58 מבקשי מקלט שוחררו הערב מ"סהרונים"
58 מבקשי המקלט ששוחררו סירבו ל"עזיבה מרצון" לרואנדה. כעת, בעקבות קריסת הסכם הקליטה עם המדינה השלישית - אין עוד עילה להחזקתם במתקן הכליאה שבנגב. מחר יכריע היועץ המשפטי לממשלה מנדלבליט בעניינם של שאר השוהים במתקן - שבו מוחזקים 270 מבקשי מקלט
58 מתוך 270 מבקשי המקלט הכלואים במתקן "סהרונים" שבנגב שוחררו הערב (יום ד'). מדובר במבקשי מקלט שהוצעה להם "עזיבה מרצון" לרואנדה והם סירבו לכך. כמו כן, ל-212 מתוך 270 מבקשי המקלט המוחזקים במתקן הוצעה האפשרות לעזוב לאוגנדה והם סירבו. על תוכנית הגירוש, הם אמורים להיכלא לתקופת זמן בלתי מוגבלת. מכיוון שהאפשרות של גירוש לאוגנדה עדיין קיימת - ניתן להשאירם במתקן.
מכיוון שהסכם הקליטה עם רואנדה קרס - אין עילה להחזקתם עוד במתקן הכליאה. במקביל, מבקשי המקלט שהוצע גם להם "לעזוב מרצון" לאוגנדה - יישארו לעת עתה ב"סהרונים" עד שהיועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט יכריע בעניינם. החלטתו של מנדלבליט צפויה להתקבל מחר בשעות הצהריים.
מוקדם יותר היום הגישה המדינה תשובה לבג"ץ בנושא מבקשי המקלט, והודיעה כי שליח ישראלי מיוחד יצא הבוקר לאחת המדינות שעמן נחתם הסכם הרחקה, ככל הנראה אוגנדה, והוא צפוי למסור תשובה בנושא הגירוש והאם ההסכם עמה עדיין בתוקף.
"נוכח טענות שהועלו נגד המדינה השלישית השנייה לאחרונה, ולאור מיקוד ההרחקה במדינה זו בלבד כעת, נדרשה קבלת כמה עדכונים עובדתיים, לרבות מטעם השליח המיוחד למדינות השלישיות המופקד על הנושא", נכתב בתגובה. "בהתאם, יצא שליח זה הבוקר למדינה השלישית השנייה שבה מדובר והוא צפוי למסור תשובות ועדכונים בערבו של יום זה, ולכל המאוחר בבוקר יום חמישי".
מנדלבליט אמור למסור את הכרעתו עד מחר ב-12:00 בצהריים ויודיע האם ישוחררו מבקשי המקלט שעדיין כלואים במתקן סהרונים. "אם היועמ"ש לא ישתכנע כי לפניו כל הדרוש להתחיל בהרחקה שלא מרצון למדינה השלישית השנייה - ישוחררו המוחזקים ממשמורת", נכתב בתגובה.
למעשה, המדינה ציינה בתגובתה לבג"ץ כי השליח מטעמה יצא למדינה השלישית כדי לבדוק אם אפשר לגרש אליה בכפייה מבקשי מקלט בהתאם להסכם שנחתם עמה אחרי קריסת ההסכם הראשון. השליח ימסור עדכון בערב ובהתאם לכך גם יוחלט מה לעשות עם מבקשי המקלט שכלואים בסהרונים. עתירה אחת בנושא הוגשה ביוזמת סיגל קוק-אביבי על ידי 119 פעילי זכויות אדם ובאמצעות עו"ד איתי מק. העתירה השנייה הוגשה על ידי עו"ד אביגדור פלדמן.
הקשיים אחרי ביטול ההסכם עם האו"ם
כעת, לאחר שראש הממשלה בנימין נתניהו חזר בו מההסכם לפתרון בעיית מבקשי המקלט, אמרו אתמול גורמים המטפלים בנושא כי "לא זו בלבד שנתניהו חזר בו מהסכם מצוין, שהיה אמור לפתור בעיה ישראלית לגבי חצי ממהגרי העבודה, הוא למעשה הודה שקשה לישראל להציע פתרונות חוקיים שיצלחו את פסיקות בג"ץ. בכך חשף נתניהו את המערכת הממשלתית כמי שאין לה פתרונות יעילים וחוקיים ועתה הוא מטיל על כתפי בג"ץ שוב את האחריות בלי שיש לו תשובות טובות יעילות וחוקיות".
עוד דווח אתמול כי ראש הממשלה נתניהו שוקל להביא בקרוב להצבעה חוק עוקף בג"ץ לאישור הממשלה. אחת האפשרויות היא לחוקק את "פסקת ההתגברות", שתאפשר לממשלה לפתור את משבר הפליטים ללא התערבות בג". גורמים פוליטיים אמרו כי היוזמה של נתניהו לעניין זה עוד לא התגבשה באופן סופי.
לאחר הודעת נתניהו על ביטול ההסכם עם נציבות האו"ם לפליטים החלו התייעצויות בין משרדי הממשלה השונים המטפלים בבעיה - המל"ל, משרדי הפנים , המשרד לביטחון הפנים והמשפטים, בין היתר מתוך כוונה ליצור נוסחה חדשה, שתוגש כמתווה חוקי לבג"ץ.
כל הגורמים הדגישו כי הבעיה שיש לפתור כעת החמירה. ראשית - אומרים הגורמים - יש לבדוק מחדש האם מהגרי העבודה המוחזקים עתה במשמורת במתקני הכליאה מתוך הנחה והבנה כי מדובר בפתרון ארעי עד לגירושם, מוחזקים באורח חוקי כשאין פתרון ממשי באופק.