שתף קטע נבחר

 

בג"ץ גירוש מבקשי המקלט: המדינה תציג את מצב המגעים עם המדינה השלישית

בבוקר צפויה המדינה להציג עדכון לבית המשפט בעקבות העתירות נגד גירוש מבקשי המקלט. ייתכן שתטען כי ההסכם עם אוגנדה שריר וקיים, למרות הכחשות אוגנדה. עשרות מומחים בינלאומיים במכתב ליועץ המשפטי לממשלה: הגירוש מנוגד לחוק הבינלאומי

 

הפגנה נגד הגירוש (צילום: מוטי קמחי)
הפגנה בתל אביב נגד הגירוש (צילום: מוטי קמחי)

כשבוע לאחר שהתברר כי ההסכם עם רואנדה לקליטת מבקשי המקלט המגורשים מישראל קרס, תציג היום (יום ג') המדינה בפני בג"ץ את סטטוס המגעים להסכם עם "המדינה השלישית הנוספת" - אוגנדה. על פי ההערכות, המדינה תטען כי ההסכם עם אוגנדה, שעל פיו ניתן להעביר אליה מבקשי מקלט גם ללא הסכמתם, שריר וקיים, למרות הכחשותיה הפומביות של ממשלת אוגנדה בנושא.

 

חשיפה: ישראל תגמלה מדינה באפריקה כדי שתקלוט אלפי מבקשי מקלט

 

המדינה תמסור את הודעתה במסגרת העתירות שהוגשו נגד תוכנית הגירוש, שבעקבותיהן בג"ץ הוציא בחודש שעבר צו המקפיא אותה עד להחלטה חדשה. הדיון בשתי העתירות, הראשונה של 119 פעילי זכויות אדם שמיוצגים על ידי עו"ד איתי מק והוגשה ביוזמת סיגל קוק-אביבי והשנייה של עו"ד אביגדור פלדמן, יתקיים בשעה 15:00. עוד לפני כן, עד השעה 10:00, תציג המדינה עדכון לבית המשפט, והעותרים יוכלו להגיש תגובה מטעמם עד 13:00.

הפגנה נגד הגירוש (צילום: מוטי קמחי)
הפגנה נגד הגירוש בתל אביב(צילום: מוטי קמחי)

הפגנה נגד הגירוש (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)
  

המדינה ביקשה שלשום לדחות את מועד הדיון ליום רביעי בצהריים, כדי לאפשר את השתתפותו של השליח המיוחד שנסע לאוגנדה לצורך אשרור ההסכם, וצפוי לשוב רק ביום רביעי בבוקר, אך בג"ץ לא נעתר לבקשה, בשל הבקשות החוזרות ונשנות שהגישה המדינה לדחיית הדיון בעתירות.

 

המדינה תבקש להציג את סטטוס המגעים לגירוש מול אוגנדה, בתקווה שהדבר יצדיק את המשך השארתם במעצר של 212 מבקשי המקלט הכלואים ב"סהרונים". אלו הם מבקשי המקלט שסירבו לעזוב לאוגנדה "מרצון", ועל כן נכלאו ללא הגבלת זמן, על פי תוכנית הגירוש. העותרים מבקשים את שחרורם, מאחר שהמדינה לא הציגה עד כה לבית המשפט הסכם תקף שנערך מול אוגנדה. בהמשך להכחשותיה של ממשלת אוגנדה על קיומו של הסכם כזה, העותרים טוענים כי אין עילה להשאיר את מבקשי המקלט במעצר.

 

בית המשפט קבע בעבר כי ניתן לנקוט סנקציות רק נגד מבקשי מקלט שמסרבים לעזוב למדינה שנחתם איתה הסכם גירוש, ועל כן שוחררו בשבוע שעבר 58 מבקשי מקלט שלהם הוצע לעזוב לרואנדה בלבד, לאחר שהתברר כי ההסכם עמה לא תקף.

 

המדינה טוענת כי ההסכם עם אוגנדה לא בוטל, אך עם זאת ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בשבוע שעבר במסיבת העיתונאים שבה הציג את ההסכם מול נציבות הפליטים של האו"ם, שמאוחר יותר ביטל, כי "מן הרגע שהתברר בשבועות האחרונים שהמדינה השלישית כאופציה לא קיימת, אנחנו למעשה נכנסנו למלכודת שאומרת שכולם היו נשארים. זו המשמעות. היינו מחכים לתשעה בחודש, לבג"ץ, והוא היה אומר - 'לכם אין מדינה שלישית ולפיכך כולם בלי יוצא מן הכלל נשארים. אתה לא יכול לעשות כלום'".

