רוסיה וסין: "לא נאפשר לארה"ב לחבל בהסכם הגרעין"
שרי החוץ של שתיים מ-6 המעצמות החתומות על ההסכם עם איראן הודיעו כי "יחסמו את הניסיונות לחבל בו". ההודעה מגיעה שלושה שבועות לפני החלטת נשיא ארה"ב טראמפ בנוגע לפרישה מההסכם. גם צרפת הסכימה שעל ההסכם להישמר. איראן: "זה הכל או כלום"
שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב הודיע היום (ב') כי הגיע להסכמה עם מקבילו הסיני וואנג יי ולפיה שתי המעצמות "יחסמו כל ניסיון אמריקני לחבל בהסכם הגרעין עם איראן". כך דיווחה סוכנות הידיעות הרוסית TASS - שלושה שבועות לפני החלטת נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ בנוגע לפרישה מההסכם.
לברוב צוטט אומר כי "אנחנו נגד שינוי ההסכם. מבחינתנו זה מאוד לא מועיל לנסות לבטל לחלוטין שנים של מאמצים בינלאומיים במסגרת השיחות של שש המעצמות עם איראן". הוא הוסיף כי "נפעל לחסימת הניסיונות לחבל בהסכם אשר עוגן בהחלטת מועצת הביטחון של האו"ם".
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הציב דד-ליין לאירופים - 12 במאי - "לתיקון" ההסכם על מנת להשאיר את ארה"ב כחברה בה. לפי ההתפתחויות, יחליט טראמפ אם להשיב את הסנקציות הכלכליות שהטילה ארצו על איראן ובכך לתת מכה אנושה להסכם הגרעין שנחתם ב-2015.
בהמשך היום, סוכנות הידיעות הרוסית "אינטרפקס" דיווחה עוד כי נשיא רוסיה ולדימיר פוטין ונשיא צרפת עמנואל מקרון שוחחו זה עם זה בטלפון, והסכימו כי "הסכם הגרעין עם איראן צריך להימשך". שר החוץ האיראני מוחמד ג'וואד זריף ציטט בטוויטר את מקרון אומר כי "אין תוכנית חלופית" להסכם הגרעין - ואמר כי הוא צודק. לדבריו, "זה הכל או כלום. המנהיגים האירופאיים צריכים לעודד את טראמפ לא רק להישאר בהסכם, אלא חשוב מכך - להתחיל ליישם את חלקו בעסקה מרצון טוב".
President Macron is correct in saying there's no "Plan B" on JCPOA. It's either all or nothing. European leaders should encourage President Trump not just to stay in the nuclear deal, but more importantly to begin implementing his part of the bargain in good faith.
— Javad Zarif (@JZarif) 23 באפריל 2018
הרמטכ"ל האיראני, הגנרל מוחמד חוסיין באקרי, התייחס היום לאפשרות שהסכם הגרעין יבוטל ואמר כי "למרות שהמשטר הציוני של ישראל מקדם את הארסנל הגרעיני שלו על בסיס יומי ומפגר את ריבונות המדינות השכנות לו, ארה"ב לא עוסקת במעשים הבלתי-חוקיים הללו ואימצה מדיניות של סטנדרט כפול".
שלשום הזהירה איראן כי היא "מוכנה לחדש במרץ" את העשרת האורניום, אם ארה"ב תצא מהסכם הגרעין שנחתם בינה לבין המעצמות. שר החוץ זריף, שביקר בניו יורק לרגל פסגה של האו"ם, אמר לעיתונאים כי איראן שוקלת "אמצעים דרמטיים" נוספים בתגובה לעזיבה האפשרית.
"איראן לא מעוניינת להשיג פצצת אטום, אבל תגובה הגיונית ליציאה אמריקנית תהיה חזרה להעשרת אורניום" - מרכיב מפתח בנשק גרעיני. "אמריקה אף פעם לא הייתה צריכה לפחד שאיראן תייצר פצצה גרעינית, אבל אנחנו נפעל במרץ להעשרת הגרעין", הוסיף זריף.
איראן פסלה את האפשרות של דיון מחדש בהסכם הגרעין ואף איימה להשיב באמצעי נגד, אם כי לא פירטה כיצד, אם וושינגטון תפרוש מההסכם. בתחילת החודש נשיא איראן חסן רוחאני אמר כי "וושינגטון תתחרט" אם תעזוב את ההסכם, וכי אם תעשה זאת - איראן תגיב תוך שבוע. שר החוץ זריף אמר בעבר כי "לאיראן יש כמה אופציות אם ארה"ב תצא מההסכם. תגובתה של טהרן תהיה לא נעימה".
זריף הוסיף שלשום בניו יורק כי על המנהיגים האירופים ללחוץ על טראמפ להישאר בהסכם - אם ארה"ב "מעוניינת לשמור על אמינות כלשהי בזירה הבינלאומית", ואף לדבוק בהסכם ולא "לדרוש עוד". זריף הזהיר מפני ויתורים והצעות חלופיות לטראמפ: "לנסות ולפייס את טראמפ, לדעתי, יהיה חסר משמעות".
המנהיגים האירופים מקווים לשכנע את טראמפ להציל את ההסכם, אם הם בתמורה יצליחו לשכנע את איראן לחתום על הסכם להפסקת ניסיונות שיגורים והפחתת השפעתה בתימן, סוריה ולבנון.
במסגרת ההסכם, איראן הסכימה לצמצם את תוכנית הגרעין שלה בתמורה להקלה בסנקציות הכלכליות שהוטלו עליה. קודמו של טראמפ בתפקיד, ברק אובמה, חתם על ההסכם בניסיון למנוע מאיראן השגה של נשק גרעיני, אך טראמפ חושב כי בהסכם יש "פגמים חמורים".
גם אם טראמפ ידחה את הפשרה המסתמנת שעליה עובדים גורמים בארה"ב יחד עם גורמים אירופים, הסנקציות האמריקניות על מכירת הנפט האיראני לא יחודשו מיד. כתוצאה מכך, לשוק הנפט ולחברות הנפט יהיה זמן להתרגל למצב שבו יוטלו סנקציות חדשות על איראן, מה שיכול לגרור ניסיון דיפלומטי לעצור מהלך שכזה.
ישנם שני מסלולים שיכולים לתת זמן נוסף לשיחות אחרי 12 במאי, למרות העובדה שאיראן הזהירה באופן נחרץ נגד חידוש הסנקציות הכלכליות עליה. תחילה, בהסכם הגרעין יש סעיף סכסוך בין הצדדים הנותן 35 ימים לבחון האם אחד הצדדים הפר את הסכם, אם צד אחר ילין על כך.
בנוסף, גם אם טראמפ יחזיר את הסנקציות הראשיות שהוטלו על איראן לפני ההסכם, החוק האמריקני מחייב אותו לחכות כחצי שנה עד שיוכל להשתמש בסנקציות הקשות ביותר הפוגעות בבנקים של מדינות הרוכשות נפט רב מאיראן.