שתף קטע נבחר

 

דו"ח: פחות מבקשי מקלט נכלאו, הצפיפות נשארה

לפי הדו"ח של "המוקד לפליטים ומהגרים" חלה ירידה בכליאת מבקשי מקלט ומהגרים, אך שירות בתי הסוהר צמצם את מספר התאים ולא את כמות הכלואים בתא. מנכ"לית הארגון: "כעת חשוב להדגיש שכליאה אינה מחויבת המציאות". רשות האוכלוסין וההגירה: "המדינה עומדת מאחורי כל הצהרותיה"

"המוקד לפליטים ומהגרים" פרסם הבוקר (ג') את הדו"ח השנתי על כליאת מבקשי מקלט ומהגרים בישראל. מהדו"ח עולה כי אמנם הייתה ירידה במספר הכלואים ב-2017, אך לא ניכר שיפור ברמת הצפיפות בתאים.

מתקן הכליאה בחולות. ירידה במספר הכלואים, הצפיפות נשארה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מתקן הכליאה בחולות. ירידה במספר הכלואים, הצפיפות נשארה(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

הדו"ח מתמקד בסוגיות של כליאת טרנסג'נדרים וטרנסג'נדריות בתנאי הפרדה ובידוד, כליאת מבקשי מקלט מחבל דרפור שבסודן בניגוד להתחייבות המדינה וכן איזק של כלואים במהלך בדיקות רפואיות. כמו כן ניתנה התייחסות בדו"ח להליכים משפטיים שנוגעים לצפיפות בבתי הכלא.

 

את הדו"ח חיבר "המוקד לפליטים ולמהגרים", הארגון היחיד שנכנס לתוך מתקני הכליאה למהגרים. במהלך 2017 עקבו פעילי הארגון אחרי התנאים בארבעת המתקנים: סהרונים, גבעון, יהלום וחולות - שנסגר לפני כשבועיים. במתקני הכליאה מוחזקים מבקשי מקלט מאריתריאה וסודן, מהגרי עבודה ותיירים שפג תוקף אשרתם או שנעצרו בעקבות הפרת תנאי האשרה.

 

מבקשי מקלט משתחררים ממתקן חולות    (צילום: עפר מאיר)

מבקשי מקלט משתחררים ממתקן חולות    (צילום: עפר מאיר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מבקשי מקלט במתקן "חולות" שנסגר ( צילום: מוטי קמחי) ( צילום: מוטי קמחי)
מבקשי מקלט במתקן "חולות" שנסגר( צילום: מוטי קמחי)
 

מהדו"ח עולה כי למרות הירידה במספר הכלואים בשנה שעברה לא ניכר שיפור ברמת הצפיפות בתאים וכי שירות בתי הסוהר צמצם את מספר התאים המאוישים ולא את מספר הכלואים בכל תא. לפי הארגון, במתקן סהרונים ניכר בשנה שעברה שיפור בטיפול בהפניית כלואים למערך הסיוע הסוציאלי ולמערך בריאות הנפש וכן בטיפול בבקשות של כלואים להזמין חוקר משטרה כדי להגיש תלונה על אלימות מצד פקחי ההגירה.

 

במתקן הכליאה גבעון ניכרה עלייה בכמות המקרים שבהם נמנעה כניסת נציגי הארגון לצורך ייצוג כלואים, למרות שהביקורים תואמו ואושרו מבעוד מועד על ידי שב"ס. בדו"ח מתואר מקרה שבו נכלאה במתקן טרנסג'נדרית שבקשתה למקלט נדחתה. הכלואה, שלבסוף גורשה מישראל, הוחזקה בהפרדה בתנאי בידוד יותר מחודש בגלל נוהל של שב"ס. לפי הנוהל, "בכל מקרה שבו מתקבל אסיר אשר זהותו אינה חד משמעית, נדרשת החזקה בתנאי הפרדה וזאת מחשש לפגיעה באסיר או באסירים וסביבתו".

 

בזמן החזקתה במתקן גבעון לא התאפשר למבקשת המקלט לקחת את הורמוני המין שהייתה נוטלת דרך קבע וכן לא התאפשר לה ללבוש בגדי נשים או לחבוש פאה. כמו כן, בדו"ח נכתב כי הסוהרים התעקשו לפנות אל מבקשת המקלט בלשון זכר.

הפגנה לסגירת מתקן חולות (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הפגנה לסגירת מתקן חולות(צילום: EPA)

 ( צילום: מוטי קמחי) ( צילום: מוטי קמחי)
( צילום: מוטי קמחי)

מבקשי המקלט והמהגרים כלואים בשל הליכים מנהליים שעניינם הגירה ולא בשל היותם בהליך פלילי או בשל מסוכנותם. אף על פי כן, מהדו"ח עולה כי שב"ס נוהג לאזוק אותם גם בעת אשפוז או בדיקה רפואית. אחד מהכלואים בסהרונים העיד שאושפז במשך שלושה ימים שבהם היה אזוק בידו האחת למיטה מלבד הפוגה קצרה, בזמן בדיקת דימות. כלוא נוסף בגבעון סיפר כי התעלף וכשהתעורר גילה כי הוא אזוק ומחובר לעירוי.

 

שירלי רקח, מנכ"לית "המוקד לפליטים ולמהגרים" אמרה: "כבר שנים שישראל עוצרת אנשים כתחליף למדיניות ההגירה שלה ומסרבת לתת מעמד לאלה הזכאים לו או לאפשר חלופות מעצר למועמדים לגירוש. אנחנו ניצבים בפני תקופה שבה ייכלאו אלפי פליטים על לא עוול בכפם וכעת יותר מתמיד חשוב להדגיש כי כליאה אינה מהווה מדיניות הגירה ואינה מחויבת המציאות".

 

מרשות האוכלוסין וההגירה נמסר בתגובה לדו"ח: "המדינה עומדת מאחורי כל הצהרותיה הנמסרות בפורומים השונים - אם בבתי המשפט, בכנסת ובכל פורום אחר. מאחר שמרכז השהייה 'חולות' אינו קיים עוד, הרי שההתעסקות בו אינה רלוונטית". 

 

משירות בתי הסוהר נמסר בתגובה לדו"ח: "שירות בתי הסוהר מתייחס בכובד ראש לדו"חות של ארגוני זכויות אדם. ניכר כי הושקע מאמץ לשיפור תנאי החזקתם של השוהים והיחס כלפיהם. בדו"ח מצוין שיפור בכמה מישורים ובין היתר, ביחס של הסוהרים לשוהים, במענה שב"ס לגורמי חוץ ובקיצור משך זמן השהייה של השוהים בתאי המתנה. מפאת הזמן הקצר שניתן לשב"ס להגיב, לא ניתן לבצע בדיקות מעמיקות ביחס לאירועים הספציפיים הנטענים. באשר לטענות על החזקתם של טרנסג'נדרים שטרם השלימו את הליך שינוי המין, מדובר בתנאי הפרדה הנדרשים לשם הגנתם, להבדיל מתנאי בידוד. צוות הסוהרים מתודרך ופועל במקצועיות וברגישות הנדרשים. לאחרונה עודכנה המדיניות לגבי תנאי החזקת טרנסג'נדרים בשב"ס. ככלל, העברת אסירים, עצורים או שוהים, מחוץ למתקנים נעשית באיזוק וזאת לאחר קיום הליך הערכת מסוכנות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
הפגנה לסגירת מתקן הכליאה חולות
צילום: EPA
מומלצים