שתף קטע נבחר

 

ריבלין לנשיא פולין: "אנשים רצחו וירשו, נתנו יד להשמדה"

שעות לפני "מצעד החיים" נועד נשיא המדינה ראובן ריבלין עם נשיא פולין, והטיח בו: "פה הייתה קרקע שאפשרה לנאצים לעשות ככל העולה על רוחם". ריבלין, ראשי מערכת הביטחון ו-12 אלף בני נוער מ-41 מדינות צועדים כעת ממחנה ההשמדה אושוויץ לאתר מחנה בירקנאו

"צל גדול מעיב על היחסים שלנו". המחלוקת בין ישראל לפולין בעקבות "חוק השואה", שאוסר לייחס לעם הפולני אחריות לפשעי השואה, עמדה במרכז פגישתם של נשיא המדינה ראובן ריבלין ונשיא פולין אנדז'יי דודה, שנערכה כמה שעות לפני השתתפותם ב"מצעד החיים" בין מחנה ההשמדה אושוויץ לאתר מחנה בירקנאו.  ynet העביר בשידור חי את "מצעד החיים".

 

ראובן ריבלין במצעד החיים 2018 בפולין אושוויץ בירקנאו (צילום: רויטרס)
ריבלין ונשיא פולין בשער מחנה אושוויץ(צילום: רויטרס)

 

מצעד החיים פולין (צילום: EPA)
צועדים ב"מצעד החיים"(צילום: EPA)

במהלך הפגישה בין השניים בקרקוב הטיח ריבלין במארחו: "אנחנו מעריכים מאוד את כל מי שמסר נפשו על מנת להציל יהודים, אבל היו גם תופעות אחרות. אנשים שרצחו וירשו. פה הייתה קרקע שאפשרה לנאצים לעשות ככל העולה על רוחם לא רק בפולין אלא בכל אירופה".

 

השניים מובילים יחד את "מצעד החיים", שנערך זו השנה ה-30, יחד עם ראשי מערכת הביטחון הישראלית - הרמטכ"ל, המפכ"ל, ראש השב"כ וראש המוסד. 12 אלף בני נוער מ-41 מדינות צועדים את המסלול ממחנה ההשמדה אושוויץ למחנה בירקנאו.

 

בצד הדרך עמדה קבוצה של מפגינים פולנים שמחו נגד "חוק השואה" הפולני שאוסר להאשים פולנים בפשעים שבוצעו במהלך מלחמת העולם השנייה. הם נשאו שלטים שעליהם נכתב "אנחנו מתנצלים" ו-"מבקשים סליחה על האנטישמיות הפולנית",

הפגנה נגד החוק הפולני  ()
"מבקשים סליחה על האנטישמיות הפולנית". מפגינים במצעד החיים

מצעד החיים 2018 בפולין (צילום: EPA)
נשיא המדינה ריבלין ונשיא פולין דודה(צילום: EPA)

הנשיא ריבלין אמר לנשיא פולין, בפגישה שנערכה לפני המצעד: "אתה צריך להבין את ההרגשה של העם היהודי בישראל. אנחנו רואים בשואה תוצאה של אנטישמיות שהובילה לשחיטה של העם היהודי מתוך אידיאולוגיה נאצית שפרחה על קרקע פולנית. יש לנו הערכה לבירור הפנימי ולחשבון הנפש של החברה הפולנית, אך יש גם אי הסכמה עמוקה שעליה שוחחנו. אנחנו תובעים כי פולין תמשיך להיולת מחויבת למחקר מקיף ובלתי מוגבל על המאורעות והתהליכים מתקופת השואה".

 

ריבלין אמר עוד: "כך הוסכם בין המדינות וכם ראוי שיהיה. על המדינאים מוטלת החובה לעצב את העתיד. על ההיסטוריונים מוטלת החובה לתאר את העבר ולחקור את ההיסטוריה. אסור שנחרוג האחד לתחומו של השני. שיתוף הפעולה בין ישראל, פולין והעם היהודי בהנצחה, בזיכרון, בחינוך ובמחקר הוא הדרך להעביר את לפיד הזיכרון והאחריות לדורות הבאים".

 

הנשיא הוסיף: "חשוב שיהודים וישראלים יכירו את ההיסטוריה היהודית של פולין על שלל גווניה. חשוב שבני נוער ומבוגרים בפולין יכירו וילמדו על מה כל שקרה כאן בימי מלחמת העולם השנייה. אני מעריך מאוד את שיתוף הפעולה של ממשלת פולין והמוזיאון הלאומי באושוויץ עם 'מצעד החיים', ואני מקווה שנמצא את הנתיב הנכון להמשיך ולשלב זיכרון, מחקר וחינוך לטובת הדורות הבאים".

