ריבלין במצעד החיים: "אי אפשר להתכחש לאמת, גם פולנים רצחו יהודים"
הנשיא הישראלי תקף את חוק השואה הפולני ואמר לנשיא פולין: "בני עמנו נבגדו על ידי העמים שבתוכם חיו, גם על ידי פולנים". ראש השב"כ אמר בתום הצעידה: "באנו כדי להצדיע לגבורה של אלו שניצלו מהתופת". שידור ישיר מפולין
נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין תקף את חוק השואה הפולני. בנאום שנשא היום (ה') בטקס של "מצעד החיים" במחנה ההשמדה בירקנאו אמר ריבלין לנשיא פולין, אנדז'יי דודה: "אי אפשר להתכחש לאמת". ynet מעביר בשידור חי את הטקס במחנה בירקנאו.
"מכונת המוות הנאצית לא היתה מצליחה לממש את חזון הבלהות שלה, אם לא היו מסייעים לה; אם היא לא היתה פוגשת קרקע מדושנת בשנאת יהודים להכות בה שורש", אמר ריבלין והוסיף: "נכון. לא הפולנים ציוו על הקמת המחנות, אבל בני עמנו לא נרצחו רק במחנות. הם נרצחו על ידי אוקראינים, ליטאים וכן - גם על ידי פולנים".
"אזרחים רבים מדי במזרח אירופה ובמערבה, גנבו רכוש יהודי, השתלטו על בתים יהודיים, הסגירו שכנים יהודים, הרגו בהם, והפנו עורף למי שהיו חלק מהם עד לפני רגע. וכאשר חזרו שורדי השואה אחרי המלחמה הם נתקלו לעיתים בעוינות, אלימות, פוגרומים ורצח", הוסיף ריבלין.
הנשיא הישראלי אמר עוד: "אנו עומדים כאן ויודעים, מן המקום הזה לא נוכל לקוות לצדק. במקום הזה, שספוג באפר אחינו ואחיותינו, לא יצמח עוד צדק. איננו מצפים לצדק באירופה המנסה, מהר מדי, לשכוח, להשכיח, להכחיש, להשמיד ראיות".
נשיא פולין, אנדז'יי דודה, הכריז בטקס: "אנחנו הפולנים רואים את חובתנו לשמור על זכרון השואה". הוא סיפר גם על היחסים בין היהודים לפולנים בתקופה שלפני השואה: "הרייך הגרמני הביא לכאן את תעשיית המוות. גם כאן באושוויץ היו בתים ובתי ספר, הכלכלה היהודית הייתה בשגשוג. רק 80 שנה קודם לכן היהודים היו 50% מאוכלוסיית אושוויץ. יחד נלחמנו על עצמאות פולין. יחד בנינו את המדינה במשך 20 שנה".
הנשיא הפולני הוסיף: "האומות שלנו הותקפו בברוטליות על ידי הגרמנים שעשו מה שהם רוצים בשטח הפולני. הם רצו לשבור את הסולידריות בין האומות, אבל בכל זאת פולנים עזרו ליהודים בצורות שונות. במהלך השואה, המחתרת הפולנית יצרה מועצה שסייעה ליהודים. היום הם הגיבורים של שתי האומות שלנו".
אדוארד מוסברג, אחד מניצול השואה שהשתתפו במצעד, אמר במהלך הטקס: "הלוואי שלא הייתי צריך להיות פה ולא הייתי צריך לספר לכם על מה שהנאצים עוללו לנו.ראיתי אם שהחזיקה את ילדה הקטן שנלקח ממנה באכזריות ונורה לנגד עיניה. ראיתי במו עיניי איך אנשים נהרגו בברוטאליות. מנעו ממני את הילדות שלי, את משפחתי - ואת זה לעולם לא אשכח ולעולם לא אסלח. מי שמבקש ממני לשכוח ולסלוח - מבקש להרוג אותי בשנית".
