החלטות מועצת זכויות האדם: "ישראל כופה אזרחות על הדרוזים בגולן"
מועצת זכויות האדם אישרה שורת החלטות אנטי-ישראליות שבעקבותיהן ארה"ב איימה לפרוש מהארגון. בין ההחלטות: קריאה לאמברגו על ישראל, כפיית האזרחות הישראלית על הדרוזים בגולן וגינוי חריף של האכיפה הסלחנית לפשעי שנאה נגד פלסטינים
"כופה אזרחות על דרוזים": מועצת זכויות האדם של האו"ם אישרה שלשום (ו') שורת החלטות אנטי-ישראליות בכינוסה השבועי - וספגה ביקורת קשה מצד המשלחת האמריקנית בראשות השגרירה ניקי היילי.
בדיון הארוך ביותר של המועצה השנה דנו 47 המדינות החברות בשורת החלטות, ובין מקבץ החלטות בעניין צפון קוריאה ומאלי שבאפריקה - אושרו חמשת ההחלטות הארוכות, שעסקו בין השאר ברמת הגולן, מצבם של הפלסטינים בשטחים שנכבשו במלחמת ששת הימים, ופעולות של פעילים קיצוניים נגד פלסטינים. ההחלטות אושרו ברוב של 27 תומכות, בהן גם בעלות ברית כמו בריטניה, נגד 4 מתנגדות ו-15 נמנעות.
רמת הגולן
המועצה חזרה על החלטת 497 של מועצת הביטחון משנת 1981 שדחתה את החלת החוק הישראלי בשטח רמת הגולן וקבעה כי אין לו כל תוקף משפטי, והדגישה כי ישראל מפרה את ההחלטה באופן שיטתי. בין ההפרות שתועדו - הבחירות המקומיות שייערכו השנה.
"אנו מגנים את ההכרזה על הבחירות המקומיות שייערכו באוקטובר הקרוב בארבע רשויות שונות בגולן הסורי", כתבו חברי המועצה. הם גינו פעם נוספת את החוק הישראלי שקובע כי כל נסיגה מהשטחים תתקבל אך ורק במשאל עם, וקראו לשקול מחדש את "פרויקט חוות הטורבינות" ובניית 1,600 יחידות הדיור ברמת הגולן כפי שהוכרז בעבר.
המועצה פנתה למזכ"ל הארגון אנטוניו גוטרש בבקשה שיציג את ההפרות בפני כל הממשלות בעולם ותתי-הארגונים של האו"ם, וקראה למדינות שלא להכיר בנוכחות הישאלית בגולן ובפעולותיה הצבאיות, בהן הנחת מוקשים לאורך הגבול עם סוריה. יש לציין כי צה"ל בונה באזור גדר שתהווה את הגבול עם סוריה.
המועצה התייחסה לאזרחים הדרוזים שגרים בקצה רמת הגולן ומופרדים מבני משפחותיהם בצד השני של הגבול. "המועצה מביעה דאגה עמוקה לסבלם של האזרחים הסורים בשטח הגולן הכבוש", נכתב. היא דרשה מישראל לאפשר לפליטים שברחו לסוריה לחזור לבתיהם ולרכושם שהוחרמו בכיבוש האזור וקראה לישראל "להפסיק לכפות את האזרחות הישראלית על התושבים הסורים בגולן".
"יש לאפשר לאוכלוסיה הסורית בגולן לבקר את בני משפחותיהם דרך מעבר קונייטרה בפיקוח של הוועדה הבינלאומית של הצלב האדום", קבעה המועצה והדגישה כי האיסור על איחוד משפחות עובר על אמנת ז'נבה הרביעית.
"המועצה קוראת לשחרר באופן מיידי את האסירים הסורים בבתי הכלא הישראליים, שחלקם נמצאים של יותר מ-30 שנה", קבעו החברים. "אנשי הצלב האדום צריכים לבקר את האסירים יחד עם רופאים שיוודאו את מצבם הרפואי".