מצעד החיים 2018 בפולין (צילום: יוסי זליגר)
הנשיא ריבלין לצד המפכ"ל אלשיך(צילום: יוסי זליגר)

נשיא פולין אמר: "המפגש שלנו פה הוא כבוד גדול, אך גם עדות לאסון הגדול שקרה כאן. אנחנו נפגשים פה ב'מצעד החיים' כעדות לזיכרון שואת היהודים. אנחנו אומרים לעולם דווקא מכאן, מהמקום שבו בוצע האסון הנוראי הזה, שלעולם לא עוד. אנחנו קוראים לעולם כולו לראות לאן יכולה להוביל שנאת זרים, אנטישמיות. זוהי זעקה לעולם כולו לזכור כי בני אדם חייבים להתייחס בכבוד האחד לשני וכי לעולם לא עוד".

 

דודה הוסיף בדבריו כי "יהודים רבים כל כך הקריבו את חייהם לאורך השנים למען פולין ועצמאותה וקבריהם פזורים בכל פולין לא מפני שנרצחו אלא מפני שהם נלחמו כדי שפולין תוכל להתקיים בעצמאותה. אדוני הנשיא אני רוצה לשוב ולהדגיש - יש לנו מחלוקת גדולה באשר לתיקוני החוק שעברו בפרלמנט הפולני שנבדקים היום בבית הדין, אבל אני רוצה להבהיר שוב שבשום שלב לא רצינו לחסום את העדות. להפך, רצינו להגן על האמת ההיסטורית ואני כמנהיג רוצה לעשות את זה בכל מחיר גם כשהיא קשה לנו".

 

עוד אמר הנשיא הפולני: "אני לא מפחד לומר שהיו אנשים שצריך לגנות את התנהגותם אבל היו גם אנשים שצריך להיות גאים בהם. היו שלטונות שניסו להגן על היהודים אבל גזרו על המגנים האלה מוות. אנחנו לא מתכוונים לחסום את העדות, גם לא את העדות הקשה. אדוני הנשיא אני חושב שצעידתנו המשותפת כאן תבהיר לעולם כולו שלעולם לא עוד".

 

כל ראשי מערכת הביטחון משתתפים 

עשרות אלפי בני אדם מרחבי העולם משתתפים ב"מצעד החיים" שנערך בפעם ה-30. 12 אלף בני נוער מ-41 מדינות משתתפים באירוע, שבו נוטלים חלק גם ראשי מערכת הביטחון - הרמטכ"ל רב-אלוף גדי איזנקוט, מפכ"ל המשטרה רב-ניצב רוני אלשיך, ראש השב"כ נדב ארגמן וראש המוסד יוסי כהן.

 

משלחת צה"ל והמשטרה הגיעה לפולין במטוס של חיל האוויר. עם נחיתתו אמר הרמטכ"ל איזנקוט לחברי משלחת ראשי הארגונים הביטחוניים: "אני ראש המטה הכללי של צה"ל וראש משלחת צה"ל לפולין בשנת ה-70 למדינת ישראל מתחייב ואומר - לעולם לא עוד". יחד עם הרמטכ"ל יצאה משלחת "עדים במדים" של צה"ל, שכוללת כ-20 קצינים וחיילים ושלושה ניצולי שואה הצועדים לצד "דור ההמשך" המשרת כיום בצבא.

 

רון נוטקין מדווח מפולין    (צילום: ניצן דרור)

רון נוטקין מדווח מפולין    (צילום: ניצן דרור)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מצעד החיים 2018 ב פולין אושוויץ בירקנאו צעדה יום השואה שואה (צילום: רויטרס)
לפני מצעד החיים במחנה אושוויץ (צילום: רויטרס)

משלחת צה
הרמטכ"ל איזנקוט (בגבו למצלמה) עם נחיתת המשלחת הביטחונית(צילום: דובר צה"ל)

המשלחת הביטחונית נוחתת בפולין    (צילום: דובר צה"ל)

המשלחת הביטחונית נוחתת בפולין    (צילום: דובר צה"ל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מפכ"ל המשטרה אלשיך הקריא עם הנחיתה את פקודת יום הזיכרון לשואה והגבורה שהופצה לכל השוטרים ואמר: "אנו מופקדים על שמירת ביטחונה של מדינת ישראל, בימים שבהם אופי האיומים מעביר עוד ועוד נטל ביטחוני לכתפי משטרת ישראל. אנו מופקדים גם על שמירת חוסנה החברתי והמוסרי של מדינת ישראל מפני כל האיומים מבית. בעוד ימים ספורים, נחגוג עצמאות. עוצמתה של המדינה וחוסנה החברתי, הם התשובה הניצחת למזימת הצורר".

