני יעקוביאן אוחז בסכין בביתו ומאיים בהתאבדות. שוטרים שהגיעו למקום עם צוות משא ומתן, ולאחר שהם עזבו את המקום התקבל דיווח נוסף לפיו יעקוביאן איים על שוטר כי ידקור אותו אם יתקרב לבית. לאחר שהשוטרים השתלטו עליו נלקח יעקוביאן לתחנת המשטרה ומשם לבדיקה פסיכיאטרית. לאחר מכן המשטרה ביקשה להאריך את מעצרו בשלושה ימים מחשש לשיבוש חקירה ולמסוכנות.
יעקוביאן טען שהוא איים לפגוע בעצמו בגלל מצוקה אליה נכנס בעקבות הפציעה של אשתו והתסכול מכך שהם אינם מקבלים סיוע ממשרד הביטחון והמשטרה, ולכן רצה להשיג תשומת לב. יעקוביאן פנה לשופט שמואל הרבסט וגולל בפניו את צרותיהם, שהחלו אחרי הפיגוע. "היא קיבלה כיסא גלגלים ממונע רק אחרי שנה ושלושה חודשים, הייתה על כיסא של יד שרה, לא נתנו טיפול פסיכולוגי לילדים במשך חצי שנה, שום דבר לא עוזר, התחננתי למשרד הביטחון שיעזרו לי, היינו אצל השר לביטחון פנים גלעד ארדן ועד היום לא חזרו אלינו, מפכ"ל המשטרה אמר שיעזור אף הוא. מה שהבטיחו - תתנו".
נציג המשטרה בדיון אמר: "אין ספק שיש כאן אירוע רגיש. בית המשפט צריך לשים לב שהמשטרה התנהלה ברגישות, בסובלנות, עד שבאמת המסוכנות זעקה לשמיים. הוא לא היה יושב פה אלמלא אותה מסוכנות. נכון שיש כאן רקע שאי אפשר להתעלם ממנו, ונכון שאין מילים לתאר את המורכבות של האירוע הזה. עם כל הכבוד, ההתנהלות וההתנהגות של יעקוביאן פרצה כל מחסום ונאלצנו לעצור אותו. הוא הביא את זה על עצמו".
השופט שמואל הרבסט דחה את בקשת המשטרה להארכת מעצר, ואמר שהוא לא מצא כי פעולות החקירה מצדיקות את המשך המעצר. "תמונת המצב שעולה מבקשה זו הינה הפוכה ואבסורדית. מי שנפגע באורח קשה בפיגוע טרור מוגדר "מסוכן". לטעמי, לאחר שעיינתי בתיק החקירה, נדמה כי מדובר בהפגנה הנובעת מייאוש, ולא מרצון לתקוף שוטרים או לפגוע בכל אדם. נדמה כי קריאת המצוקה המתוארת בבקשה – צריכה להיענות ולהיות מטופלת במהירות הראויה".
המשטרה התנגדה להחלטה וביקשה לעכב את שחרורו של יעקוביאן למעצר בית כדי שהיא תוכל לערער על כך, אך השופט הרבסט סירב ונימק: "במקרה הזה, איני רואה צורך להיעתר לבקשה. מקומו של יעקוביאן ידוע, ביתו מוכר. הוא מסייע בידי אשתו ולשם הוא מעוניין לחזור לסעוד אותה בחוליה".
עו"ד חן הולנדר, שייצג את יעקוביאן מטעם הסניגוריה הציבורית, מסר: "התנהלות משטרת ישראל במקרה זה מצערת מאוד. במקום לטפל ולסייע לאדם במצוקה בחרו לעצור אותו וזאת כאשר נסיבות חייו הקשות ידועות היטב. עוד יותר מצער שהמשטרה, בחוסר רגישות, אף לא השלימה עם החלטת השחרור וביקשה לעכב את ביצוע השחרור אולם בית המשפט דחה בקשה זו. אני מברך על החלטת בית המשפט שברגישות רבה הורה על שחרור מרשי ממעצר ואף הפנה את המקרה למפכ"ל ולשר לביטחון פנים. כולי תקווה כי הרשויות ילמדו את החלטת בית המשפט, יפנימו אותה ויתנו מענה ראוי למשפחה".
"קיבלה סיוע חריג בסכומים גבוהים"
ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "בלילה שבין חמישי לשישי התקבל במשטרה דיווח, לפיו אדם מאיים לפגוע בעצמו. כוחות משטרה שהגיעו למקום, בהם צוות מו"מ, פעלו במקצועיות ונחישות במטרה למנוע ממנו לפגוע בעצמו באמצעות סכין שהחזיק בידו. במהלך ההידברות עימו ובעודנו מנסים להציל את חייו, האיש איים לפגוע בקצין משטרה שהיה במקום. לאחר הפעלת כלל השיקולים והאמצעים הצליחו השוטרים למנוע ממנו לפגוע בעצמו ובאחרים והשתלטו עליו. לאחר מכן, הוא נעצר להמשך טיפול הגורמים המקצועיים ולחקירה".
עוד נמסר מהמשטרה כי "יעקוביאן הובא בפני בית משפט בבקשה להארכת מעצרו ובית המשפט שחרר אותו בתנאים, החקירה נמשכת ובסיומה יועבר התיק ליחידת התביעה המשטרתית לעיון והחלטה. כחלק מתפקידיה הרבים של משטרת ישראל, אמונה המשטרה לשמירה על שלומו וביטחונו של כל אדם, לרבות אדם המאיים לפגוע בעצמו, והיא תפעל בכל דרך ובכל האמצעים העומדים לרשותה על מנת לעשות כן. בכל נושא שאינו קשור במישרין לעניינו של החשוד ומעצרו, יש לפנות לגורם המטפל".
ממשרד הביטחון נמסר בתגובה: המשרד מטפל בציפי יעקוביאן מיום פציעתה באופן מלא, מסור ואינטנסיבי. אגף שיקום נכים מחויב לספק ליעקוביאן את צרכיה הרפואיים ומעמיד לרשותה ולרשות משפחתה מעטפת שיקומית נרחבת, כפי שניתן לפצועים בדרגת נכות 100%+. הנהלת אגף השיקום מעורבת בתהליך השיקום של יעקוביאן ומתוך כך היא קיבלה וממשיכה לקבל את כל הסיוע שמגיע לה על פי דין - ברמת הטיפול הגבוהה ביותר שישנה - וגם סיוע חריג בסכומים גבוהים במיוחד שאושרו על ידי ועדה לפנים משורת הדין, שבראשותה שופטת בדימוס. יש לציין כי ציפי יעקוביאן ובני משפחתה קיבלו ממשרד הביטחון סיוע נוסף של 1.9 מיליון שקלים בעבור רכישת דירה המותאמת לצרכיהם. אגף שיקום נכים במשרד הביטחון עומד לצד ציפי יעקוביאן ובני משפחתה, ויוסיף לסייע להם בכפוף לדין.