רוסיה: איזה נשק כימי? אסד התפרק מכולו
מוסקבה טוענת כי הטבח הכימי בדומא, שהוביל את המערב למתקפה בסוריה בלילה שבין שישי לשבת, כלל לא התרחש. לדבריה אסד התפרק מכל הנשק הכימי שלו כפי שסוכם עם אובמה ב-2013. ובינתיים: צבאות ארה"ב וירדן מתרגלים יחד התמודדות עם מתקפה כימית משולבת
סגן שר החוץ של רוסיה סרגיי ריבקוב טען אחר הצהריים (יום א') כי כל הנשק הכימי של משטר אסד בסוריה כבר הושמד בהתאם להסכם שהושג עם המערב בשנת 2013. טענתו של ריבקוב היא למעשה שלמשטר הסורי כלל אין כיום נשק כימי – ולפיכך ההאשמות שהוא השתמש בנשק שכזה לטבח בעיירה דומא לפני שמונה ימים אינן נכונות.
דבריו של ריבקוב עומדים כמובן בסתירה מוחלטת לטענת ארה"ב, צרפת ובריטניה, המדגישות כי במתקפה שעשו בלילה בין שישי לשבת בסוריה הן תקפו שלושה אתרים לייצור נשק כימי. משרד ההגנה האמריקני טען אתמול כי במתקפה נפגע מערך הנשק הכימי של אסד פגיעה קשה, וכי למעשה תוכנית הנשק הכימי שלו הוחזרה כמה שנים אחורה.
בשנת 2013, נזכיר, גובש בין המערב לבין רוסיה הסכם שבמסגרתו התחייבה מוסקבה לוודא שאסד נפטר מכל הנשק הכימי שברשותו. ההסכם ההוא הושג על רקע איומי ארה"ב לצאת למתקפה בסוריה בעקבות טבח כימי גדול שביצע המשטר הסורי. אחרי שהפרלמנט הבריטי הצביע נגד הצטרפות למבצע נרתע ממשל אובמה מהרעיון של פעולה התקפית. הוא סיכם עם בעלי בריתה של רוסיה שארה"ב תימנע מתקיפה אם אסד יתפרק מנשקו הכימי.
בדבריו אחר הצהריים אמר ריבקוב כי גם למוסקבה יש קווים אדומים. הוא הדגיש כי רוסיה תעשה כל שביכולתה כדי לשפר את היחסים עם המערב אך הודה כי יהיה קשה להשיג הסכמות באו"ם בעניין סוריה. לדברי סגן שר החוץ הרוסי ערוצי התקשורת בין מוסקבה לוושינגטון עדיין פתוחים.
פוטין לרוחאני: עוד מתקפה תוביל לכאוס
זמן קצר אחרי דבריו של ריבקוב מסר משרד החוץ הרוסי כי נשיא רוסיה ולדימיר פוטין שוחח עם נשיא איראן חסן רוחאני ואמר לו כי מתקפות טילים נוספות על סוריה יובילו לכאוס ביחסים הבינלאומיים. לדברי מוסקבה, פוטין ורוחני הסכימו כי המתקפה פגעה בסיכוי להשיג פתרון פוליטי למצב בסוריה.
שגרירת ארה"ב באו"ם ניקי היילי אמרה בצהריים כי ארה"ב לא תוציא את חייליה מסוריה עד שתשיג את מטרותיה. בריאיון ל"פוקס ניוז" הציגה היילי שלוש מטרות של ארה"ב: לוודא שלא נעשה שימוש בנשק כימי בשום אופן המסכן את האינטרסים האמריקניים; לוודא שדאעש הובס; ולוודא שארה"ב ובעלי בריתה נמצאים בעמדה טובה כדי לפקח על מעשיה של איראן.
"אנחנו שואפים לראות את החיילים האמריקנים חוזרים הביתה, אבל איננו מתכוונים לעזוב עד שנדע שהשגנו את המטרות האלה", אמרה היילי.
בינתיים פתח היום הצבא האמריקני בתרגיל שנתי משותף עם צבא ירדן. בתרגיל משתתפים יותר מ-7,000 חיילים, בהם 3,500 מארה"ב, והוא יימשך 12 יום. זה התרגיל הגדול והמורכב ביותר שצבא ארה"ב מקיים במזרח התיכון.
בתרגיל נערכים החיילים לתרחישים שונים, ואחד מהם הוא מתקפה כימית משולבת. "האיום הזה ממשי לגמרי כפי שראינו כולנו לאחרונה בסוריה", אמר מייג'ור ג'נרל ג'ון מוט, ראש מנהלת התרגול והאימון בפיקוד המרכזי של צבא ארה"ב.