צרפת: רבבות בצעדה לזכר ניצולת השואה שנרצחה, מקרון נכח בהלוויה
נשיא צרפת השתתף בהלוויה ובטקס לזכרה של מיריי קנול (85), שנרצחה בדירתה ברובע ה-11 וביתה הוצת: "רצחו חפה מפשע רק בגלל היותה יהודייה". במקביל, נערכה בפריז צעדת המונים. מנהיגת הימין הקיצוני לה פן ספגה קריאות בוז: "נאצית, לכי מפה"
כשהם אוחזים בידיהם פרחי ורד לבן ואוחזים בצעיפים בצבעי הטריקולור (דגל צרפת), השתתפו אמש (ד') רבבות במפגן סולידריות המוני בפריז, בירת צרפת, בעקבות רצח ניצולת השואה מיריי קנול, בת 85, שנדקרה למוות וביתה הוצת - ככל הנראה על רקע אנטישמי. האירוע, שהתקיים בהשתתפות ראשת העיר פריז אן הידלגו, ראשי הקהילה היהודית ועשרות אימאמים, החל סמוך לשעה 19:00 (שעון ישראל) והסתיים בבית הנרצחת, בשדרות פיליפ אוגוסט שברובע ה-11 - שם שרו ההמונים את המנון צרפת, "לה מרסייז".
קודם לכן, בנוכחות בני משפחה וחברים, כמו גם נשיא צרפת עמנואל מקרון, הובאה למנוחות קנול. טרם ההלווייה, ספד מקרון לקנול בטקס שהתקיים בארמון האינווליד שברובע השביעי בפריז, ואמר כי הדוקר "רצח אישה חפה מפשע וחסרת ישע רק בגלל היותה יהודייה. בכך הוא פגע בערכינו הקדושים ובהיסטוריה שלנו". לאחר מכן הוא הגיע לטקס הקבורה כדי לחלוק לה כבוד אחרון.
באירוע שבו השתתפו כ-30 אלף - כך לטענת המארגנים - נכחה גם מנהיגת הימין הקיצוני מארין לה פן, שהודיעה מוקדם יותר כי היא ואנשיה יגיעו כדי לחלוק כבוד לקנול - אך זכו לקריאות בוז מהקהל. ההמון קרא ללה פן: "נאצית, פשיסטית, לכי מפה". בנה של הנרצחת השיב לקהל: "ביקשתי מכל מי שיכול להגיע לכאן - גם אם זה לא מוצא בעיני כמה אנשים".
גם הפוליטיקאי הצרפתי ז'אן לוק מלנשון, שנמצא מצידה השמאלי של הקשת הפוליטית - זכה לקריאות גנאי. "אני נמצא במקום בו כל צרפתי צריך להיות", הוא אמר על רקע הגינויים. "זה מעשה נתעב שאירע לאישה חסרת ישע ומחייב את כולנו, כל אנשי המפלגות השונות, להצטרף לתהלוכה זו לאות הזדהות".
בעקבות קריאות הגנאי נגד מלנשון, התלהטו הרוחות וכמה עשרות בני אדם ניסו לתקוף את הפוליטיקאי - שהוצא מתוך ההמון בידי כוח משטרתי. עדת ראייה לאירוע אמרה: "זו בושה שהתנפלו על מישהו שבא להשתתף ולהביע את הזדהותו".
ראש ממשלת צרפת לשעבר מנואל ואלס השתתף בצעדה. "חשוב מאוד שהמונים באו, אבל הדבר הכי חשוב כעת הוא לפעול נגד האנטישמיות". ראשת העיר פריז אן הידלגו אמרה: "אני כאן כאזרחית, וקראתי לכל נבחרי העם מכל צדי הקשת הפוליטית להתאחד למען מטרה הומנית. עליית האנטישמיות אינה מתקבלת על הדעת".
