ראש אמ"ן על העימות מול המוסד: "לא נכון לקחת תוצאה מוצלחת ולהציגה ככישלון"
אלוף הרצי הלוי התייחס בוועידת "ישראל, סיפור הצלחה" של ynet ו"ידיעות אחרונות" לחילוקי הדעות על המחדל המודיעיני לכאורה בגילוי הכור הסורי: "גם אם התהליך היה יכול להיות טוב יותר, התוצאה הייתה זהה בסוף". הלוי הזהיר את איראן: "שינוי התנהגותה לא יושג רק בחדרי הדיונים"
ראש אמ"ן מדבר לראשונה מאז העימות בין ארגוני המודיעין על רקע פרסום הפצצת הכור הגרעיני בסוריה: ראש אגף המודיעין, אלוף הרצי הלוי, נאם אחר הצהריים (יום א') בוועידת "ישראל סיפור הצלחה" של ynet ו"ידיעות אחרונות", המתקיימת בירושלים.
הלוי התייחס למחלוקת בין ראשי המוסד ואמ"ן לשעבר ברקע פרסום ההודאה הישראלית על תקיפת הכור הסורי ב-2007, ואמר כי "לאמ"ן יש אסטרטגיה של שותפויות, אין לנו את הפריבלגיה לעבוד לבד. דווקא אחרי הסרת האיפול, אני גאה שאמ"ן נמצא בתקופת פריחה של כל הזמנים, המרוויחים הם אזרחי ישראל. מחלוקות היו ויהיו וטוב שכך. לא נכון ולא הוגן לקחת תוצאה מוצלחת ולהציגה ככישלון לכאורה".
בשבוע שעבר כינה ראש המוסד לשעבר תמיר פרדו את השנים הראשונות שלאחר בניית הכור הסורי "כישלון מהדהד" ואמר כי היה מזל שצוות של המוסד גילה את המידע. "רק בזכות צוות של המוסד היה למדינת ישראל בכלל את הידע שאפשר לה לתקוף. היה פה כישלון מהדהד מצד אחד. מזל שאותו קומץ לוחמים הצליח להביא את המידע הזה שלא היה לאף אחד שום מושג שהוא קיים, מזל לחלוטין", טען, והוסיף כי מטעמי צנזורה המוסד הושם "בצל של הצל".
ראש אמ"ן הוסיף היום בנוגע לפרסום על אודות התקיפה בסוריה כי "מתוך היכרות ממה שקרה אז, כל אחד עשה את תפקידו וישנם לקחים. גם אם התהליך היה יכול להיות טוב יותר - התוצאה בסופו של דבר הייתה זהה. כמודיעין, הנטייה הטבעית היא לא לחשוף ולכן נותרו פרטים שאני מקווה שיישארו עלומים. מי שיודע בצד השני מורתע, ואני מעריך ששיקולי הצנזורה היו ענייניים ושקולים".
אלוף הלוי התייחס בתחילת דבריו לפעילות דאעש והשפעתה של איראן על הנעשה באזור. לדבריו, "ב-2018 המדינה האיסלאמית לא נעלמת, היא משנה צורה. ראינו דוגמה לכך בטרור בסוף השבוע בצרפת. המעצב המרכזי באזור ב-2018 יהיה פעילות איראן וכמובן הנגד לפעילות הזאת. יש כמובן גם את עניין הכטב"ם שמספר אולי את כל הסיפור - התעשייה הצבאית האיראנית שיודעת לקחת כטב"ם אמריקני ולשכפל אותו".
הלוי אמר עוד כי "הכטב"ם לא נועד להגן על משטרו של אסד, הוא נשלח לתוך שטחה של ישראל וכוונותיו כנראה אינן חיוביות. לא כולם יודעים את כוונותיה הנסתרות של איראן לדומיננטיות לפי המזרח התיכון. אנחנו חולקים מידע כדי שיידעו. אנחנו מתאמצים להסביר, לא כל מי שהפנים פועל. ישראל הזהירה, פועלת - שכנינו מבינים זאת היטב ובעולם זה בהדרגה".
"אין לישראל כוונות התקפיות כלפי לבנון"
בהתייחסו לחיזבאללה אמר ראש אמ"ן כי "חיזבאללה ממשיך להתעצם בנשק אסטרטגי בחימושה של איראן. ההנהגה הלבנונית טוענת שהיא מגנה על לבנון מתוקפנות ישראלית, אך אין לישראל כל כוונות התקפיות כלפי לבנון. הפערים בינינו לבין לבנון הם קטנים, ניתנים לגישור. על מדינת לבנון לחשוב כל כלכלתה שהיא מהגדולות באזור ולא על אינטרסים של איראן וחיזבאללה".
בהמשך דבריו שב אלוף הלוי לדבר על סוריה ואיראן: "לאורך הלחימה בסוריה נקטנו מדיניות של אי התערבות, רק התערבות הומניטארית. ההתבססות האיראנית מאיימת להפר את שיווי המשקל ומאמצי העולם לנסות לייצב את סוריה. איראן שולחת חץ שיעי שמפלח את המזרח התיכון שהוא סוני".
