שתף קטע נבחר

 

הוכר כקורבן פעולות איבה - תשע שנים אחרי שנמצאה גופתו

גופתו של ירון גיספן אותרה עם סימני ירי מנשקו האישי ובמשטרה פסקו שמדובר בהתאבדות. תשע שנים אחרי, החליטה הוועדה הממונה במשרד הביטחון כי מדובר ברצח על רקע לאומני - ותקפה את המשטרה: "חסרון התשתית נעוץ במחדלי חקירה". האלמנה: "שמחה שסוף סוף נעשה צדק"

הוועדה הממונה במשרד הביטחון החליטה לאחרונה להכיר במשפחתו של ירון גיספן ז"ל, תושב עלי שנמצא ירוי וללא רוח חיים ב-2009, כנפגעת פעולות איבה. המשמעות - הפיכת החלטת המשטרה שמדובר בהתאבדות וקביעה כי הוא נרצח על רקע לאומני.

 

ירון גיספן נרצח פיגוע גופה התאבדות בנימין עלי (מקור: אלישע בן קימון)
ירון גיספן ז"ל(מקור: אלישע בן קימון)

 

בחודש מאי 2009 נמצאה לאחר חיפושים רבים גופתו של גיספן ז"ל, נשוי ואב לשישה מעלי שבבנימין, כשהיא עם סימני ירי. המשטרה טענה כי העובדה שגיספן אותר ירוי מנשקו האישי וכי גופתו הוטלה באזור מבודד יחסית מספיקות כדי לקבוע שמדובר מהתאבדות. 

 

מהרגע הראשון טענה אלמנתו איריס שמדובר בפיגוע. היא סיפרה על בעל מסור לילדיו וזוג שלא נתקל בקשיים כלכליים מהותיים. בנוסף היו לבני הזוג גיספן תוכניות לעתיד - איריס הייתה בהריון וירון תכנן לבנות צימרים על גבעה הסמוכה לעלי. מאז ועד לפני כחודש ניהלו בני המשפחה מאבק משפטי עיקש להכרתם כנפגעי פעולות איבה עד שהגיעה החלטת הוועדה מלפני חודש.

 

בהחלטה מנמקת הוועדה שלל סיבות לכך שמדובר ברצח על רקע לאומני ומתייחסת לפרטים שעלו מן הזירה כמו העובדה שהטלפון הסלולרי של גיספן נמצא זרוק במרחק של חמישה קילומטרים ממנו, הסביבה העוינת שבה נמצאה גופתו.

 

כמו כן החליטה הוועדה לתת משקל לממצאים של רצח הרב משה טלבי ז"ל, שגופתו נמצאה באותו האיזור: "הוועדה נותנת משקל לעובדת קיומו או קיומם של מפגעים שרצחו את הרב טלבי בסמיכות זמנים ומקום למותו של המנוח תוך שימוש בנשקו האישי והשארתו במקום הרצח עובדה המצביעה על שיטה".

 

"חסרונה של תשתית ראייתית נעוץ במחדלי חקירה"

בנוסף ביקרה הוועדה את התנהלות המשטרה בחקירת האירוע: "ייתכן שחסרונה של תשתית ראייתית (בחקירת הרצח) נעוץ במחדלי חקירה שגם הרשות מסמכימה כי היו במקרה זה לרבות אי בדיקת צילומים שיעידו על מגע בין אצבעותיו של המנוח לאקדח".

 

איריס, אלמנתו של ירון, אמרה בתגובה: "אני שמחה שסוף סוף נעשה הצדק ותוקן העוול שנגרם למשפחתי שנמנעה ממנה הכרה והתמיכה של המדינה למשפחת נפגע פעולות איבה לזכרו של ירון ששמו הוכפש על לא עוול בכפו ולבטחון הציבור בכך שלא נערכו חיקרות אחרי חוליית המרצחים במשך תשע שנים. נחמה פורתא אני מוצאת בכך שלפחות השנה בפעם הראשונה שמו של ירון ז"ל יופיע ברשימת חללי פעולות איבה ביום הזיכרון".

 

עו"ד אהוד גרין, איש שב"כ לשעבר המתמחה בייצוג נפגעי פעולות איבה וייצג את משפחת גיספן, מסר בתגובה: "מדובר בעוול מתמשך שבו במשך תשע שנים נמנעה הכרה במות המנוח כנפגע פעולת איבה לא הוענקו לאלמנתו ולששת ילדיו זכויותיהם כנפגעי פעולות איבה והוטל דופי בשמו הטוב של המנוח כמי שלכאורה התאבד. חמור מזה מאחר והמשטרה קבעה כלאחר יד שמדובר בהתאבדות האירוע לא נחקר עד עצם היום הזה כפעולת איבה והחוליה שביצעה את הרצח לא נתפסה עד היום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מקור: אלישע בן קימון
ירון גיספן ז"ל
מקור: אלישע בן קימון
מומלצים