יום הזיכרון: תמונות הנופלים, הפרחים והאבל הפרטי בבתי העלמין
במשרד הביטחון ובצה"ל מעריכים שמיליון וחצי בני אדם יפקדו את בתי העלמין. הטקסים ייפתחו לאחר צפירה בת שתי דקות שתישמע בשעה 11:00 בבוקר. המשפחות הציבו תמונות, תגי יחידה ופריטים אישיים על הקברים לפני טקסי הזיכרון
ישראל מתייחדת עם זכר 23,646 הנופלים במערכות ישראל ובפיגועי הטרור. בשעה 11:00 בבוקר (יום ד') תישמע צפירת דומייה בת שתי דקות שתפתח את אירועי הזיכרון בבתי העלמין. באגף משפחות הנצחה ומורשת במשרד הביטחון מעריכים שכמיליון וחצי בני אדם יפקדו 52 בתי עלמין צבאיים, מאות חלקות קבורה צבאיות ועוד אלפי קברים ביישובים השונים. בתמונות לאורך הכתבה: משפחות הנופלים הציבו על הקברים תמונות, דגלים, תגי יחידה, פרחים ופריטים אישיים לקראת טקסי הזיכרון.
ב-11:00 יתקיים לראשונה טקס יום הזיכרון הממלכתי לזכר חללי מערכות ישראל בהיכל הזיכרון לחללי מערכות ישראל שבהר הרצל. בטקס יתייחדו נשיא המדינה ראובן ריבלין, ראש הממשלה בנימין נתניהו, יושב ראש הכנסת יולי אדלשטיין, נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות, הרמטכ"ל רב-אלוף גדי איזנקוט, המפכ"ל רב-ניצב רוני אלשיך וצמרת מערכת הביטחון עם זכרם של כל חללי מערכות ישראל. במקביל יתקיים טקס במעמד שר הביטחון אביגדור ליברמן בבית העלמין הצבאי קריית שאול. בשעה 13:00 יתקיים בהר הרצל טקס האזכרה הממלכתי לנרצחי פעולות האיבה.
הרמטכ"ל הזהיר בטקס הדלקת נר הזיכרון ברחבת הכותל כי "גם כעת, אנו יודעים כי לא תמה הדרך. אויבינו מבקשים לבסס את כוחם מעבר לגבולות, למוטט את מרקם החיים הרגיש ולפגוע בריבונות המדינה". הדברים נאמרו בשעה שבצה"ל שומרים על דריכות גבוהה לנוכח האפשרות לתגובה איראנית על התקיפה המיוחסת לישראל באזור חומס שבסוריה.
הנשיא דיבר על כאבן של משפחות השכול: "בביקורי אצלכם אני מדבר על המדינה שלנו הנבנית באהבה כבר שבעים שנים, אך רואה בפניכם את החורבן שנטע באחת כשנקשה יד הבשורה על דלתכם וכן, אני מביט בכם משתאה, כיצד שוב ושוב אתם בוחרים בחיים - זוקפים גב, ואחר כך גם ראש, ומתחילים ללכת. אני מביט בכם ומתפלל - כי נהיה ראויים לבחירה שלכם בחיים. שנהיה ראויים להחלטה שלכם לקום ולהמשיך ללכת. למען החיים, למען תקומתו של העם, למען קיומה של המדינה".
כל הנרות ידלקו בהיכל הזיכרון
משרד הביטחון העמיד לרשות המשפחות מאות אוטובוסים והסעים לבתי העלמין הצבאיים. מאות אלפי בקבוקי מים יחולקו למשפחות השכולות ולציבור בכניסה לבתי העלמין. 132 ניידות מד"א יוצבו בבתי העלמין ברחבי הארץ. אנשי אגף ההנצחה יניחו 135 אלף צרורות פרחים. עשרות אלפי שתילים חדשים נשתלו בבתי העלמין הצבאיים לקראת יום הזיכרון. לרשות המשפחות עומד מוקד טלפוני עד לשעה 13:00 ובו ניתן להזמין הסעות במספר 03-7776700. מידע מפורט על יום הזיכרון והטקסים ברחבי הארץ מעודכן באתר אגף משפחות, הנצחה ומורשת או באתר "יזכור".