בכיר האימאמים בצרפת, חסן שלגומי, אמר: "חשוב לחנך את חברי הקהילה המוסלמית, כי מיעוט קטן משתמש בדת לביצוע פשעים ורצח. יש לומר לא לאנטישמיות".
במקביל לאירוע בפריז, השתתפו כמה עשרות בני אדם בעצרת זיכרון למיריי קנול בכיכר פריז בירושלים. המשתתפים הדליקו נרות זיכרון, נשאו דברים ושרו את "התקווה", כמו גם את המנון צרפת.
למרות התנגדות הקהילה היהודית: אנשי לה פן בעצרת
מוקדם יותר הודיעה מנהיגת מפלגת "החזית הלאומית" בצרפת מרין לה פן כי היא מתעקשת להשתתף בצעדה לזכר קנול. מפלגתה של לה פן נחשבת בעיני רבים למפלגת ימין קיצוני, והיא עצמה עמדה על כך שתיקח חלק בצעדה, אף שארגון הגג של יהודי צרפת הביע התנגדות לכך.
ארגון הגג של יהודי צרפת CRIF מסר שלשום כי אנשי החזית הלאומית לא יתקבלו בברכה בעצרות לזכר קנול, וזאת בשל האנטישמיות בקרבם. הארגון הדגיש כי גם אנשי שמאל קומוניסטים קיצונים אינם רצויים באירועים. אתמול צייצה לה פן כי הארגון היהודי אינו יכול למנוע ממנה להשתתף באירוע הזיכרון.
בשנים האחרונות עושה לה פן מאמצים גדולים להתנער מהתדמית האנטישמית שדבקה במפלגתה במשך שנים, במיוחד בימים שבהם הנהיג את המפלגה אביה, ז'אן-מרי לה פן. כעת מתמקדת מרין לה פן במאבק במהגרים הנכנסים לצרפת שלא כחוק ובקיצונים מוסלמים.
בנה של קנול: "המומים לגמרי, איך אפשר לעשות את זה?"
מיירי קנול ניצלה בילדותה מגירוש היהודים ב-1942 ("מצוד ולודרום"). אלפי יהודים נשלחו אז למחנות ההשמדה. אחרי השואה המשיכה לגור בפריז והתחתנה עם ניצול שואה. הוא מת בתחילת שנות ה-2000.
"אנחנו המומים לגמרי", אמר השבוע בנה של קנול לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP. "אני באמת לא מבין איך מישהו מסוגל לרצוח אישה שאין לה כסף וגרה בדיור ציבורי". קנול חיה בגפה, ולפי דיווחים היא התלוננה בעבר לרשויות שאחד משכניה המוסלמים איים לשרוף אותה. זמן קצר לאחר הרצח נעצרו שני בני אדם, והם נאשמים ברצח בכוונה תחילה שקשור ל"דת של הקורבן - אמיתית או מדומיינת". כך מסר הגורם המשפטי לסוכנות הידיעות הצרפתית. הם גם נאשמים בשוד אלים ובהרס רכוש.
בצרפת חיה הקהילה היהודית הגדולה במערב אירופה, והיא מונה כ-400 אלף יהודים. רבים מהם מתלוננים כבר שנים על עלייה באנטישמיות ובפשעי השנאה נגדם. "עבור היהודים בצרפת, הסיוט נמשך. בזמן שצרפת עדיין מתאוששת מהטראומה אחרי מתקפת הטרור בעיר טראב, הגיע הרצח המזעזע של מיריי קנול", אמר חבר הפרלמנט הצרפתי מאיר חביב.
שר החוץ הצרפתי ז'אן-איב לה דריאן, שמבקר בישראל, אמר כי החשד שמירל נרצחה בשל היותה יהודייה סביר. "זה מזכיר לנו את החשיבות של המאבק באנטישמיות", אמר לה דריאן במהלך פגישה עם ראש הממשלה בנימין נתניהו אחרי ביקור במוזיאון יד ושם בירושלים.