שתף קטע נבחר

 

זהו תושב עזה שהפוסט שלו הוביל למחאה ההמונית

לא תומך בהבערת צמיגים, מתנגד לאלימות - אך לא לנוכחות לוחמי חמאס ליד הגדר: אחמד אבו-ארתימה תהה מה יקרה אם אלפי פלסטינים יצעדו לשטח ישראל - וכעת הוא מראשי 'צעדת השיבה'. "רוצה לחיות עם הישראלים במדינה אחת, בלי אפרטהייד"

לפני כמה חודשים הוא תהה בפוסט בפייסבוק מה היה קורה אם אלפי עזתים ינסו לחצות את הגבול כשהם לא חמושים ולהגיע לבתים שאותם עזבו אבות אבותיהם. כעת היוזמה שלו לתנועת מחאה חדשה, שהפכה בינתיים לקמפיין "צעדת השיבה", מגיעה לשיא נוסף - "שישי הצמיגים".

 

אחמד אבו ארתימה, פעיל חברתי ועיתונאי בן 34 מעזה, הוא אחד ממובילי "קמפיין השיבה". ביום הראשון של אותו קמפיין, שבו הוקמו ערי אוהלים בגבול הרצועה, נהרגו 18 פלסטינים בעימותים נרחבים. בצה"ל ובשב"כ אמרו כי לפחות 11 מהם הם פעילי טרור. מאז נהרגו שלושה נוספים, בהם מחבל חמוש שחוסל ליד הגדר.

 

אחמד אבו ארתימה ()
אחמד אבו ארתימה

 

"שישי הצמיגים": הצתות ליד גבול עזה    (צילום: רועי עידן ורויטרס)

"שישי הצמיגים": הצתות ליד גבול עזה    (צילום: רועי עידן ורויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מפגינים שורפים צמיגים ברצועת עזה ()
מפגין עם צמיג. אבו ארתימה אינו תומך בהבערה ההמונית

מפגינים פלסטינים בגבול רצועת עזה (צילום: הרצל יוסף)
מתקהלים ליד הגבול(צילום: הרצל יוסף)

רבים משייכים את המחאה החדשה בגבול עזה לפוסט שכתב אבו ארתימה בפייסבוק, והפך במהירות לוויראלי. בפוסט הוא תהה מה יקרה אם אלפי עזתים, רבים מהם פליטים וצאצאיהם, ינסו לחצות את הגבול ולהגיע לבתי אבות אבותיהם, כשהם אינם חמושים. הרעיון הפך למציאות תוך זמן קצר, ואבו ארתימה מדגיש את העובדה שבערי האוהלים העזתים רוקדים דבקה, משחקים כדורגל ואפילו עורכים חתונות. "אנחנו מכוונים ליצירת תרבות חדשה", הוא אומר בריאיון ל"גרדיאן" מעזה.

 

היום מתכוונים המפגינים הפלסטינים להבעיר כעשרת אלפים צמיגים ולהשתמש במראות במטרה להקשות על צלפי צה"ל את הראות. אבו ארתימה עצמו דווקא מזהיר משימוש בצמיגים ואומר כי הדבר יחריף את המתיחות. 

 

אבו ארתימה טוען שאין לו קשר לחמאס ואומר כי היה רוצה לראות את הפלסטינים והישראלים חיים ביחד במדינה אחת, כאזרחים שווים. "דעתי האישית היא שאני לא מאמין בשחרור", הוא ענה כשנשאל על החזון הפלסטיני של כיבוש מדינת ישראל. "אני מאמין בסיום האפרטהייד בישראל, כמו שהסתיים משטר האפרטהייד בדרום אפריקה, ושכולנו נחיה במדינה דמוקרטית אחת. אני רוצה לחיות עם הישראלים".

 

בני משפחתו של אבו ארתימה הם פליטים מרמלה, שעזבו את העיר ב-1948, במהלך מלחמת העצמאות. הוא אמר כי הוא מתנגד להתנגדות אלימה, גם בגלל שלדבריו האסטרטגיה הזו נכשלה. "זה לא הכרחי להתנגד לכיבוש עם גדודים. אפשר להתנגד לכיבוש עם דבקה, או רק באמצעות ישיבה שם".

 

אין לו שום בעיה עם העובדה שחמאס שלח את לוחמיו לגבול עזה. "אני לא דובר של חמאס", הוא אומר. "זה חיובי שאנשים התחילו להאמין בהתנגדות בדרכי שלום. ישראל רוצה לגרור אותנו לאלימות. הם לא רוצים להתמודד עם אנשים, הם רוצים להתמודד עם טיל ורקטה".

 

בשבוע שעבר התייחס אבו ארתימה בשיחה עם ynet לחששות בישראל מפני הסתערות המונית של פלסטינים על הגדר ואמר: "אם הפליטים הפלסטינים יחליטו באחד הימים לפרוץ את הגדר ולהיכנס באופן המוני ולא באופן פרטני לשטח ישראל, הרי שזו זכותם מבחינה חוקית ועקרונית, אבל אנחנו לא מתכננים לעשות זאת בשלב הראשון של הקמפיין".

 

אתמול קיים שר הביטחון אביגדור ליברמן הערכת מצב עם הרמטכ"ל רב-אלוף גדי איזנקוט בנוגע להפגנות, שעלולות להתפתח לעימותים, והנחה את צה"ל לפעול למנוע כל פגיעה בריבונות הישראלית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים