שתף קטע נבחר

 

כשברקע תוכנית הגירוש: התפרצות אנתרקס במחנה פליטים באוגנדה

המחלה הקטלנית התפרצה במחנה שבו שוהים פליטים מדרום סודן בצפון-מערב המדינה. באוגנדה דווח על מקרה מוות אחד ושני מאושפזים נוספים: "מנסים לשלוט בהתפשטות"

 

מחנה פליטים באוגנדה (צילום: AP)
מחנה פליטים באוגנדה. ארכיון(צילום: AP)

מחלת האנתרקס הקטלנית התפרצה בימים האחרונים במחנה פליטים מדרום סודן בצפון מערב אוגנדה. כך דווח בכלי תקשורת באפריקה. אוגנדה היא המדינה שעמה ישראל מנהלת בתקופה האחרונה משא ומתן לקליטת מבקשי מקלט מגורשים. רבים מבין 1,500 מבקשי המקלט הדרום-סודנים שגורשו מישראל בחזרה לארצם ב-2012 - ברחו לאוגנדה כשנה לאחר מכן, עם תחילת מלחמת האזרחים בדרום סודן - זמן קצר לאחר ההכרזה על עצמאותה.

 

מחלת האנתרקס (גחלת) נגרמת על ידי חיידק נבגים הקרוי בצילוס אנתרציס והיא משמשת גם כנשק ביולוגי. על פי ארגון הבריאות העולמי, היא משפיעה בעיקר על יונקים אוכלי עשב, אם כי תועדו גם מקרים שבהם גם יונקים אחרים וכמה מיני ציפורים נדבקו בה.

 

בני אדם יכולים להידבק במחלה באמצעות מגע עם חיה נגועה או חשיפה למזון נגוע. היא אינה מועברת מאדם לאדם וניתן לטפל בה באמצעות אנטיביוטיקה. בין תסמיני המחלה הראשוניים ניתן למצוא חום, כאבי בטן, הקאות ושלשול. בין רבע ליותר ממחצית מהמקרים מסתיימים במות הנדבקים.

 

ארכיון (צילום: AP) (צילום: AP)
ארכיון(צילום: AP)

 

מחנה פליטים באוגנדה (צילום: gettyimages)
(צילום: gettyimages)

"הפליטים אוכלים פגרים כדי לא לבזבז מזון - ונדבקים"

ד"ר ווילי נגומה ממחוז ארואה אמר כי אחד מהפליטים מת ושניים נוספים אושפזו בבית חולים. הוא הוסיף כי בדגימות הדם של השלושה נמצאו חיידקים שמחוללים אנתרקס. הפליטים שנדבקו במחלה הציגו תסמינים של שלפוחיות על הזרועות והחזה.

 

"הפליטים נמצאים בסיכון ללקות במחלה קטלנית זו משום שרבים מהם חולקים מגורים עם המקנה שלהם", אמר. "בנוסף יש פה תנועה של בעלי חיים ושחיטה שלהם באופן בלתי מבוקר. הפליטים גם אוכלים פגרים כדי לא לבזבז מזון, ולכן אני מאמין שהאנתרקס כאן כדי להישאר, למרות שאנחנו מנסים לשלוט בהתפשטות נוספת שלו".

 

נגומה קרא לבצע בדיקות גם לבעלי החיים שחוצים את הגבול. "הבעיה העיקרית היא שכאשר הפליטים האלה חוצים את הגבול האוגנדי, הסוכנויות ההומניטריות סורקות רק בני אדם ומתעלמות מבעלי החיים, וזה מסוכן מאוד", אמר.

 

הוא ביקש מהחקלאים באזור לדווח על כל מקרה מוות של בעל חיים, במיוחד במקרים שבהם הדם נוזל מן הנחיריים ופי הטבעת של היונקים, והוסיף כי יותר מ-15 בעלי חיים מתו עד כה מהמחלה. במקרה של אנתרקס, הדם מן הפגר אינו נקרש והוא מתחיל להתנפח בתוך שעה אחת מהשחיטה.

 

"אין מנגנון של לקיחת אחריות בסיסית ושמירה על חיי אדם"

אוגנדה קולטת יותר ממיליון דרום סודנים שנמלטו ממלחמת האזרחים שהותירה עשרות אלפי הרוגים ומיליונים שנעקרו מבתיהם. הפעם האחרונה שבה דווח על התפרצות של אנתרקס באוגנדה הייתה בשנת 2016. הרשויות במחוז נטונגאמו שבמערב המדינה נאלצו לסגור את כל השווקים של בעלי החיים באזור כדי למנוע את התפשטות המחלה.

 

מתנועת "עוצרים את הגירוש" נמסר כי "כך נראה מחנה פליטים 'בטוח' באוגנדה שכורעת תחת נטל הפליטים השוהים בשטחה ובריאותם וחייהם של אלפי אנשים נמצאים בסכנה. שוב ושוב מתברר שבניסיונות הנואשים של ממשלת ישראל לגרש את מבקשי המקלט בכל מחיר, אין שום מנגנון של לקיחת אחריות בסיסית ושמירה על חיי אדם".


פורסם לראשונה 12/04/2018 22:48

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים