סין שבה ומזהירה את ארה"ב: נגן על האינטרסים שלנו
בשיחת טלפון עם שר האוצר האמריקני, הבהיר סגן נשיא סין, ליו הי, כי ארצו תגן על האינטרסים שלה – בעקבות החלטתו של הנשיא דונלד טראמפ להטיל מכסים בהיקף של 60 מיליארד דולר. מנכ"ל אפל טים קוק קרא לפתור את הוויכוח "באופן רגוע". אמש בוול סטריט: ירידות שערים חדות
סין מבהירה היום (שבת) שוב כי היא נחושה להיאבק בהחלטת נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ להטיל מכסי ענק על מוצרים מתוצרתה. בשיחת טלפון עם שר האוצר האמריקני, הבהיר סגן נשיא סין, ליו הי, כי ארצו תגן על האינטרסים שלה: "סין כבר מוכנה ויש לה עוצמה להגן על האינטרסים הלאומיים שלה", אמר בתום השיחה עם סטיבן מנוצ'ין.
זו הייתה השיחה בדרג הרם ביותר בין שתי המדינות מאז החליט הנשיא טראמפ להעניש את הסינים על הפרות חוקי הסחר, ולהטיל מכסים בהיקף של 60 מיליארד דולר. ליו, בוגר אוניברסיטת הרווארד בכלכלה, הביע תקווה ששתי המדינות ינהגו באופן "הגיוני" וישמרו יחסי מסחר יציבים. כך לפי דיווח בסוכנות הידיעות הסינית הרשמית "שינחואה".
בתום חקירה שנמשכה שמונה חודשים, נמצא שסין מפרה את חוקי הסחר, ומאלצת חברות אמריקניות להתקשר עם חברות מקומיות ולהעביר להן טכנולוגיות מתקדמות. סגן ראש ממשלת סין אמר כי החקירה הזו "מפרה את כללי הסחר הבינלאומיים ואינה פועלת לטובת האינטרסים של סין, של ארה"ב או האינטרסים הבינלאומיים". נציב הסחר האמריקני רוברט לייטיזר הגיש בקשה לארגון הסחר העולמי לדון בנושא. מנגד, משרד המסחר הסיני הביע היום אכזבה מהצעד הזה ואמר כי הפעיל אמצעים חזקים להגנה על זכויות משפטיות ועל אינטרסים של בעלי קניין רוחני מסין וממדינות אחרות.
הצעדים נגד סין ננקטו בעקבות חקירה שעליה הורה טראמפ בחודש אוגוסט אשתקד לפי סעיף 301 לחוק הסחר, המתיר לממשל להטיל סנקציות על מדינות שלא מנהלות מסחר הוגן. בין היתר נקבע בחקירה כי סין גונבת מידע מחברות אמריקניות שאותן היא מאלצת לפעול בסין או לקשור קשרים עסקיים עם חברות מקומיות. בין היתר מעריכים האמריקנים שסין משתמשת בלוחמת סייבר כדי לגנוב נכסי ידע. הנשיא טראמפ אמר ביום חמישי בבית הלבן כי "יש גניבה עצומה של נכסי ידע".
בפתח דבריו, הדגיש הנשיא טראמפ כי הוא "רואה בהם חברים. דיברנו עם הסינים ואנחנו בעיצומו של משא ומתן". עוד אמר כי אובדן מקומות העבודה - תוצאה של סחר בלתי הוגן - היה הסיבה המרכזית שהוא נבחר לנשיאות. הוא אמר כי הטלת המכסים היא חלק ממאמץ להשיג סחר הוגן בין המדינות, וציין בהקשר זה שסין מטילה מכס בשיעור של 25 אחוזים על מכוניות מתוצרת אמריקנית, בשעה שארצות הברית מטילה מכס של 2.5 אחוזים בלבד על מכוניות מסין: "הם גובים מאיתנו, אנחנו נגבה את אותו הדבר", אמר.
בעיתון המפלגה הקומוניסטית הסינית "יומון העם" (People's Daily) נכתב כי סין עשתה מאמצים גדולים בניסיון להתמודד בדיפלומטיות עם הפרובוקציות של ארה"ב, אך "וושינגטון נחושה לבחור בפזיזות ובחוסר סבלנות, והתוצאה ההכרחית היא פעולות התגובה של סין להגן על האינטרסים הלגיטימיים שלה".
ממשל טראמפ דורש מסין לאזן את הגירעון המסחרי בין המדינות ולוותר מיד על 100 מיליארד דולר מתוך העודף המסחרי של 375 מיליארד בשנה. בסין טוענים כי ההגבלות האמריקניות על יצוא מוצרי היי-טק הן שיצרו את הגירעון הזה. גורמים שונים בסין מאיימים להגיב בהטלת מכסים על מוצרים מארצות הברית, כולל מטוסים, שבבים וסחורות חקלאיות. שר האוצר הסיני לשעבר, לו ג'יוויי, אמר: "אם הייתי בממשלה, הייתי פוגע קודם כל ביבוא פולי סויה, אחר כך פוגע ביבוא מכוניות ומטוסים".
היצוא החקלאי מארצות הברית לסין עמד בשנה שעברה על 19.6 מיליארד דולר, מתוכו 12.4 מיליארד ליצוא סויה. צעד סיני שכזה יכה בעיקר באיווה, מדינה שתמכה בטראמפ בבחירות 2016.
לארי פינק, מנכ"ל ומייסד בלקרוק, חברת ניהול הנכסים הגדולה בעולם, אמר בסוף השבוע: "אני מאמין בדו-שיח, ואולי יידרשו כמה התאמות במדיניות הסחר. זה לא צריך להיעשות פומבית. אפשר לעשות זאת באופן דיסקרטי". מנכ"ל אפל טים קוק קרא לפתור את הוויכוח "באופן רגוע".
חלק גדול מהיבוא מסין לארצות הברית מורכב ממוצרי חשמל וטכנולוגיה, ולכן חלק מהכלכלנים סבורים שהטלת מכסים תתגלגל לצרכנים שישלמו יותר. הטלת הגבלות על השקעות סיניות עלולה להוביל לפחות משרות בארצות הברית. סאן יונגקאי, מנכ"ל חברת הרכבות הסינית CRRS, אמר כי הוא אינו סבור "שהנשיא טראפ רוצה לראות עובדים אמריקנים המאבדים את מקומות עבודתם".
בינתיים ממשיכה ההתנצחות הפומבית בין ארצות הברית לסין לטלטל את השווקים. מדד נאסד"ק צלל אמש ב-2.4%, מדד S&P500 ירד ב-2.1% ומדד דאו ג'ונס ירד ב-1.8% בקירוב. מדד ניקיי היפני צנח אתמול ב-4.5%, מדד שנגחאי ירד ב-3.4% ומדד האנג סנג בהונג קונג ירד ב-2.5%.