המסלול המהיר לניכוי שליש לאסירים
בשורה לאסירים שנשפטו לתקופות מאסר קצרות בגין עבירות קלות. מנגנון חדש של השב"ס יוסמך לנכות שליש מעונשם של מורשעים שנידונו לתקופה של בין שלושה ל-12 חודשים
בעקבות בג"ץ הצפיפות בבתי הסוהר: שרת המשפטים איילת שקד יוצרת מנגנון יעיל לניכוי שליש בעבירות קלות. שרת המשפטים תפיץ היום (א') תזכיר חוק, לפיו תוקם ועדת שחרורים מהירה שתדון בניכוי שליש לאסירים שנשפטו לתקופות של 3-12 חודשים. למעט כשמדובר באלימות במשפחה ובעבירות מין.
תזכיר החוק נועד להביא לייעול מנגנון השחרור על-תנאי הקיים כיום, באשר לשחרורם על־תנאי ממאסר של אסירים המרצים עונשי מאסר קצרים, שבין שלושה חודשים לשנת מאסר. התזכיר מתפרסם בהתאם להחלטת הממשלה בעניין שדרוג מערך הכליאה והרחבת מרחב המחיה בבתי הסוהר, שהתקבלה בעקבות פסיקת בג"ץ בעניין שטח המחיה לאסיר.
מדובר במינוי ועדה מינהלית פנים-שב"סית, בראשות קצין שב"ס שהוא סוהר בעל בכירות משפטית. ועדה זו תוסמך לקבל החלטות בבקשות לשחרור על-תנאי של כלל האסירים שנשפטו לתקופת מאסר שבין שלושה חודשים לשנה. זאת, למעט אסירים שנשפטו לעונש של שישה חודשי מאסר או יותר, שנדרשת בעניינם חוות־דעת מיוחדת לעניין מסוכנותם, בשל סוג העבירות שביצעו.
הדיון בשחרור על-תנאי של אסירים, שנדרשות בעניינם חוות-דעת מיוחדת, וכן של אסירים שנגזר עליהם עונש מאסר ממושך יותר, ימשיך להתקיים בפני ועדת השחרורים. הוועדה השב"סית תחליף את סמכות נציב בתי־הסוהר לדון באסירים שנשפטו לתקופת מאסר שבין שלושה לשישה חודשים, בהתאם לחוק הנוכחי. הוועדה בשב"ס תקבל את החלטתה על בסיס בקשת האסיר בכתב, וכן על בסיס המסמכים שיונחו לפניה בעניינו של האסיר.
מטרת התזכיר ליצור מנגנון שחרור על־תנאי יעיל ואפקטיבי, אשר יאפשר בחינה במועד של בקשות לשחרור על-תנאי של אסירים הנושאים עונשי מאסר של עד שנה, תוך הקלת העומס המוטל כיום על ועדות השחרורים. חשיבות מינוי הוועדה המדוברת היא נוכח העובדה כי נציבות השב"ס לא הצליחה עד כה לדון באופן יעיל בניכוי שליש מאסירים, שנשפטו לתקופות קצרות במיוחד, של 3-6 חודשים.
"מדינה מתוקנת נבחנת גם ביחסה לאסירים שהגיעו לכלא לאחר שסטו מדרך הישר", מסבירה השרה שקד. "באופן מפתיע, בעוד שאסירים אשר נשפטו לתקופות ארוכות זוכים לקבל התייחסות לבקשתם לניכוי שליש בוועדות השחרורים, דווקא האסירים שעברו עבירות קלות יחסית לא טופלו כראוי".
לדברי שרת המשפטים: "במהלך זה אנחנו משיגים הישג כפול: גם נרווח את שטח המחיה של האסירים, וגם אסירים שנגזר דינם לתקופת מאסר קצרה יחסית יזכו לקבל את יומם, כפי שהיה ראוי שיקרה עד היום".