מלניה טראמפ העניקה פרס לנשים אמיצות בעולם
הגברת הראשונה השתתפה בטקס שבו קיבלו עשר נשים פרס על גבורה יוצאת דופן. אחת מהן היא אום קוסאי, אם עיראקית שכולה שסיכנה את חייה והצילה עשרות צוערים מדאעש. טראמפ: "אומץ זו התכונה הנחוצה ביותר - וזו שהכי קשה למצוא"
הגברת הראשונה מלניה טראמפ הגיעה אתמול לטקס שנתי במחלקת המדינה בוושינגטון, שבו מחלק הממשל האמריקני פרס לנשים אמיצות ברחבי העולם. עשר נשים שהפגינו גבורה יוצאת דופן במאבקן למען שלום, צדק, זכויות אדם ושוויון מגדרי קיבלו את הפרס בוושינגטון. אחת מהן היא עלייה חאלף סאלח העיראקית, "אום קוסאי".
ב-2014, כשדאעש שלט בצפון עיראק והשליט טרור, איבדה אום קוסאי בעל, בן ואחיין. כשקבוצת צוערים בצבא עיראק ברחה מדאעש לאזור מגוריה של אום קוסאי, היא סיכנה את חייה כדי להציל אותם. ביוני 2014 רצח דאעש מאות חיילים עיראקים, בעיקר שיעים, בבסיס האמריקני ספיצ'ר. קבוצה קטנה יותר של צעירים שנמלטה ניסתה לחצות את הנהר, עד שאום קוסאי בת ה-62 התערבה.
"הם התקדמו ממחנה ספיצ'ר לבגדד", סיפרה אום קוסאי, כשהצוערים נתקלו באנשי דאעש שרצחו את חבריהם. אום קוסאי העניקה מקלט לנמלטים. "הם היו כורדים ועיראקים, מוסלמים, יזידים ונוצרים", היא נזכרת. "הבאתי אותם הביתה". היא נתנה להם בגדי נשים והסתירה אותם בחווה שלה. אחרים חפרו בורות ביער כדי להסתתר.
דאעש המשיך לחפש את 58 הצעירים. אום קוסאי השיגה לחלקם תעודות סטודנט כדי שישתמשו בזהויות בדויות. את השיעים שהסתירה היא לימדה איך להתפלל כמו סונים כדי לא לעורר חשד. אחרי כמה חודשים היא הבריחה אותם לחוף מבטחים בכירכוכ, שנמצאת בשליטת הכורדים. היא החביאה אותם במשאיות, מוקפים בקרובות משפחה. "בהתחלה המחבלים לא הטרידו נשים", היא אמרה.
בשלב מסוים גילה דאעש את מזימתה, ואום קוסאי הייתה חייבת לברוח. היא, הבנים ששרדו, נשותיהם וילדיהם, 25 איש בסך הכול, ברחו ברגל באמצע הלילה. במשך שנה חיה כל המשפחה בדירת חידר, עד שהממשלה כבשה מחדש את האזור והמשפחה חזרה הביתה.
הניצחון הגדול של עיראק על דאעש מילא את אום קוסאי האמיצה בתקווה. האישה הסונית קיבלה עיטור הוקרה מהמדינה, וכבוד גם מאנשי דת שיעים. את הנחמה הגדולה ביותר העניקו לה הצעירים שהצילה.
"אלוהים לקח לי את הבעל, את הילד, את האחיין ואז נתן לי את הבחורים הצעירים האלה כדי שינחמו אותי", היא אמרה על הצוערים שהצילה. אחרי הלחימה, רבים מהבחורים הצעירים חזרו כדי להודות לה, ולספר את סיפור הגבורה שלה למדינה שנואשת לתקווה.
"הם הגיעו לבקר אותי, אני ביקרתי אותם. בכל פעם שיש כנס בבגדד הם מגיעים איתי. שניים מהם התחתנו, הייתי בחתונות שלהם. אני האדם הכי שמח בחתונה", מספרת אום קוסאי.
אתמול הגיעה אום קוסאי, יחד עם תשע נשים אמיצות אחרות, לטקס בוושינגטון. "בהתחלה לא רציתי לבוא. הייתי גם מאוד עייפה, אבל אני מרגישה הרבה יותר עכשיו", היא אמרה לפני הטקס. "אנשים מחייכים אליי ברחוב. אני מרגישה שהחיוך הזה ממלא את המצברים שלי וגורם לי להרגיש בטוחה ומוגנת. האנשים בעיראק לא היו מסוגלים לחייך כל כך הרבה שנים עד עכשיו. כל מה שעשינו היה לבכות ולהיות עצובים".
"אומץ זו התכונה הנחוצה ביותר בעולם", אמרה הגברת הראשונה בנאומה בטקס. "ועדיין, בדרך כלל זו התכונה שהכי קשה למצוא אותה". מלניה טראמפ אמרה לאורחות: "בזכות הסיפורים שלכן אנחנו יכולות ללמד נשים צעירות ונערות בכל העולם מה זה אומץ".
בין הנשים האחרות שקיבלו את הפרס: האחות האיטלקייה מריה אלנה בריני, שמתנדבת ברפובליקה המרכז אפריקנית ומספקת מקלט לאלפי פליטים, גודליבה מוקסראי מרואנדה שנלחמה למען הגנה על נשים מאונס אחרי רצח העם ב-1994 ורוייה סדאת, יוצרת קולנוע אפגנית שסירבה להפסיק את פעילותה למרות אימת הטליבאן בארצה.