 

מומחים בינלאומיים: "הגירוש - הפרת החוק" 

יותר מ-50 מומחים בדיני פליטים מרחבי העולם ישלחו היום, לקראת הדיון בבג"ץ, מכתב ליועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, שבו הם טוענים כי תוכנית הגירוש מהווה הפרה בוטה של דיני בינלאומיים בנושא פליטים וזכויות אדם. על המכתב, שמתפרסם כאן לראשונה, חתומים בין היתר מרצים מהאוניברסיטאות הטובות בעולם, בהן הרווארד, ייל, אוקספורד ועוד. בין החותמים - פרופ' אלכסנדר אלייניקוף, סגנו לשעבר של ראש נציבות האו"ם לפליטים, ופרופ' פרנסואה קריפו, המדווח המיוחד של האו"ם לזכויות האדם של מהגרים.

 

"מערכת שדוחה כמעט את כל בקשות המקלט אינה יכולה להיחשב הוגנת", כתבו המומחים מהאקדמיה. "גם נציבות האו"ם לפליטים הצביעה על כך שהבדיקה של מערכת המקלט בישראל את בקשותיהם של הסודנים והאריתראים אינה הוגנת ולא יעילה".

 

  ()
מכתב המומחים ליועץ המשפטי לממשלה

החותמים הוסיפו: "איננו מכירים שום מקרה אחר של הסכם להעברה או יישוב מחדש למדינה שאינה מדינת הלאום של המגורש. בעוד שבדרך כלל הסכמים כאלה נועדו לקדם שיתוף הוגן באחריות או למנוע הגירה נוספת, ההסכמים הללו עושים בדיוק את ההיפך. אנו סבורים כי הסכמים חשאיים, אשר קיומם מוכחש על ידי הצדדים עצמם, אינם ניתנים לפיקוח נאות כנדרש על פי המשפט הבינלאומי. מחויבויות בנוגע לביטחון ולזכויות הכלכליות של המגורשים שנקבעו בהסכמים אלה יהיו קשות, אם לא בלתי אפשריות, לאכיפה - על רקע הכחשות אלה והאופי הלא-שקוף של ההסכמים".

 

עוד כתבו: "דעתנו המשותפת היא שהמגורשים מישראל נתונים בסיכון ישיר או עקיף של החזרתם למקום שבו צפויה להם רדיפה או סכנת חיים, תוך הפרה של המחויבויות שמוטלות על המדינה על פי החוקים הבינלאומיים בעניין זכויות אדם ופליטים, שלא לגרש או להחזיר אדם לשטחים שבהם חייו או חירותו יהיו מאוימים, או למקום שבו קיים סיכון שהוא יהיה נתון לעינויים או לענישה או ליחס אכזרי, בלתי אנושי או משפיל".

 

המומחים סיכמו כי "על פי האמור לעיל, אנו קוראים למדינת ישראל להימנע מביצוע הגירושים ולשחרר את אלה שנעצרו בגין סירובם לשתף פעולה עם גירושם הצפוי. בביצוע גירושים אלה, ישראל תפר באופן חמור את מחויבויותיה לפי החוק הבינלאומי בנושא פליטים וזכויות אדם". לקראת הדיון, הודיע היום יו"ר מפלגת "הבית היהודי", שר החינוך נפתלי בנט, כי בכוונתו להעביר כבר השבוע בוועדת השרים לחקיקה את "פסקת ההתגברות" שקובעת כי בג"ץ לא יוכל לפסול את תוכנית הגירוש, ובהמשך בכנסת.

 

בנוסף, ארגון "עד כאן" שלח מכתבים לראש הממשלה נתניהו ולשרת המשפטים איילת שקד, בבקשה כי המדינה תצרף לתשובתה לבג"ץ תיעוד מאוגנדה, שלדבריהם מוכיח כי מבקשי המקלט שעזבו אליה מישראל "מנהלים חיים נורמליים ואף נהנים מיציבות כלכלית".


פורסם לראשונה 09/04/2018 23:21

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
מחאה נגד הגירוש בתל אביב
צילום: מוטי קמחי
מומלצים