הוא הוסיף בנוגע לרפובליקה האיסלאמית כי "איראן, מעבר לבעיות בתחום הגרעין ובחסות ההסכם איתה, היא נועזת יותר - בטילים בסיוע לטרור באזורנו. איראן במצוקה לא רוצה השקעות רחוק מאיראן ממנה אלא רוצה לשפר את עצמה פנימה. זוהי ההזדמנות הטובה ביותר מאז החתימה על ההסכם לשינוי בהתנהגותה. השינוי לא יושג רק בחדרי הדיונים אלא יחייב משבר, כלכלי, מדיני או אחר. ככל שעולם יציג חזית אחיזה יגבר הסיכוי לשינוי".
אחר כך עבר ראש אמ"ן לדבר על התמודדות מערכת הביטחון מול אפשרות של טרור פלסטיני. לדבריו, "בזירה הפלסטינית ההתלקחות הפוטנציאלית תהיה פחות עוצמתית, אך בזירה זו המרסנים נחלשו. חודש מאי הקרוב מנקז לתוכו שלושה פקטורים משמעותיים: ביו"ש יש סימן של מורכבות גוברת סביב יום העצמאות ה-70, חודש מאי הוא גם עם יום הנכבה ותחילת הרמדאן שמזמנים נפיצות מוגברת".
הוא הוסיף בהקשר זה כי "כשאנו בוחנים את המבט הפלסטיני יש ביטוי לתסכול בקרב הציבור. בתקופה הזאת יותר מתמיד יש לחימה עיקשת בטרור, להבחין בין אזרחים לפעילי טרור לצד שימור המנגונים הבטחוניים וקשרים ליום שאחרי אבו מאזן. חמאס נמצא בנקודת שפל, משבר אזרחי ותשתיתי חמור. חמאס רץ לזרועות איראן ועליו להבין שדבריו אלו יחריפו את מצבו".
פרדו הלין על "מלחמת אגואים" לאחר הצלחת המבצע: "הבעיה בדרך כלל במבצעים מוצלחים היא שהאינטלקטיקה היהודית או הישראלית באה ומנסה לקחת הצלחה ומתחילה מלחמת אגואים מכוערת בצורה יוצאת דופן. אבל זה כנראה האופי שלנו וכל אחד מנסה לגמד את חלקו של השני. אני חושב שראש ממשלת ישראל דאז אולמרט עשה עבודה יוצאת מן הכלל בהנהגת המדינה והבאת היכולת למימוש ברגע הנכון".
פרדו לא הזכיר בדבריו את גופי המודיעין המתחרים, אבל ככל הנראה חלק מהחצים כוונו לאמ"ן. ראש אמ"ן לשעבר, אלוף במיל' עמוס ידלין, אמר באולפן ynet כי "מודיעין זה פאזל. כדי לקבל תמונה סוגיה מודיעינית אתה צריך לחבר למשל אלף חלקים. חלקם מגיעים ממודיעין אנושי, חלק מלווינים, מהאזנות. ב-2006, באמ"ן ולא בשום מקום אחר, בא רב סרן צעיר ואומר לי 'ראש אמ"ן, יש חשד לתוכנית גרעינית בסוריה'".
לדברי ידלין, "כשאני נכנס ביום הראשון להיות ראש אמ"ן בינואר 2006 אני אומר להם - 'חבר'ה, נא לבדוק את כל המדינות שאין שום היגיון שתהיה שם תוכנית גרעינית, האם יש גם תכנית גרעינית'. לגבי סוריה, ההנחה היתה שלמדינה הזו אין תשתית גרעינית, אין מטענים, אין יכולות והיא גם עסוקה בדברים אחרים והמאזן האסטרטגי עם ישראל מושג על ידי מערך כימי כבד".
"ואז, בא אליי בקיץ 2006 אותו רב סרן ואומר 'עמוס, אני לא בטוח. יש לי 50 חלקים מתוך האלף'. קצת תמונה של איזה מבנה מוזר שאמ"ן הצביע עליו ראשון, לא אף אחד אחר", הוסיף ידלין. "ההיגיון אמר אחרי 1981 שאף אחד לא יקים כור ובשאר והסורים והצפון קוריאנים הלכו על תוכנית מאוד מעניינת שלא היתה אז בראש של אף אחד – לבנות האנגר גדול שנראה כמו מבנה חקלאי ומחסן ובתוכו לבנות כור שהלוויינים לא יראו אותו. להסתיר אותו כך שאין שום דבר שמגן עליו".
ראש אמ"ן הזכיר מבצע "יוצא מן הכלל" של המוסד והתכוון לפרסומים הזרים על העתקת תצלומים ומסמכים של הכור ממחשבו של בכיר סורי בכנס בווינה. "למרות שהיו רבים באותו ארגון (המוסד) - כולל ראש הארגון - שאמרו 'לא דובים ולא כורים, מאיפה הבאתם את הרעיון הזה?', אבל לזכותם הם השלימו 500-600 חלקים מאלף חלקי הפאזל ועדיין נשארו אתגרים מודיעיניים מאוד קשים"