ארה"ב: "אסד תקף כ-50 פעם בנשק כימי, חייבים לעשות משהו"
בדיון במועצת הביטחון של האו"ם אמרה השגרירה היילי כי טראמפ טרם החליט לגבי פעולה, אך הדגישה כי "מגיע רגע שבו חייבים לעשות משהו". סוריה הזהירה את המערב מתקיפתה. רוסיה טוענת כי התקיפה הייתה זיוף שבריטניה מעורבת בו
שגרירת ארצות הברית באו"ם, ניקי היילי, אמרה אמש (ו') בדיון במועצת הביטחון כי וושינגטון מעריכה שמשטרו של נשיא סוריה בשאר אסד ביצע כ-50 תקיפות שבהן השתמש בנשק כימי, מאז החל המאבק הפנימי במדינה לפני שבע שנים. היילי הוסיפה בדבריה כי "מגיע רגע שבו חייבים לעשות משהו".
עם זאת, אמרה היילי בפני מועצת הביטחון כי "הנשיא עדיין לא החליט לגבי פעולה בסוריה. אך אם אנו ובעלות בריתנו נחליט על נקיטת פעולה, זה יהיה בשם עיקרון משותף שבו כולנו מאמינים". לדבריה, "כל האומות ייפגעו אם נרשה לאסד להפוך את השימוש בנשק כימי לנורמה". היילי גם מתחה ביקורת גם על הווטו שהטילה רוסיה במועצת הביטחון בנוגע להצעה לפתוח בחקירה נגד השימוש בנשק כימי בתקיפות המשטר בסוריה. היילי הוסיפה כי הנשיא הסורי עושה שימוש בגיבוי שאותו הוא מקבל ממוסקבה.
שגריר סוריה באו"ם, בשאר ג'עפרי, הזהיר את המערב מפני תקיפה: "אם ארה"ב, בריטניה וצרפת חושבות שהן יכולות לתקוף אותנו, נתנגד להן ולא נאפשר פגיעה בריבונותנו. ההיסטוריה של שלושת המדינות האלה בנויה על שימוש בשקרים כדי לפתוח במלחמות שמטרתן כיבוש מדינות אחרות, השתלטות על משאביהן ושינוי השלטון בהן באמצעות כוח".
בתוך כך הודיע אתמול מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש כי צוות בינלאומי ראשון לחקירת שימוש בנשק כימי הגיע לסוריה. צוות נוסף יגיע למדינה היום. מוקדם יותר אתמול אמר גוטרש במהלך דיון במועצת הביטחון של האו"ם כי על כל המדינות לנהוג באחריות בנושא הסורי.
נשיא צרפת עמנואל מקרון הביע בפני מקבילו הרוסי ולדימיר פוטין את חששותיו מהחרפת המצב בסוריה וקרא לקיים יותר דיאלוג עם מוסקבה בנושא. מקרון אמר כי בידי ארצו הוכחות כי בוצע שימוש בנשק כימי בתקיפה שביצע משטרו של אסד, ובדומה להיילי מתח ביקורת על ההחלטה הרוסית להטיל וטו על פתיחת חקירה בנושא.
רוסיה: "בריטניה הייתה מעורבת בפרובוקציה של התקיפה הכימית"
בינתיים ממשיכים העימותים ההדדיים בין לונדון ומוסקבה - אשר גלשו גם לנושא התקיפה הכימית. משרד ההגנה הרוסי מסר אמש הודעה ולפיה בריטניה הייתה מעורבת בתקיפה שבה לפי החשד בוצע שימוש בנשק כימי בדומא בסוף השבוע שעבר. דובר המשרד מסר כי בידי רוסיה ראיות לכך שבריטניה הייתה שותפה ישירה בארגון הפעולה, שאותה כינה "פרובוקציה".
זאת לאחר ששר החוץ הרוסי סרגיי לברוב אמר אתמול בצהריים כי מומחים רוסים בחנו את אזור התקיפה בעיר דומא ולא מצאו סימנים לשימוש בנשק כימי במקום. הוא טען כי "למוסקבה יש מידע בלתי ניתן להפרכה שמדובר בזיוף. סוכנויות מודיעין של מדינה שמובילה קמפיין הפחדה נגד רוסיה מעורבות בזיוף הזה".
שגרירת בריטניה באו"ם קארן פירס דחתה בתוקף את האשמותיה של רוסיה וטענה כי הן לא יותר משקר גס: "מדובר בשקר הבוטה והגרוע ביותר ששמענו ממכונת התעמולה הרוסית".
לפי דיווחים של ארגוני זכויות אדם בסוריה, לפחות 60 בני אדם נהרגו וכ-1,000 נפצעו בתקיפה בשבת שעברה בעיר דומא, שהייתה עדיין בשליטת המורדים. הנשיא אסד והממשלה הרוסית – בת בריתו העיקרית – טוענים כי מדובר בהאשמות כזב ושאין עדויות שתקיפה כימית אכן בוצעה. בפרסומים אחרי התקיפה נמסר שרופאים ועדי ראייה דיווחו על סימפטומים של הרעלה על הנפגעים והקורבנות, ככל הנראה בתגובה לגז עצבים, וכן על ריח של גז כלור.
המתקפה הכימית על דומא הגיעה בסופה של אחת המתקפות הקטלניות ביותר בשבע שנות המלחמה בסוריה עם כ-1,700 אזרחים הרוגים במזרח רוטה. הצבא הסורי הפציץ מהאוויר ובאמצעות ארטילריה מוקדים בשליטת המורדים.
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ איים השבוע שיגיב באופן מהיר וקשה כלפי סוריה אם יתברר שתקיפה כזאת אכן בוצעה. מהבית הלבן נמסר שטראמפ ביטל את השתתפותו בפסגה האזורית של מנהיגי מדינות יבשת אמריקה בפרו כדי להתרכז במשבר במזרח התיכון. גם צרפת ובריטניה שוחחו עם הממשל האמריקני לגבי האפשרות להגיב.
הנשיא טראמפ ניהל מלחמת ציוצים עם מוסקבה ביום רביעי שבשיאה כתב בחשבון הטוויטר שלו כי "רוסיה הבטיחה ליירט את כל הטילים שנשגר לסוריה. תתכונני רוסיה, כי הם יגיעו - יפים, חדשים ו'חכמים'!" ו"אתם לא צריכים להיות שותפים של חיה שרוצחת בגז את אנשיה ונהנית מזה!".
דוברת משרד החוץ הרוסי מריה זחרובה מיהרה להשיב לטראמפ, ואמרה שאת הטילים החכמים ארה"ב צריכה לירות לעבר מחבלים, ולא לעבר ממשלה חוקית. זחרובה, שארצה מכחישה שסוריה השתמשה בנשק כימי, הוסיפה שירי הטילים של ארה"ב עשוי להיות ניסיון להשמיד ראיות לשימוש בנשק כימי בסוריה.
למרות החרפת הטון מצידו של טראמפ, יום למחרת התייחס בציוץ נוסף לאפשרות התקיפה: "מעולם לא אמרתי מתי תהיה תקיפה בסוריה. תקיפה כזו יכולה להיות בקרוב מאוד או ממש לא בקרוב!".
כך או אחרת, האירוע החזיר את מלחמת האזרחים בסוריה לראש סדר היום הבינלאומי, וגרם למה שעלול להתפתח לעימות דיפלומטי חזיתי בין רוסיה וארה"ב.
למצב הנפיץ מצטרפת תקיפה של בסיס חיל האוויר הסורי T-4, שממנו מופעלים מל"טים איראניים. סוריה, רוסיה, איראן ואפילו ארה"ב מייחסות את התקיפה לישראל.