תדליק משואה בגיל 86: "לפני חודש לא חשבתי שאחיה - הבחירה העניקה לי חיים"
מרגלית זינאתי מספרת על הרגע שבו נודע לה על הבחירה בה להדליק משואה בטקס יום העצמאות ה-70. את פרופ' מרסל מחלוף, שעובדת בחקר הסרטן, תפסה הבשורה בנסיעה: "עצרתי בצד והתחלתי לבכות". השייח מוואפק טריף שנבחר גם הוא: "מגיע ייצוג לעדה הדרוזית"
כמה דקות אחרי שנודע לשייח' מוואפק טריף מהכפר ג'וליס כי נבחר להדליק משואה, הוא הלך לחלקת הקבר של סבו, שייח' אמין טריף. "הקשר שלי עם סבי חשוב לי, לכן הודעתי לו שנבחרתי", סיפר אמש (א') שייח' טריף ל-ynet. "קיבלתי את ברכתו. חשתי אותו וקיבלתי ממנו אנרגיות".
טריף, שנבחר להדליק משואה בטקס יום העצמאות ה-70 למדינת ישראל שיתקיים בשבוע הבא, הוא המנהיג הרוחני של העדה הדרוזית בישראל. טריף מונה לתפקידו לאחר מותו של סבו. הוא ממשיך את דרכו של סבו, שכרת את ברית הדמים בין יהודים לדרוזים בישראל.
השייח' מוואפק טריף מנהיג את העדה הדרוזית בתקופה מרובת אתגרים, תוך ניסיון מתמיד לשמור על המורשת הייחודית לצד התאמתה לזמנים המשתנים. השייח' טריף הינו גורם מרכזי בשיח הבין-דתי בישראל, ופועל ללא לאות לבניית גשר של סובלנות והבנה בין בני הדתות והתרבויות השונות. "אני חש כבוד רב להדליק משואה ביום העצמאות ה-70 של מדינת ישראל", מסר.
"אני מברך את בני העדה שאותם אני מייצג ושמח על ההזדמנות שניתנה לי לשקם את הברית בין הדרוזים ליהודים במדינה החזקה והמתקדמת בעולם החופשי. אני מרגיש שזה מגיע לעדה הדרוזית שיהיה להם ייצוג בחגיגות ה-70 לקום המדינה, חשוב לי להדגיש בטקס את הקשר הבל-ינותק בין הדרוזים ליהודים בישראל, ואת זה שנדאג לכך שכל הזכויות שמגיעות לעם הדרוזי יגיעו לו כי העדה נתנה הרבה למדינה ומגיע לה לקבל דברים.
"השרה מירי רגב התקשרה לבשר לי על הבחירה בי וסיפרה לי שהייתי מוביל והצביעו לי פה אחד בוועדה. אז אני מאוד גאה בעניין זה ובכך שמעריכים את העדה הדרוזית כולה, כי הבחירה בי היא הבחירה בעדה הדרוזית. אני רוצה לברך את כל עם ישראל ומאחל לנו כמדינה עוד המון הצלחות, כאשר כמובן מעל לכל השמירה על הקשר המיוחד בין היהודים לדרוזים".
לצד השורשים הדרוזים במדינה, תקבל כבוד בטקס גם משפחה עם שורשים ישראליים מאוד חזקים: משפחת זינאתי, המשפחה היחידה בארץ שלא עזבה לגלות מימי בית המקדש השני. "אני מאוד מתרגשת", אמרה אמש מרגלית זינאתי, בת ה-86.
מרגלית היא בת למשפחה יהודית עתיקה המשמרת את היישוב היהודי בגליל ברציפות מאז ימי בית שני. לאורך כל חייה פעלה על-מנת לשמר את בית-הכנסת העתיק בפקיעין ולהנחיל את דברי ימיה של פקיעין ואת חוויית חייה של משפחתה לדורות הבאים, תוך שהיא מבטאת את אהבת הארץ והקשר הבלתי-אמצעי אליה.
בית זינאתי הפך למקום עלייה לרגל למטיילים וחוקרים ומרגלית הפכה לסמל לקשר הנצחי לפקיעין ולגחלת המורשת, שלא כבתה גם לאורך אלפיים שנות גלות. "רק חבל לי שהוריי לא בחיים בכדי לחוות איתי את הרגע הזה" שיתפה מרגלית. "האמת היא שלפני חודש שכבתי בבית החולים ולא חשבתי שאחיה, ועכשיו עם הבחירה בי להדליק משואה זה כאילו קיבלתי חיים חדשים ונולדתי מחדש. לעולם לא חשבתי שאזכה ליום הזה. מאז ההודעה כולם מתקשרים לברך, אפילו התקשרו מההסתדרות הציונית העולמית שמתפעלת את בית זינאתי, ובירכו אותי".
"אני רק רוצה שיהיה שלום בעולם, כמו שיש בפקיעין - פה חיות ארבע עדות ואין הבדל בין עדה לעדה. אני שומרת פה על מערת רבי בר יוחאי, על בית הכנסת העתיק והמקומות הקדושים ולצד זה זורעת חומוס וזיתים. התפקיד שלי הוא לשמור על הגחלת היהודית בפקיעין. אני הנציגה של המשפחה היחידה בארץ שלא עזבה לגלות מימי בית שני".
לדברי מרגלית, היא עדיין לא יודעת מה בדיוק תגיד בטקס, אלא רק כיצד יסתיימו דבריה: "לתפארת מדינת ישראל". "אני מודה לכל מי שבחר בי ובטוחה שזה יהיה ערב מרגש", אמרה.
מאי קורמן, בת 15 מקריית חיים, תעמוד גם היא בגאון בטקס ותדליק משואה. תלמידה בכיתה ט', בעלת לקות שמיעה - וכבר חתומה על פטנט שפיתחה לפני כשנה וחצי. הפטנט נועד למניעת התופעה הכאובה של שכחת ילדים ברכב, אשר גובה מחיר כבד בחיי אדם, בעיקר בחודשי הקיץ החמים. ההמצאה של קורמן מורכבת מערכת פשוטה וזולה המבוססת על מפסק חשמלי שמתחבר לכיסא התינוק. המפסק רגיש למשקל התינוק - וכך מסוגל לזהות אם הילד נשכח ברכב, למנוע את נעילתו, לפתוח את חלונות הרכב, להפעיל אזעקה ואף לקרוא לכוחות ההצלה.
קורמן היא הצעירה ביותר מבין אושיות התרבות שנבחרו להיות מדליקי המשואות לשנת 2018. "זה באמת כבוד עצום בשבילי לייצג את הדור הבא של ישראל", אמרה מאי אחרי שנבחרה. "אני מאד מתרגשת. אני מאחלת שרק נשמח, שישרור שלום ושכל אחד יצליח לשנות את המדינה בדעה שלו ובדרך שלו, זה הכי חשוב בעיניי".
אירית, אמה, סיפרה על קבלת הבשורה המרגשת: "הודיעו לנו סופית היום. מאי היא האדם הכי מאושר עלי אדמות כרגע. היא מבינה שמדובר בכבוד עצום עבורה וכמובן למדינת ישראל".
פרופסור מרסל מחלוף זכתה בכבוד על מחקריה החדשניים בנושא חקר הסרטן. "הפרס הזה חשוב לי יותר מפרס נובל", אמרה מחלוף. "הייתי באמצע נסיעה ברכב כשהודיעו לי על הבחירה. עצרתי בצד והתחלתי לבכות. זה הכבוד הכי גדול שיכולתי לקבל פרט להצלת חיים".
רחלי גנות, אשת היי-טק חרדית, תדליק משואה על פועלה למען שילוב נשים חרדיות בתחום: "אני שמחשה שכבוד זה נפל בחלקי בגין פעילות לקידום תעשיית ההיי-טק בישראל, קידום נשים ונערות מכל המגזים לתחומי הטכנולוגיה וחיבורו של המגזר החרדי לתעשיית ההיי-טק".
לצידם ידליקו משואות גם האלוף במיל' ישעיהו (שייק'ה) גביש, נועם גרשוני, פרופ' אביעזרי פרנקל, ד"ר אבשלום קור, שלמה ארצי, זאב רווח, ליא קניג ונשיא הונדורס חואן אורלנדו הרננדס, שידליק משואה עם נציב מש"ב (המכון לשיתוף פעולה בינלאומי).