העיניים של צה"ל בגולן הסורי: החיילות, המצלמות והמכ"ם שמחכים לנקמה האיראנית
ynet קיבל הצצה לפעילות המר"ס - מערכת רב-סנסורים מתקדמת שמרושתת על הגבול הצפון-מזרחי. לכל זיהוי חשוד יש דירוג בין 1 ל-10, ובתנועת ג'ויסטיק יכולות התצפיתניות לאתר אפילו נשק של מורד הנמצא קילומטרים בתוך סוריה
הכפר הסורי אחמדיה יושב על הכביש שבין קונייטרה החדשה, מסמליו האחרונים של משטר אסד שנותרו בגולן, לבין דרום הרמה שנשלט על ידי המורדים. הכביש נראה היטב מפסגת מוצב החרמונית הישראלי ולמרגלותיו נמתח בירוק עמק הבכא. עמדות הצבא הסורי מקיפות את העיירה קונייטרה, ומהן נפתחת מדי כמה שעות אש מקלעים לעבר כלי רכב של המורדים שנוסעים דרומה, לכפרים שבשאר אסד מתכנן לכבוש מחדש. רק לפני כשלושה חודשים, בסיוע מסוקים שהטילו חביות נפץ, הוא הצליח לכבוש מחדש את מרחב העיירה בית ג'אן בחרמון הסורי, קילומטרים בודדים מהחרמון הישראלי. התפיסה הנוכחית של אסד ברמה הסורית היא ניתוק ציר האספקה העוברת בכביש זה.
מדי פעם עדיין נשמע הד פיצוץ של נפילת מרגמה, שמעמעמת קלות את הפסטורליות בצדו המערבי (הישראלי) של חבל הארץ הזאת. התצפית ממוצב החרמונית נוחה גם בלי משקפת וממנה ניתן לראות בקלות את פטריית העשן שמופיעה מיד לאחר מכן, לפני שהיא מתפוגגת ברוח הרמה תוך דקות בודדות. אלא שבקרוב עלולים הדי הפיצוצים להישמע לא רק בצד הסורי של הגבול.
נקמה איראנית על תקיפת בסיס המל"טים שהקימה טהראן ליד חומס, ומיוחסת לישראל, עלולה להתרחש בגבול הרמה בפיגוע נ"ט על כוח צה"לי או במטח רקטות כבד. מי שיצטרכו לזהות ולהתריע מפני פעולה כזאת הן תצפיתניות אוגדת הגולן, ולשם כך יש להן את "הנשק" הכי מתקדם: מערכת רב-סנסורית – מר"ס – ו-ynet מספק כאן הצצה ראשונה לתוכה.
מדובר בסדרה של תרנים שעליהם מכ"מים חדישים לצד מצלמות מתקדמות ליום ולילה, ולתצפיתניות החמ"ל תספיק הסטה קלה של הג'ויסטיק המשוכלל כדי לסרוק ולצפות לא רק אל תוך הגולן שמעבר לגבול, אלא גם לעומק סוריה.
עמדת התצפיתניות של מערכת רב-סנסורית:
הסיבה שהמר"ס הראשונה הוצבה בגולן הסורי לא מקרית. חיזבאללה כבר ניסה לשים את ידו על השטח הזה לפני כארבע שנים ונבלם בפעולות התקפיות, גלויות וסמויות, שיוחסו לצה"ל. מאז השתלטו ארגוני המורדים השונים - מדאעש דרך יורשי אל קאעידה ועד צבא סוריה החופשית - על רוב רצועת הגבול עם ישראל.
אסד אמנם נהנה מביטחון עצמי גובר בעקבות הניצחון המסתמן שלו במלחמה בסיוע הרוסים, אבל הגולן הסורי עדיין מקבל עדיפות נמוכה מבחינתו. כוחות המשטר הצליחו לכבוש את רכס החרמון הסורי בחודשים האחרונים, אבל עדיין לא החלו בתמרון משמעותי דרומה, למישורי הרמה. לפי אחת ההערכות בצה"ל, המהלך המשמעותי של אסד לכיבוש מחדש של הגולן יתבצע במקביל או אחרי שייטול את השליטה מחדש בעיר הגדולה דרעא הסמוכה לירדן ולא רחוקה ממשולש הגבולות עם ישראל.
מכ"מים בכל הגזרה
כך או כך, האחיזה המודיעינית בשטח הופכת קשה יותר ויותר. עשרות קבוצות חמושות שצה"ל לא הכיר מעולם, כל אחד מצוידת באידיאולוגיה שונה שאף אחת מהן אינה ציונית, תקעו יתד כמה מאות מטרים מהגבול. לאלה ניתן להוסיף מיליציות של המשטר, יועצים איראניים וקציני ביטחון שוטף של צבא אסד, ואיש לא יודע איך יראו יחסיהם עם צה"ל ביום שאחרי.
"אתה רואה טנקים ונגמ"שים נוסעים ליד גדר הגבול ואתה חייב להבחין ולהבדיל מהר מי חשוד ומי לא, מי עומד לכוון אלינו קנה ומי לא יתקוף", אומר מפקד גדוד עיט, סגן-אלוף ניר מגידיש, שמופקד על מלאכת האיסוף הקרבי באוגדת הבשן החולשת על הגזרה. הוא הפך לאחד מקציני השטח הוותיקים בגזרה וסוגר שנה רביעית בתפקיד הרגיש. בתפקידים קודמים לקח חלק בהקמת הגדוד שאוסף מודיעין בזמן אמת על הנעשה בצד הסורי הסמוך לגבול.
