נציבות האו"ם מביעה צער: "הסכם מנצח, מביא תועלת לישראל"
בנציבות האו"ם לפליטים הסבירו כי ההסכם שביטל נתניהו אמור היהי לסייע הן לישראל והן למי שזקוקים למקלט. "זהו המענה הנכון לטובת כולם. אנו מעודדים את ממשלת ישראל לבחון את העניין עוד יותר, בעודנו נכונים להמשיך ולהיות לעזר"
נוכח הודעתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שיגרה הערב (יום ג') נציבות האו"ם לפליטים הודעה, ובה הבעת צער על ביטול המתווה. עוד הדגישו במכתב כי ההסכם בין ישראל לנציבות היה תוצאה של דיונים ממושכים במשך זמן ארוך, "והוא משקף מאמץ משותף למצוא פתרון המעניק הגנה בינלאומית לאנשים שהגיעו לישראל לאחר שנמלטו ממלחמה או מרדיפה תוך מענה לדאגות של הקהילות הישראליות המארחות".
בנוסף נמסר כי "נציבות האו"ם לפליטים ממשיכה להאמין כי הסכם מנצח המביא תועלת לישראל ולאנשים הזקוקים למקלט הנו המענה הנכון לטובת כולם. יתר על כן אנו מעודדים את ממשלת ישראל לבחון את העניין עוד יותר, בעודנו נכונים להמשיך ולהיות לעזר".
הנציבות הודתה בהזדמנות זו "למדינות שותפותיה שהביעו נכונות לקבל פליטים כתמיכה בהסכם, בתקופה של נהירה חסרת תקדים של מהגרים ופליטים. קידום מענים משותפים וחלוקה בנטל האחריות בקרב מדינות בענייני מקלט מהווה מזה עשרות שנים חלק מתמיכתה ועבודתה של נציבות האו"ם לפליטים. עם אוכלוסיית יעד המונה יותר מ-65 מיליון בני אדם שנעקרו בכוח, בעוד שליש מהם פליטים, הצורך בקידום מענים משותפים אלה מעולם לא היה גדול יותר".
רה"מ הודיע: במקום השעיה, ביטול המתווה
ראש הממשלה הודיע לתושבי דרום תל אביב על החלטתו לבטל לחלוטין את מתווה קליטת מבקשי המקלט ולא להסתפק בהשעייתו. זאת לאחר מסע לחצים כבד מימין - בעיקר מצד הבית היהודי. בפתח פגישתו עמם אמר נתניהו: "שמעתי בקשב רב הערות רבות על ההסכם. בעקבות זאת, ולאחר שערכתי מאזן מחודש של היתרונות והחסרונות, החלטתי לבטל את ההסכם".
לדברי נתניהו: "מדי שנה אני מקבל אלפי החלטות שמיטיבות עם מדינת ישראל ועם אזרחי ישראל. מעת לעת מתקבלת החלטה שיש צורך לשקול אותה מחדש. ביממה האחרונה קיימתי התייעצויות רבות עם שר הפנים אריה דרעי, עם גורמי מקצוע ועם נציגים של תושבי דרום תל אביב. למרות המגבלות המשפטיות והקשיים הבינלאומיים שהולכים ונערמים, אנחנו נמשיך לפעול בנחישות למצות את כל האפשרויות העומדות לרשותנו להוצאת המסתננים. במקביל נמשיך לחפש פתרונות נוספים. ההחלטה על הקמת המנהלת לשיקום דרום תל אביב תישאר בתוקף. המנהלת תתחיל את פעולתה בזמן הקרוב, בשיתוף נציגי השכונות בדרום תל אביב".
בפתח הפגישה עם נתניהו השמיעו נציגי התושבים דברי ביקורת על המתווה שהציג נתניהו אתמול: "זה היה הלם גדול עבורנו. הוכינו תדהמה. הרגשנו שהמדינה יורקת לנו בפרצוף. הבנו שהמשמעות היא שהמסתננים יישארו בדרום תל אביב עוד הרבה מאוד זמן ושהבעיה שלנו לא תפתור". נתניהו עדכן אותם בהחלטתו לבטל את המתווה והתושבים בירכו על ההודעה הזאת והביעו סיפוק אך הוסיפו: "אדוני ראש הממשלה, משבוטל כעת המתווה, מה יקרה עכשיו? מה תעשו עם אותם מסתננים?". נתניהו לא השיב באופן ברור לשאלות הללו ואמר כי צוותים עובדים על כמה אפשרויות בניסיון לגבש מתווה אחר. הוא הוסיף כי המתווה החדש יצטרך לעבור את משוכת בג"ץ.
בנציבות האו"ם לפליטים קראו לישראל "לשקול מחדש ובהקדם" את ההחלטה לבטל את המתווה שהושג מולם. "אנו ממשיכים להאמין בצורך של הסכם מנצח, שיכול להועיל לישראל, לקהילה הבינלאומית ולאנשים הזקוקים למקלט", אמר דובר הנציבות, וויליאם שפינדלר, שהוסיף: "אנחנו מקווים שישראל תשקול מחדש את החלטתה".
ההכרזה על ההסכם - והזיגזוג
ראש הממשלה הסביר אתמול את הסיבה לביטול הגירוש של מבקשי המקלט מאריתריאה ומסודן ששוהים בארץ בכך ש"המדינה השלישית לא עמדה בלחץ". נתניהו חשף אמש לראשונה כי "המדינה השלישית" היא רואנדה, שהייתה אמורה לקלוט את מבקשי המקלט גם ללא הסכמתם, על פי ההסכם שממשלת ישראל טוענת שחתמה עימה.
אך רואנדה הכחישה את קיומו של הסכם כזה לכל אורך הדרך, וטענה כי לא תקבל מבקשי מקלט שיועברו אליה בכפייה. וכך התמוטט לו התמרון המשפטי שמדינת ישראל בנתה כדי להתמודד עם החלטת בג"ץ, שאוסרת לגרש את מבקשי המקלט למדינה שאינה מוכנה לקבל אותם גם ללא הסכמתם. מצד שני, גם ההסכם שנחתם עם האו"ם אתמול מוקפא על פי הודעת נתניהו. ועל כן, בשלב זה אין לממשלה שום מתווה להתמודדות עם מבקשי המקלט בישראל, כפי שהיה לפני שתוכנית הגירוש נהגתה.
ההכרזה המקורית של נתניהו על מתווה מבקשי המקלט גררה ביקורת קשה בקואליציה, בין היתר של שורת שרים בכירים שאמרו כי המתווה מסוכן ומהווה פרס למסתננים בלתי חוקיים.