12 אלף בני נוער מ-41 מדינות צעדו את המרחק שבין מחנה ההשמדה אושוויץ למחנה בירקנאו שבפולין. בראש הצועדים עמדו נשיא המדינה ריבלין והנשיא הפולני דודה. יחד איתם צעדו ראשי מערכת הביטחון הישראלית - הרמטכ"ל, המפכ"ל, ראש השב"כ וראש המוסד.
בצד הדרך לאורך המצעד עמדה קבוצה של מפגינים פולנים שמחו נגד "חוק השואה" הפולני שאוסר להאשים פולנים בפשעים שבוצעו במהלך מלחמת העולם השנייה. הם נשאו שלטים שעליהם נכתב "אנחנו מתנצלים" ו-"מבקשים סליחה על האנטישמיות הפולנית",
יחד עם ראש השב"כ, נדב ארגמן, צעדה משלחת של אנשי ונשות שירות הביטחון הכללי. המשלחת הורכבה כולה מאנשי דור שני ושלישי של ניצולי שואה, שרבים מבני משפחותיהם המורחבות מצאו את מותם באושוויץ, חלקם אף היו ממנהיגי מרד גטו ורשה.
ראש השב"כ אמר בתום הצעידה: "באנו לכאן על מנת להצדיע לגבורה של הניצולים שניצלו מהתופת, עלו לארץ ישראל, לחמו במלחמת העצמאות והקימו מדינה לתפארת. מדינה חזקה, עם צבא חזק, עם כלכלה מפוארת, עם טכנולוגיה יוצאת דופן. נמשיך לעשות מה שאנחנו יודעים לעשות בצורה הטובה על מנת להמשיך לבצר את ביטחונה של מדינת ישראל ולהבטיח ביטחון לעם ישראל".
בין הצועדים, גם נציגים מיפן - הפעם הראשונה שהמדינה משתתפת במצעד. מגוטו אוציגה, מנהל מרכז ללימודי השואה בהירושימה, אמר: "כיום חיים 200 יהודים ביפן. באירופה יש אנטישמיות. אנחנו צריכים להראות לעולם מה קרה כאן. מיליון וחצי ילדים נספו כי הם נולדו יהודים. צריך ללמד, לפרסם ולהוכיח מה שהתרחש מכאן. אני מברך גם את מדינת ישראל לרגל יום העצמאות ה-70".
לפני המצעד נפגש הנשיא ריבלין עם נשיא פולין ואמר לו: "אנחנו מעריכים מאוד את כל מי שמסר נפשו על מנת להציל יהודים, אבל היו גם תופעות אחרות. אנשים שרצחו וירשו. פה הייתה קרקע שאפשרה לנאצים לעשות ככל העולה על רוחם לא רק בפולין אלא בכל אירופה".
הנשיא ריבלין הוסיף: "אתה צריך להבין את ההרגשה של העם היהודי בישראל. אנחנו רואים בשואה תוצאה של אנטישמיות שהובילה לשחיטה של העם היהודי מתוך אידיאולוגיה נאצית שפרחה על קרקע פולנית. יש לנו הערכה לבירור הפנימי ולחשבון הנפש של החברה הפולנית, אך יש גם אי הסכמה עמוקה שעליה שוחחנו. אנחנו תובעים כי פולין תמשיך להיולת מחויבת למחקר מקיף ובלתי מוגבל על המאורעות והתהליכים מתקופת השואה".
נשיא פולין השיב: "אני לא מפחד לומר שהיו אנשים שצריך לגנות את התנהגותם אבל היו גם אנשים שצריך להיות גאים בהם. היו שלטונות שניסו להגן על היהודים אבל גזרו על המגנים האלה מוות. אנחנו לא מתכוונים לחסום את העדות, גם לא את העדות הקשה. אדוני הנשיא אני חושב שצעידתנו המשותפת כאן תבהיר לעולם כולו שלעולם לא עוד".