הצוללניות מסעודיה יורדות למעמקי הים האדום
חופיה הבתוליים של הממלכה המוסלמית המסוגרת לא נחקרו עשרות שנים, והאוצרות הטמונים במימיהם רק מתחילים להתגלות. המהפכה הליברלית שמוביל יורש העצר בן סלמאן מאפשרת עכשיו גם לצוללניות כמו נוף בת ה-29 להסיר את הרעלה, לשוט לעומק הים ולגלות עולם חדש
השמיים בהירים, השמש בוהקת והים צבוע בטורקיז זוהר. נוף אל-אוסיימי נמנית עם קבוצת צוללנים המתאספת סביב אי קטן וחולי בים האדום, המשמש בית לסרטנים רבים ולכמה שחפים.
מדוזות צפות ליד קצה סירתה. המים צלולים כל כך שאפשר לראות את הדגים גם כשהם שוחים בעומק רב. נוף הסעודית, בת 29, לובשת חליפת צלילה ועונדת תליון שבקצהו קמע כסף בצורת שן של כריש. הוא תואם את הכינוי של "כרישונת". במים היא חובשת כובע צלילה, אבל על הסירה – אף שהיא צוללנית יחידה בקבוצה של גברים – היא חשופת ראש.
כאן בים האדום קל לשכוח שמדובר בסעודיה, מדינה מוסלמית שמרנית שבה רוב הנשים מכסות את שיערן ואת פניהן ברעלות שחורות ולובשות בציבור כיסויי גוף ארוכים. בדרך כלל הן מופרדות מגברים ואינן יכולות לנסוע אל מחוץ למדינה בלי לקבל היתר מאחד הגברים במשפחתן.
כאן, במים השקטים מצפון לעיר ג'דה, מתחולל ניסוי שמטרתו לקדם את התיירות לממלכה המסורתית והמסוגרת הזו. את אל-אוסיימי זה מרגש מכמה בחינות. הניסוי הזה פותח אפשרויות חדשות לנשים – לפתע פינה כלשהי במדינה זוכה לחוקים מקילים יחסית. הוא גם פותח לה ולצוללנים אחרים קילומטרים רבים של חופים השופעים שטחים שאיש לא חקר מעולם.
"אנחנו כאן על אי באמצע הים האדום. אנחנו רוצים לגלות את המקום הזה", מסבירה אל-אוסיימי לפני שהיא צוללת. "יכול להיות שנגלה שהאי הזה יפה לפיקניק. אנחנו מקימים כאן פרויקט צלילה". אל-אוסיימי, מדריכת צלילה מוסמכת, היא חלוצה בתחומה. היא מחזיקה בשיא לצלילה לעומק עבור אישה בסעודיה – היא צללה לעומק 105 מטרים. צלילה כזו דורשת חמישה בלוני חמצן והיא נמשכת יותר מ-70 דקות.
התשוקה של אל-אוסיימי לצלילה מאלצת אותה להתמסר לנסיעות ארוכות באוטובוס לעבודה מדי יום – היא צריך להגיע מג'דה אל העיר הכלכלית ע"ש המלך עבדאללה. שם היא עובדת במרכז צלילה שנפתח לאחרונה במסגרת ההכנות של הממלכה לקראת פתיחתה של המדינה לתיירים בהמשך השנה.
במשך עשרות שנים היו רוב התיירים המגיעים לסעודיה עולי רגל הפוקדים את הערים מכה ומדינה או אנשי עסקים העושים את דרכם לבירה ריאד ולערים גדולות אחרות כגון ג'דה ודמאם. אבל כעת מוביל יורש העצר בן ה-32 מוחמד בן סלמאן מהפך, פותח את סעודיה לעולם – ומתכוון להנפיק גם אשרות תייר לאזרחים זרים הרוצים לתור את ארצו.
המבצע הזה הוא חלק מתוכנית נרחבת יותר, שמטרתה לשנות את פני הכלכלה הסעודית כך שתסתמך פחות על מגזר הנפט. מגזר התיירות נתפש כמגזר שיוכל ליצור מקומות עבודה נוספים לסעודים, למשוך השקעות זרות ולשפר את תדמיתה של סעודיה בעולם.
איש התיירות סלאח א-טאלב אומר כי המדינה אינה שואפת להביא אליה המוני תיירים, אלא להתמקד בקבוצות תיירים המתעניינות בטבע, בצלילה, בטיולי שטח ובאתרי תרבות. "סעודיה היא מדינה מוסלמית שבה שוכנים שני האתרים הקדושים יותר לאיסלאם, ויש לכבד את העובדה הזו כשמגיעים לטייל בה", הסביר.
ממשלת סעודיה סימנה רצועת חוף בים האדום, כ-200 קילומטר אורכה, שאותה היא מתכוונת להפוך ליעד תיירות בינלאומי יוקרתי עם שמורות טבע ואתרי צלילה. לפי הרשויות בסעודיה, באזור הזה יקוימו חוקים שונים מהחוקים החלים בשאר סעודיה, כך שהוא יהיה אוטונומי-למחצה והחוקים בו יהיו קרובים יותר לאלה הנהוגים במערב. המשמעות היא כנראה שכיסויי ראש לנשים לא יידרשו שם.
אל-אוסיימי מעידה שמשמר החופים הסעודי כבר אינו מונע מנשים לצאת לים בסירות בלי גבר שישמור עליהן – כגון בעל, אב או אח. כעת היא אינה חייבת להישאר קרובה לחוף, ויכולה לשוט לעומק הים ביתר קלות.
הצוללן המצרי תאמר נאסר, העובד זה 20 שנה בשארם א-שייח שלחופי הים האדום, אומר כי מיפוי השטח הסעודי בים האדום עשוי להימשך יותר מ-20 שנה. "יש כאן אזור עצום שצריך לחקור ולגלות", הסביר. הוא סיפר כי צוללנים מסעודיה כבר מצאו כמה שרידים של כלי שיט ואתרי צלילה שעשויים למשוך תיירים.
הצלילה היא עדיין ענף שמעט סעודים עוסקים בו. כדי ליצור קשר עם צוללניות אחרות בסעודיה הקימה אל-אוסיימי ארגון שנקרא "בועות ורודות". בשנה שעברה היא ארגנה בג'דה יום צלילה שבו צללו נשים יחד ונהנו מיום לבדן בחוף.
בקיץ הקרוב יוסר האיסור על נשים בסעודיה לנהוג בכלי רכב, ואל-אוסיימי מתכוונת לצאת למסע מחוף לחוף עם חברים כדי לגלות עוד אתרי צלילה, צפונה מהמקום שבו היא נמצאת כעת. "תמיד הרגשתי רע כי הכרתי את השטח המצרי של הים האדום יותר מאשר את השטח הסעודי שלו", היא מסבירה. "עכשיו יש לי הזדמנות לראות את כל המקומות האלה, את השוניות".