לדבריו, "עם כל הברדק שיש היום בעזה, הם מתמודדים בעיקר עם חמאס ובאוגדת הגליל יש מולם בעיקר את חיזבאללה. פה כבר יש לך מורדים עם טנקים שמתמקמים ליד הגבול וכמה מאות מטרים מהם מטיילות משפחות ישראליות וחקלאים מעבדים אדמותיהם. דווקא כשהמורדים שלטו ברוב הגבול בשלוש השנים האחרונות נשמר השקט".
בצה"ל מדברים כבר יותר מחמש שנים על הרגע שבו תזלוג מלחמת האזרחים לצד הישראלי, לא מן הנמנע שבצורת פיגוע גדול שתבצע חוליית מחבלים שתפרוץ את הגבול. החשש הגדול היה מארגון שוהדא אל ירמוק - שמאז שינה את שמו לג'יש חאלדי אל איבן וואליד - המזוהה עם דאעש ושולט בדרום הרמה הסורית.
פיגועים כבר נרשמו בגבול מאז החלה מלחמת האזרחים, והם גרמו לפציעת לוחמים מפיצוץ מטעני חבלה ובמקרה אחד גם להרג נער ישראלי מטיל נ"ט. אבל ה"מגה פיגוע" שממנו חוששים טרם התרחש. מי שיסייעו לבלום אותו הן הפקודות של סא"ל מגידיש לתצפיתניות המר"ס, וכאן נראה שמדובר במהפכה טכנולוגית של ממש.
"הגזרה רושתה במכ"מים מסוגים שונים ובמצלמות הכי מתקדמות שיש למשימה הזו", הוא ממשיך. "הטכנולוגיה של המר"ס מאפשרת לנו לתרגם את סדר העדיפות המבצעי שלנו, שאנו קובעים מראש, אחרי מי או אחרי מה לעקוב, למשימות שמקבלת התצפיתנית במשמרת. פה בחרמון יש קטעים ארוכים ללא מכשול של גדר בגלל הטופוגרפיה הקשה ולכן השליטה פה יותר מאתגרת".
מזהות חמוש מקילומטרים
המר"ס מאפשרת למעשה לדרג כל זיהוי חשוד - כמו תנועה חריגה - בציון מ-1 עד 10, בהתאם למכלול קריטריונים אוטומטיים הכולל התרעות מודיעיניות, היסטוריה גזרתית, מרחק מהגדר וסוג האובייקט שגרם לתנועה (כלי רכב, אדם או בעל חיים). המערכת כה חכמה עד שהיא משחזרת לבדה את המסלול שבו נסע כלי רכב סורי ליד הכפר חאדר ועורר בשלב מסוים את תשומת לבה של התצפיתנית.
המקלדות שלהן חדשות וקטנטנות וגם הג'ויסטיק נוח ונשלט יותר. התצפיתנית קופצת מנקודה לנקודה, חוקרת מוצב "פיתה סורית", רואה היטב פוסטר של אסד בתוך בוטקה של לוחם המשטר, ולא רחוק ממנו ברזנט שמסתיר כלי משוריין. לצדה של התצפיתנית יושבת הסלקטורית, שחוקרת נקודות חשודות לפענוח תנועות חריגות.
כמו בית מלון: מגורי התצפיתניות של המר"ס:
עם המר"ס הן מסוגלות לסגור מעגלים תוך שניות, להכווין טנקים, כלי טיס ויכולות אש מדויקות. "עם המצלמות שיש לנו כאן התצפיתניות יכולות לזהות לא רק חמוש על גג של מבנה במרחק כמה קילומטרים, אלא גם לאפיין איזה רובה הוא נושא", מסכם סא"ל מגידיש.
לפני כחצי שנה הגיעה הגזרה לסף פיצוץ: תושבי מג'דל שמס דרשו למנוע טבח של המורדים באחיהם הגרים בעיירה חאדר הדרוזית-סורית הסמוכה לגבול. בצה"ל, וגם פרנסי הכפר שלמרגלות החרמון, חששו ממהומות אלימות שיזלגו לסוריה. חומרים שאספו ותיעדו בחמ"ל תצפיות החדש והועברו לפיקוד הצפון ולראשי העדה הדרוזית באזור סייעו לצנן את המתח: התיעוד הראה שהמורדים עדיין לא השתלטו על פאתי העיירה, והאזהרה של צה"ל שלפיה יתערב לטובת הדרוזים-סורים אם יאונה להם רע אפשרו לסיים את המשבר ללא הסלמה.
המוטיבציה של התצפיתניות גבוהה, כך לפי מפקדיהן, ונראה שבצה"ל עושים מאמצים גדולים להשאיר מאחור פרשיות עבר שכללו סירובי פקודה, נטישות בסיסים וקבילות רבות על ידי תצפיתניות בגלל תנאי שירות קשים. נראה שהלקחים הופקו: כל תצפיתנית מעבירה משמרת של ארבע שעות ולאחר מכן נחה שמונה שעות, חלקן בכוננות.
מתחם המגורים שלהן, שהוקם בצמוד לחמ"ל, לא מזכיר בסיס צבאי. החדרים מרווחים ונאים, בכל חדר יש מקלחת ושירותים צמודים כמו בבית מלון, תאורה אישית ושקעים ליד כל מיטה, ארוניות אישיות לכל חיילת, ולוח מזון מיוחד שנבנה במיוחד לצרכיהן וטעמן, לפי תפריט שהורכב עמן. אפילו פריכיות יירכשו לראשונה על צה"ל, בהתאם לבקשת התצפיתניות. נראה שכך ייעשה לחיילות שהצבא רוצה בייקרן.