 

אלשיך אמר עוד: "שוטרי ולוחמי משטרת ישראל מופקדים על הבטחת קיומה המוסרי של החברה בישראל. זוהי משימה חשובה לא פחות, מן ההגנה על גבולות המדינה ולעיתים חשובה אף הרבה יותר. בהבטיחנו את דמותה המוסרית, הערכית והדמוקרטית של מדינת ישראל, בשמירתנו על זכויות הפרט והאחר בחברה, בעמידתנו על עקרונות השוויון והצדק, בכל אלו, אנו מציבים את הדמות האנושית ההפוכה בתכלית, לדמותם של לובשי המדים הנאצים שביצעו ואפשרו, את הפשע הנורא בתולדות האנושות".


מצעד החיים 2018 ב פולין אושוויץ בירקנאו צעדה יום השואה שואה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

סגן אלה גל, שמשרתת בחטיבת דובר צה"ל, אמרה: "סבתא רבתא שלי, סבתא אלה, היא בעצם הקשר שלי למקום הזה. היא שרדה את אושוויץ וזה ממש קשה להיות ככה על מדים במקום הזה. הסיפור שלה מלווה אותי מאז שהיא הסכימה לדבר, וזה קרה כשהייתי בגיל מאוחר יחסית. כשנחשפתי לסיפור הלא-הגיוני שלה - התחברתי באופן יוצא דופן לשואה. היא היחידה ששרדה את השואה מתוך משפחה מאוד גדולה".

 

גל אמרה עוד: "בפעם הראשונה שטסתי לפולין היא מאוד התרגשה, זה היה לה מאוד חשוב וגם לי מאוד חשוב כי רציתי לעשות את זה כשהיא בחיים. היא בת 97 כיום, ואני יודעת שהיא מאוד מתרגשת. היום אני קצינה עם מדי צה"ל, ואני חושבת שכשלי יהיו ילדים - הם גם יגיעו לכאן. הזיכרון זה לחיות את זה ביום יום, לזכור שלא מובן מאליו שיש לנו מדינה וצבא ושאנחנו עצמאיים".

מצעד החיים 2018 ב פולין אושוויץ בירקנאו צעדה יום השואה שואה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

שגריר ישראל באו"ם דני דנון, שאף הוא משתתף באירוע, אמר: "האו"ם הוקם לפני השואה כדי למנוע שואה נוספת. האנטישמיות קיימת וגוברת וגם בבניין האו"ם משווים את חיילי צה"ל לנאצים. השגרירים שהגיעו לכאן מבינים למה אנחנו זועקים ולמה לוקחים ברצינות את האיום האיראני. השגרירים יודעים המון על השואה. הם קראו בספרים ועכשיו הם נחשפים לעומק הדברים. החוק הפולני זה נושא בין ישראל לפולין אבל הוא צריך להיעלם מן העולם. אנחנו אומרים זאת לידידתנו פולין. יש פולנים שסייעו לנאצים. אני מצפה שנשיא פולין יאמר היום דברים ברורים לגבי החוק".

 

זו הפעם הראשונה שמשלחת מיפן משתתפת ב"מצעד החיים". מגוטו אוציגה, מנהל מרכז ללימודי השואה בהירושימה, אמר: "כיום חיים 200 יהודים ביפן. באירופה יש אנטישמיות. אנחנו צריכים להראות לעולם מה קרה כאן. מיליון וחצי ילדים נספו כי הם נולדו יהודים. צריך ללמד, לפרסם ולהוכיח מה שהתרחש מכאן. אני מברך גם את מדינת ישראל לרגל יום העצמאות ה-70".

מצעד החיים 2018 ב פולין אושוויץ בירקנאו צעדה יום השואה שואה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

מצעד החיים 2018 ב פולין אושוויץ בירקנאו צעדה יום השואה שואה (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

 

משה, ראש המשלחת של מקסיקו, אמר: "עד היום באו למצעד 5,500 מקסיקנים, 40% מהקהילה. אני חושב שאחרי המצעד ואחרי ההגעה לארץ, חושבים על ערכים. הערכים מתחזקים וגם הזהות היהודית והקשר עם מדינת ישראל והעם היהודי. עבור בני נוער זה מסע מרגש והם מעבירים את הסיפור למשפחה ולחברים".

 

קבוצת הכדורגל האנגלית צ'לסי, שמובילה מאבק נגד גזענות ואנטישמיות, שלחה אף היא משלחת לאירוע. ברוס באק, יו"ר הקבוצה, מוביל את המשלחת. לדבריו, "התחלנו לפני שבעה חודשים בקמפיין נגד האנטישמיות ואנחנו ממשיכים במאבק. הכי חשוב זה החינוך. להיות כאן זו חוויה שמאפשרת לנו להעביר את המסר נגד האנטישמיות. מילת המפתח היא חינוך ולזכור את ההיסטוריה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
משתתפי "מצעד החיים" בפולין
צילום: EPA
מומלצים