הזכות להגדרה עצמית של הפלסטינים
המועצה דנה בהצעה נוספת שהגישו הפלסטינים יחד עם בנגלדש, בוליביה, צ'ילה, קובה, אקוודור, ירדן, ונצואלה ופקיסטן, שחלקן ייצגו מדינות מוסלמיות וערביות, שעסקה בהפרת הזכות להגדרה עצמית של הפלסטינים.
לדברי הארגון, קיימים מיליוני פליטים פלסטינים שנעקרו מבתיהם, וכמחציתם נמצאים בגלות ומתגוררים במחנות פליטים. חברי המועצה אמרו כי "מדובר בזכות טבעית של כל בני האדם", וקבעו כי "מדובר בתנאי מקדים הכרחי שיקרב את השלום לאזור".
לפי המועצה, "ישראל מפרה בשיטתיות את זכותם הטבעית של הפלסטינים בכך שהיא ממשיכה לבנות בשטחים הכבושים, ועליה להפסיק את הכיבוש מיידית ולחתור לפתרון שתי המדינות".
בעניין בניית חומת ההפרדה, המועצה הביעה "דאגה עמוקה" לתכנון התוואי שיאפשר את הכנסת מרבית ההתנחלויות לשטח ישראל. "מפעל ההתנחלויות גורם למעבר המוני של אזרחי המדינה הכובשת לשטחים הכבושים", כתבו בהחלטה, "המעבר גורם להרס של בנתים ופרויקטים שנבנו עבור הפלסטינים – חלקם במימון בינלאומי".
במועצה קראו למדינות העולם להפסיק להכיר ולסייע למפעל ההתנחלויות ולבניית חומת ההפרדה ביהודה ושומרון ובמזרח ירושלים. לפי המסמך, ישראל דוחקת בכוח משפחות פלסטיניות ובדואיות ומפקיעה מידיהם משאבי טבע. "המדינות צריכות לדחוף לכך שישראל תאכוף את התחייבויותיה לחוק הבינלאומי".
עוד נכתב כי מדינות העולם צריכות להתייצב לצד החלטות המועצה - ואף להפסיק כל מסחר עם ישראל בתחום הנשק, כדי שהדבר לא ייחשב כשיתוף פעולה עם המדיניות הישראלית.
"גישה סלחנית כלפי מתנחלים קיצונים"
בהחלטה נוספת תקפה המועצה בחריפות מתנחלים שמתנכלים לפלסטינים ופוגעים ברכושם – ובגישה הסלחנית של הרשויות כלפיהם. "המועצה מגנה בחריפות כל מקרה של אלימות, הרס, הטרדה, והתגרות מצד מתנחלים ישראלים קיצונים וקבוצות חמושות נגד פלסטינים בשטחים הכבושים".במסמך צוין כי מקרי האלימות מתייחסים ל"פגיעה באזרחים, נכסים, שטחים חקלאיים ואתרים היסטוריים ודתיים. מדובר במעשי טרור של קיצונים בודדים שמטרתם משכבר הימים היא לדחוק את הפלסטינים החוצה ולהרחיב את ההתנחלויות".
בעניין האכיפה במקרים המדוברים, המועצה גינתה את הגישה הסלחנית כלפי הפעילים שפוגעים בפלסטינים: "ישראל צריכה לחקור את המקרים הנ"ל ולתת דין וחשבון על כל אחד מהם"
ראש הממשלה בנימין נתניהו תקף את החלטות המועצה וכינה אותה "קרקס האבסורד". נתניהו צייץ בחשבון הטוויטר שלו כי מדובר ב"החלטות מנותקות מהמציאות של קרקס האבסורד. הגיע הזמן שישנו את שם המועצה ל'מועצה להחלטות נגד הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון'".
גם שר הביטחון אביגדור ליברמן התייחס לאישור ההחלטות ואמר כי הוביל בעבר מהלך לעזיבת המועצה, אך בממשלות שלאחריו חזרו אליה. בציוץ בחשבון הטוויטר כתב ליברמן: "אין לישראל מה לחפש במועצת זכויות האדם של האו"ם. החברות שלנו בארגון נותנת לגיטימציה להחלטות האנטישמיות והפארסה חייבת להיפסק".