לראשונה ידלקו בהיכל הזיכרון בהר הרצל כל נרות הזיכרון. אריה מועלם, סמנכ"ל וראש אגף משפחות הנצחה ומורשת במשרד הביטחון, היוזם והמוביל את הקמת ההיכל אמר כי "החזון שהוביל את הקמת ההיכל נולד מתוך הצורך של המשפחות השכולות שפנו אליי לאורך השנים שזכר הנופלים לא יישכח לנצח. זו היתה חובתי המוסרית למלא את בקשתם".
ב-09:00 בבוקר יתקיימו טקסי יום הזיכרון באנדרטאות של חטיבת ירושלים בימין משה, אבו טור, רמת רחל, ארמון הנציב וביער השלום. ב-09:15 יתקיים טקס יום הזיכרון בכיכר ספרא. בטקס יישא דברים ראש העיר ירושלים ניר ברקת. ב-12:00 יתקיים טקס הנחת זרים במצפור הארבעה, רחוב האייל בשכונת מלחה. בטקס יונחו זרים לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה במעמד המשפחות השכולות ומשמר הכבוד של חטיבת הנח"ל.
תלמידים הגיעו לבית העלמין בחיפה
בימים האחרונים פקדו קרובי משפחה וחברים את בתי העלמין, ניקו את קברי יקיריהם והניחו פרחים. לבית הקברות הצבאי בדרום חיפה הגיעו בין השאר תלמידי בתי ספר בעיר, במסגרת פרויקט שבו עלו לקבריהם של בוגרי בתי הספר בעיר שנפלו במערכות ישראל. לצד התלמידים, פקדו את בית העלמין גם אחיהם וחבריהם של הנופלים, שביקשו להתייחד עם זכרם בפרטיות.
חלק מהבוגרים נפלו לפני 70 שנה והם נצר אחרון - חללים שאין כיום קרובי משפחה שיפקדו את קבריהם. טוויל, תלמידה מבית הספר אליאנס בחיפה, ישבה ליד קברו של אחד מהם, אבינעם (אביק) גרינהויז, שנפל בעת מילוי תפקידו בתש"ח והוא בן 16 בלבד. יחד עם חברתה לכיתה היא הקריאה את קורות חייו ונפילתו של גרינהויז.
"הבחור שקבור פה נפצע, וכשהגיע לבית החולים אמר לרופאים שלא להדאיג את הוריו ולא לקרוא להם. חמש שעות אחרי זה הוא נפטר", מספרת טוויל על גרינהויז. "דווקא אני, בתור דרוזית-ציונית, חושבת שזה כבוד גדול להשתתף בפרויקט כזה. אני הכי קרובה לציונות ולכל מי שנפל במלחמות ולכל מה שעברנו", הוסיפה.
עמי הר נשר הגיע ממושב חירות לפקוד את קברו של אחיו, איתן, שנפל בתש"ח. "הוא היה בפלי"ם, הפלוגות הימיות של הפלמ"ח. הם יצאו מקיסריה לכיוון ג'בע, גבע כרמל של היום, במטרה לפגוע בכלי רכב של הכנופיות הערביות. הם פגעו בטנדר שתכננו לפגוע אבל בנסיגה הוא נהרג. עזבו אותו בשטח, הוא ביקש שיעזבו אותו, שיצילו את עצמם. כשקיבלנו את הגופה כבר היה קשה לזהות אותו", סיפר בכאב.
גם היום, 70 שנה אחרי, עמי מתרגש עד דמעות כשהוא מספר על אחיו, מה גם שהוא נותר בן יחיד לאחר נפילתו, וגם הוריו הלכו לעולמם מאז. "בבוקר יהיו פה הילדים והנכדים שלי. אני מגיע לפה ביום הזיכרון שלו, בערב פורים, ויום לפני טקס יום הזיכרון. הטקס עצמו הוא ממלכתי, לא אישי, אז אני משתתף בטקס הממלכתי ביישוב שלי. הילדים שלי והנכדים מגיעים לכאן ביום הזיכרון עצמו", סיפר.