שתף קטע נבחר

 

ארגון הטרור התנצל: סליחה על שנים של פיגועים

המחתרת הבאסקית ETA, שבמשך 40 שנה ביצעה פיגועי תופת בספרד ובצרפת למען עצמאות לחבל הבאסקים, תודיע בימים הקרובים על פירוקה. רגע לפני כן מסרה: "גרמנו כאב שאי אפשר לרפא. אנחנו באמת מצטערים". ממשלת ספרד, שסירבה למו"מ: "הפירוק - כי סירבנו להתפשר"

 

קורבנות המחתרת הבאסקית מגיבים להתנצלות    (צילום: רויטרס)

קורבנות המחתרת הבאסקית מגיבים להתנצלות    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ארגון המחתרת הבאסקית ETA פרסם אתמול (יום ו') הודעה שבה ביקש סליחה מקורבנות הפיגועים הרצחניים שביצע במשך עשרות השנים שבהן נלחם למען עצמאות לחבל הבאסקים. הארגון הכיר בכך שגרם "כאב" לאנשים רבים. מדובר בהתנצלות המפורשת ביותר שפרסם הארגון עד כה, ולדברי גורמים הבקיאים במשא ומתן איתו - בימים הקרובים הוא ימסור הכרזה היסטורית על התפרקותו.

 

ETA ביצע במשך כמעט 40 שנה פיגועים באמצעות פצצות וירי במסגרת מלחמתו למען הקמת מדינה באסקית עצמאית בצפון ספרד ובדרום צרפת.

פעילי המחתרת הבאסקית. יותר מ-800 נרצחים (צילום: AP) (צילום: AP)
פעילי המחתרת הבאסקית. יותר מ-800 נרצחים(צילום: AP)

בהודעה שפרסם אתמול הארגון בעיתון הבאסקי "גארה" נכתב: "גרמנו כאב גדול בתקופה הארוכה של המאבק המזוין. אנו יודעים היטב שאת הנזק הזה אי אפשר לתקן. אנו מבקשים להביע בזאת את הכבוד שלנו לכל קורבנותיהן של פעולות ETA, בין שמדובר באנשים שנהרגו, נפצעו או נפגעו בדרך אחרת. אנו מצטערים באמת ובתמים".

 

"בשל הדרישות השונות של המאבק המזוין, הפעילות שלנו פגעה גם באנשים שלא הייתה להם שום אחריות לסכסוך", נכתב בהודעה. "גרמנו נזק חמור שאי אפשר לתקן. אנו מבקשים סליחה מכל האנשים האלה ומבני משפחותיהם".

ספרד צרפת המחתרת הבאסקית ETA אט
עיתונים בספרד ובהם הודעת ההתנצלות של המחתרת הבאסקית, אתמול(צילום: AFP)

ETA הוקם ב-1959, בימי שלטונו של הרודן פרנסיסקו פרנקו בספרד. הארגון מואשם במותם של לפחות 829 בני אדם. בשנת 2011 הכריז על הפסקת אש קבועה וזנח את המאבק המזוין. בשנה שעברה מסר את נשקו.

 

הפיגועים שביצע ETA ופעולות התגמול שעשתה ממשלת ספרד הגיעו לשיא בשנות ה-80 וה-90, והם הותירו את ספרד מצולקת. בשנים האחרונות נחלש הארגון בעקבות מעצר מנהיגיו הבכירים. לאורך השנים סירבו ספרד וצרפת לקיים משא ומתן כלשהו עם הארגון, והתעקשו שהוא יתפרק ללא שום תנאי.

 

מריה דל מאר בלנקו, העומדת בראש ארגון AVT הפועל למען נפגעי המחתרת הבאסקית, לא הסתפקה בהתנצלות שפרסם אתמול. היא הביעה צער על כך שבקשת הסליחה לא הופנתה גם לקורבנות שאותם החשיב ETA למטרות לגיטימיות, כגון אנשי משטרה ופוליטיקאים: "אני חושבת שמבישה העובדה שהם עשו הבחנה בין אנשים שהגיע להם לקבל כדור בראש או שהגיע להם שתתפוצץ פצצה במכונית שלהם לבין אנשים שנפגעו בטעות ושלא הגיע להם להיפגע". גם פוליטיקאים מתחו ביקורת על ההבחנה שעשה ETA.

מפגינים נגד שחרור אסירים אנשי ETA (צילום: MCT) (צילום: MCT)
מפגינים נגד שחרור אסירים אנשי ETA(צילום: MCT)

אבל יש גם מי שמברך על עצם ההתנצלות. איוואן ראמוס, תושב הכפר הבאסקי פורטוגלטה, סיפר על אימו שנרצחה בפיגוע של ETA ב-1987: "אמא שלי נאבקה הרבה בשביל זה. העובדה שהם ביקשו סליחה ומתפרקים נוגעת ללב".

 

ממשלת ספרד בראשותו של מריאנו ראחוי הציגה אתמול את ההתנצלות של ETA כהוכחה לכך שספרד צדקה כשסירבה לפשרה כלשהי עם הארגון.

 

כ-300 חברי ETA כלואים בבתי סוהר בספרד, בצרפת ובפורטוגל, ואחרי 100 מחבריו המרדף נמשך. ראשי ETA מקווים שאנשי הארגון שנכלאו יועברו לאחר פירוקו לבתי כלא הקרובים יותר למשפחותיהם. הם מקווים גם שחברי ETA שנכלאו בגין מעשים שאינם אלימים יזכו לשחרור על-תנאי. שר הפנים של ספרד, חואן איגנסיו זוידו, הדגיש מנגד כי הארגון לא יקבל דבר בתמורה לפירוקו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
ספרד סירבה למו"מ. המחתרת הבאסקית
צילום: AP
מומלצים