מאווררים מול העשן: הרוח אינה לטובת ישראל
הצמיגים בוערים, והרוח המערבית עלולה לשאת את הרעלים לשטח ישראל. רחפנים ומזל"טים יספקו מודיעין מעבר לקו העשן. ואיך מתמודדים המפגינים בעזה עם הגז המדמיע?
הרוח אינה לצד ישראל: בזמן שאלפי מפגינים בגבול הרצועה מבעירים היום (ו') צמיגים רבים, במטרה להקשות על צלפי צה"ל, הרוח שנושאת את העשן הסמיך שכבר מיתמר עלולה להביא את הרעלים לשטח ישראל ולגרום לנזק כבד לחקלאות באזור. חזאי חברת "מטאו טק" ליאור סודרי מסר כי הרוח היום מערבית עד צפון-מערבית, במהירות מקסימלית של 30 קמ"ש. בערב הרוח תיחלש.
במערכת הביטחון נערכו עם מאווררים גדולים של מערך כיבוי האש כדי למנוע זליגה של עשן ואש מהבערות הצמיגים לצד הישראלי של הגבול ובמקביל רחפני תצפית ומזל"טים יספקו מודיעין בזמן אמת על אלפי המפגינים גם מעבר לקו עמודי העשן השחורים. בנוסף, עשרות כבאיות נפרסו לאורך הגבול, וגם מערך איכות הסביבה ערוך למקרה של אש וזיהום.
בינתיים, בעזה נערכים פחות להשפעות הסביבתיות של הצתת הצמיגים - ויותר להתמודדות עם גז מדמיע שכוחות צה"ל צפויים לירות. בצל ידוע כירק שמסייע להתמודדות עם גז מדמיע, ובעקבות זאת שקיות בצל רבות הובאו לאזור. המפגינים השתמשו גם באלתורים שונים כדי להתמודד עם הגז.
במערכת הביטחון פנו לקהילה הבינלאומית והזהירו מפני אסון אקולוגי שיפגע באזרחים משני צדי הגבול בשל הבערה נרחבת של הצמיגים. השבוע כתב מתאם פעולות הממשלה בשטחים אלוף יואב (פולי) מרדכי לראש ארגון הבריאות העולמי: "חמאס הנחה לשרוף כעשרת אלפים צמיגים לאורך הגבול. שריפת צמיגים בכמות אדירה כזו תגרום לנזק חמור ביותר למערכת האקולוגית במרחב, תפגע באופן אנוש בחי, בצומח ובבריאותם של התושבים ותוסיף עוד לפגיעה הקשה באקוויפר ולזיהום אוויר חסר תקדים. אני קורא לך לעשות כל שביכולתך ולהתריע פומבית מפני הקטסטרופה האקולוגית הזו, ולמחות על ההתנהגות חסרת האחריות של חמאס".
ד"ר אחמד חילס, מומחה סביבתי מרצועת עזה, פרסם פוסט השבוע שבו התריע מפני ההשלכות של שריפת כמות גדולה של צמיגים: "מהצמיגים הבוערים עולה עשן ויוצאים רעלים כימיים. שאיפה או מגע עם עיניים או עור משפיעים ישירות על הבריאות, בנוסף להשפעות ההרסניות על אורגניזמים אחרים ועל אדמה חקלאית ומי תהום ועל האוויר".
ד"ר חילס ציין כי במקרה של הצתה, הטמפרטורה העצומה שמתחת לכל הצמיגים הללו תוביל להשמדת הקרקע שמתחתיהם, והאדמה תהפוך לשממה: "האוויר החם יעלה במהירות כלפי מעלה, ולכן יהיו זרמים שיישאו איתו כל הרעלים לרמות גבוהות בשמיים. כאשר טמפרטורת האוויר יורדת, הרעלים ייפלו שוב על היבולים החקלאיים. לפי כמויות הצמיגים הנאספים שראיתי, אני מאמין שיווצר ענן ענק של חומרים רעילים, ואם הרוחות תישא את הרעלים לכיוון הערים - זה יוביל לאסון".