שתף קטע נבחר

 

"לקלוט פליטים מישראל? קודם נגרש את אלה שכאן"

באיטליה ובגרמניה, המתמודדות בעצמן עם משבר מהגרים עצום, נדהמו מטענת נתניהו שהן יקלטו מסתננים מישראל. בימין האיטלקי מבטיחים: "כשתוקם ממשלה חדשה נשלח מהגרים הביתה, לא נביא חדשים". עיתון גרמני: "ההסכם מעביר מסר מסוכן - ישראל קיבלה פרס על יחסה לפליטים. אם היא תשלח מהגרים למדינות במשבר - השנאה לה תגבר, יהודים יסבלו"

הכרזתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו על ההסכם עם האו"ם על העברת הפליטים למדינות במערב עורר אמש (יום ג') עניין גדול מאוד בעולם. באירופה ובאמריקה העלו במשך שעות תהיות בנוגע להשלכות ארוכות טווח שיהיו להסכם חריג כזה על מדיניותן של ממשלות כלפי מבקשי מקלט – וגם על גורלם של יהודים וישראלים מחוץ לישראל. בלילה הודיע נתניהו כי הוא משעה את יישום ההסכם בעקבות הביקורת עליו בימין.

הסכם העברת פליטים מבקשי מקלט ל מערב איטליה לה רפובליקה ()
"משרד החוץ האיטלקי הכחיש, נתניהו חזר בו". הכותרת הראשית ב"לה רפובליקה" באיטליה

הסכם העברת פליטים מבקשי מקלט ל מערב איטליה קוריירה דלה סרה ()
"נתניהו נסוג: זאת הייתה רק דוגמה". הדיווח ב"קוריירה דלה סרה" באיטליה

לפני ההודעה על השעייה עוררה הכרזת נתניהו על ההסכם עניין רב במיוחד באיטליה ובגרמניה – שתיים משלוש המדינות, בצוותא עם קנדה, שנתניהו הזכיר כמדינות שיקלטו מהגרים אפריקנים מישראל. איטליה וגרמניה הן גם שתיים מהמדינות האירופיות שנטל הפליטים המונח על כתפיהן הוא הגדול ביותר, ושאלת גורלם של מבקשי המקלט הנמצאים בשטחן היא מוקד לוויכוח ציבורי נוקב בהן כבר שנים.

 

נתניהו על ביטול הגירוש    (צילום: גיל יוחנן)

נתניהו על ביטול הגירוש    (צילום: גיל יוחנן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

איטליה היא שער הכניסה הראשי לאירופה עבור מהגרים מחופי צפון-מזרח אפריקה, ומאז 2013 הגיעו אליה דרך הים יותר מ-620,000 מהגרים. לפי הערכות עוד אלפים טבעו למוות בים בדרכם אליה. רק בחודש שעבר, ערב הבחירות הכלליות, הצהיר ראש ממשלת איטליה לשעבר סילביו ברלוסקוני כי קהילת המהגרים הענקית באיטליה היא "פצצה חברתית מתקתקת" והבטיח לסלק אותה על-ידי גירוש המהגרים. מנהיג מפלגת "הליגה הצפונית" מתיאו סלביני, שעשוי להתמנות בקרוב לראש הממשלה ובכל מקרה יקבל כנראה תפקיד בכיר בעקבות הישגי מפלגתו בבחירות, הבטיח כי מהגרים בלתי חוקיים ייאספו ויישלחו הביתה "בתוך 15 דקות" כשהוא ובעלי בריתו יהיו בשלטון.

מתווה מבקשי המקלט - עיקרי ההסכם עם האו

אמש הדגיש רוברטו קלדרולי, איש "הליגה הצפונית" מהימין וסגן נשיא הסנאט האיטלקי, כי הממשלה החדשה של איטליה, ברגע שתקום, לא תאפשר קליטת פליטים מישראל. הוא תקף את מי שלכאורה נתנו אישור להסכם: "מי שעדיין נמצא בשלטון, גם אם הוא בדרכו החוצה, לא הבין עדיין שהיו בחירות ושאלה שאפשרו ל-600 אלף מסתננים להיכנס לאיטליה הפסידו ונשלחו הביתה על-ידי האזרחים? ברגע שתוקם הממשלה החדשה נשלח אותם הביתה, את המסתננים – לא נקלוט את אלה שיגורשו מישראל".

מבקשי מקלט בדרום תל אביב (צילום: יריב כץ)
מבקשי מקלט חוגגים את ביטול הגירוש, הערב בדרום תל-אביב(צילום: יריב כץ)

בעיתון האיטלקי "קוריירה דלה סרה" הכריזו אמש כי העברת מבקשי המקלט מישראל לאיטליה הופכת לסוגיה דיפלומטית: משרד החוץ האיטלקי מיהר להכחיש שיש הסכם כלשהו בין ישראל לאיטליה על העברת מבקשי המקלט, ובסוכנות הידיעות האיטלקית Ansa דווח כי גורם בסביבת נתניהו הסביר בעקבות ההכחשה שראש הממשלה נקב בשמותיהן של איטליה, גרמניה וקנדה כדוגמאות בלבד. בתקשורת האיטלקית תהו מדוע אם כך נקב נתניהו דווקא בשמה של ארץ המגף.

 

קרלוטה סמי, דוברת נציבות האו"ם לפליטים באיטליה, מסרה: "ההסכם עם ישראל קובע מיהן המדינות שאליהן יישלחו המהגרים. זה ייקבע בהתאם להסכמים שנעשה בהמשך עם כל מדינה שתהיה מוכנה לקלוט אותם. אין שום הסכם עם איטליה. יש כמה מקרים של אנשים עם קרובי משפחה באיטליה, ואחרי שיהיה הסכם עם ממשלת איטליה ייתכן שנאחד אותם עם משפחותיהם, אבל גם הדברים האלה צריכים לקבל את אישורה של ממשלת איטליה".

 

"הונגריה ופולין יראו וילמדו"

לגרמניה הגיעו יותר ממיליון מבקשי מקלט מאז שהקצלרית אנגלה מרקל פתחה את שערי ארצה בקיץ 2015 בפני הפליטים הבורחים ממלחמות במזרח התיכון. החשש בציבור הגרמני מקליטת מהגרים רבים כל כך הביאה להתחזקות הימין הקיצוני, ובראשו מפלגת "אלטרנטיבה לגרמניה" ותנועת "פגידה", שחרתו על דגלן את ההתנגדות לבוא האיסלאם. הן דורשות לגרש את המהגרים.

הסכם העברת פליטים מבקשי מקלט ל מערב גרמניה זודויטשה צייטונג ()
"זודויטשה צייטונג" הגרמני מזהיר: המסר שגוי

גרמניה מתמודדת כבר עשרות שנים עם הקושי לשלב בתוכה את בני המהגרים הטורקים. המהגרים הטורקים היו קהילה קטנה יחסית של מהגרי עבודה שהובאו לגרמניה בשנות ה-50 אבל גדלה מאז לכשלושה מיליון בני אדם. גלי הפליטים מהשנים האחרונות מעוררים חשש מקשיים דומים. דובר משרד הפנים הגרמני מסר אתמול כי לא ידוע לו על הסכם בעניין בין גרמניה לישראל.

הסכם העברת פליטים מבקשי מקלט ל מערב גרמניה דר שפיגל ()
ב"דר שפיגל" הגרמני התמקדו בביטול ההחלטה לגרש את מבקשי המקלט

העיתון הגרמני "זודויטשה צייטונג", המזוהה עם השמאל, הציב אמש בכותרתו הראשית מאמר שבו טען כי ההסכם בין ישראל לנציבות האו"ם לפליטים מעביר מסר חמור, ולפיו מי שיתאכזר לפליטים יקבל פרס. במאמר תהו מדוע נקב נתניהו בשמותיהן של שלוש המדינות הקולטות-לכאורה, והעלו את האפשרות שהוא משקר או מבקש להסיח את הדעת מהחקירות בענייניו ומהאלימות בגבול רצועת עזה. במאמר מובע החשש שהעובדה שממשלת ישראל תתוגמל על התעקשותה להיפטר ממבקשי המקלט תחזק את הפעילים נגד מבקשי המקלט במדינות כמו הונגריה, פולין וארה"ב. הונגריה ופולין, בצוותא עם צ'כיה וסלובקיה, נחשבות למתנגדות החריפות ביותר לתוכנית האיחוד האירופי לשלוח מבקשי מקלט מאיטליה למדינות אחרות ביבשת כך שכל מדינות האיחוד יישאו בנטל.

 

ב"זודויטשה צייטונג" הזהירו גם כי המהלך עלול להחריף את האנטישמיות ההולכת ומתגברת גם כך באירופה ובארה"ב: לפי המאמר, העובדה שבמסגרת הסכם עם ישראל ייאלצו מדינות שכבר כיום מתקשות להתמודד עם המהגרים שבשטחן לקלוט מבקשי מקלט נוספים עלולה לגרום לאנטישמים לקבל חיזוק לשנאה שלהם למדינת ישראל, וסיסמאותיהם עלולות ליפול על אוזניהם הקשובות של "אזרחים מודאגים".

הסכם העברת פליטים מבקשי מקלט ל מערב גרמניה CBC קנדה ()
הדיווח ברשת CBC הקנדית. 10,000 מבקשי מקלט מהעולם ייושבו השנה בקנדה

בקנדה אמר אמש נציג סוכנות האו"ם לפליטים באוטווה כי קנדה לא נתנה עד כה שום התחייבות רשמית, אולם "מתנהל דיון בעניינים". הוא אמר לרשת CBC News: "לקנדה יש איתנו הסכם שלפיו ניישב בה השנה 10,000 איש, אז יכול בהחלט להיות מצב שחלקם יגיעו בישראל, אבל לפי שעה אין לי פרטים הנוגעים למספרים וללוח הזמנים".

 

בכל זאת יש בקנדה כבר מי שמברך את הממשלה המקומית. "המרכז לענייני ישראל והיהודים" הודה לשר ההגירה והפליטים של קנדה, אחמד חוסיין, על ההסכמה לכאורה של הממשלה הקנדית לסייע למבקשי המקלט מישראל. "יישובם מחדש של מבקשי המקלט האפריקנים מישראל הוא אתגר בינלאומי המצריך פתרון בינלאומי, וקנדה נטלה לעצמה תפקיד מוביל בנשיאה באחריות הבינלאומית ליישובם מחדש", מסר הארגון.

 

מארק הטפילד, נשיא HIAS, ארגון יהודי ללא מטרות רווח הפועל בארה"ב להגנה על פליטים, שיבח את ההסכם ואמר כי מדובר בצעד אחראי העולה בקנה אחד עם הערכים היהודיים. הטפילד הבטיח שארגונו יסייע לישראל ולמדינות הקולטות לעזור למהגרים: "מועד ההכרזה – חג הפסח – לא יכול להיות מתאים יותר, משום שמבקשי המקלט האלה, כמו אבותינו, חצו כולם את מדבר סיני בחיפוש אחר החירות".


פורסם לראשונה 02/04/2018 22:46

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדיווח ב"קוריירה דלה סרה" באיטליה
מומלצים