סערה בספינת הדגל של החינוך הדתי: מנהל בית הספר צייטלין פוטר
בעיריית תל אביב טוענים כי הפיטורים נעשו על רקע מקצועי - ודוחים לחלוטין טענות כי למהלך קדם ניסיון לשנות את צביון בית הספר, או נוכח ייחוס משפחתי שהוביל לקידום מסלול מיוחד לבנות במוסד
חיסול חשבונות עם מנהל שניסה לעמוד על שלו או פיטורים על רקע מקצועי? מנהל בית הספר צייטלין בתל אביב, שמעון אש, פוטר בשבוע שעבר על ידי העירייה. המהלך מעורר סערה, תלמידים ומורים מחו על הצעד ואף ערכו הפגנות וכינוסים במטרה לשנות את ההחלטה.
בעירייה דיווחו על תפקוד כושל של אש, שניהל את בית הספר שנחשב לאחד ממוסדות החינוך המובילים בזרם הממלכתי דתי בארבע השנים האחרונות. ואילו תלמידים ומורים רבים כינו את המהלך "מכוער". גורמים בבית הספר סיפרו על ניסיון עיקש מצד העירייה לשנות את אופיו של המוסד האורתודוקסי: "מאחורי הניסיון לשנות את אופי בית הספר עומדים אנשים מוכרים במגזר הדתי, הם מקושרים גם בעיריית תל אביב-יפו, ופועלים באופן אגרסיבי להשליט את עמדתם. המנהל החליט לא לגבות מהלך שמטרתו הייתה לשנות לחלוטין את חטיבת הביניים של הבנות – ושילם את המחיר. היה פה חיסול חשבונות".
תלמיד י"ב בצייטלין: "פיטרו את מנהל בית הספר על סמך האשמות לא נכונות", אמר. לדבריו, הרקע למחלוקת הוא כניסת מסלול "צופייה" לתלמידות חטיבות הביניים. המסלול נחשב לליברלי ומתקדם במיוחד, ואינו עולה בקנה אחד עם הצביון של בית הספר, שנחשב אורתודוקסי. "המסלול יותר ליברלי ופתוח", סיפר התלמיד. "התלמידות, למשל, לומדות גמרא. בסופו של דבר, המסלול שונה מהצביון של בית הספר. זה הגורם המרכזי למחלוקת. מעבר לפיטורי המנהל, המאבק פה הוא על האופי של בית הספר שלנו".
לדברי אנשי הצוות החינוכי בבית הספר, לפני כמה שבועות רכזת המסלול, ד"ר חנה פרידמן, יועדה לתפקיד מנהלת חטיבת הביניים, אך המהלך טורפד. "למנהלת קשרים משפחתיים בדרגים הגבוהים ביותר", סיפר גורם בבית הספר. "מנהל בית הספר התנגד למינוי ובעצם באותו רגע נגזר עליו גורלו. זה סוג של פצצה ואין לנו עדיין מושג כמה עמוקה היא". מנגד, יש שאומרים כי מדובר באשת חינוך הראויה בהחלט לתפקיד.
אך כאמור בעירייה טוענים כי הפיטורים נעשו על רקע מקצועי גרידא. "זו טענה חסרת בסיס. אכן, פרידמן אישיות מוכרת בעיר, אך לא כזו שתשפיע על החלטות מדיניות. השיקולים העירוניים הם מקצועיים בלבד. בסופו של דבר בחינוך הממלכתי דתי מתקשים לגלות סובלנות כלפי קבוצות דתיות בעלות אופי אחר, וחושבים שיש להם פריבילגיה להחליט מה ייכנס לבתי הספר ומה לא".
עוד אמרו בעירייה: "בחינוך הממלכתי הרגיל חיים זה לצד זה אתאיסטים גמורים לצד מסורתיים על כל הטווח שבאמצע ואף אחד לא מלין על כך. בפועל ההחלטה היא של הגורמים המקצועיים והעירייה".
עדות לסערה המתמשכת סביב מסלול הלימודים "צופייה" התקבלה בחודש שעבר, כאשר פתקים שעליהם נכתב "רפורמים? אצלנו בצייטלין? אנחנו דתיים, לא גויים", ו-"דתיות? אתן סתם משחקות את עצמכן" - נתלו בבית הספר.
בנוסף, לידי ynet הגיעו סמסים פנימיים מקבוצות שונות של בית הספר המעידים על אלימות מילולית קשה כלפי מורות 'צופייה' ואיומים. "צריך להרביץ לה", כתב אחד מהם. "היא מקבלת יריקה לפנים", כתב אחר.
גורמים המכירים את הפרטים טוענים אחרת. "צופייה היא תוכנית אורתודוכסית ליברלית הפועלת כחלק מרשת בתי הספר 'פלך', הפועלת במסגרת החינוך הממלכתי דתי בכל רחבי הארץ", אומר אחד מהם. "מעולם לא רצתה התוכנית לשנות את מנהגי והלכי הרוח במוסד, וכל בקשתה הייתה לאפשר את חינוך הבנות המשתייכות לזרם האורתודוכס- ליברלי שבחרו ללמוד בתכנית זו. מספר רב של פעמים במהלך השנה האחרונה ביקשה תוכנית 'צופייה' מעיריית תל אביב-יפו וממשרד החינוך לאפשר לה לפעול מחוץ לתחומי בית הספר צייטלין, אך הבקשה לא נענתה".
"מפטרים חודשיים לפני סוף השנה?"
שלשום (ב') נערכה פגישה סוערת של הורים ונציגי מנהל החינוך של העירייה. ההורים דרשו להוציא את "צופייה" מבית הספר. "לא קיבלנו שום תשובה עניינית לגבי מהות הפיטורים", אמר אחד ההורים שנכח בפגישה. גם קבוצות ההורים של הרשתות החברתיות געשו ונכתבו פוסטים נרחבים בנושא.
"עתיד בית הספר הזה, שהוא חוד החנית של החינוך הממלכתי דתי, נמצא היום בסימן שאלה אחד גדול", אמרה מורה בבית הספר. "אנחנו תומכים במנהל כי הוא שומר על הצביון האורתודוקסי. המנהל מוערך ואהוב בקרב התלמידים והמורים. המשרד שלו תמיד פתוח. הוא אחד מאיתנו. מדובר על בן אדם משכמו ומעלה ואיש חינוך בכל רמ"ח איבריו".
כעת, כאמור, שבועות ספורים לפני תחילת עונת הבגרויות, בית הספר מצוי במשבר. "אנחנו חייבים מנהל בבית הספר ומפטרים אותו חודשיים לפני סוף שנת הלימודים. אם הוא לא היה מנהל טוב, למה רואים פחות מקרי אלימות בשנים האחרונות? האווירה השתנתה לטובה בבית הספר והוא משתפר. מדובר במהלך מצער ובעיקר משפיל".
אסף זמיר, סגן ראש עיריית תל אביב-יפו ומחזיק תיק החינוך בעיר, אמר כי "המחלוקת היא מקצועית בלבד. תחלופת מנהלים בבתי הספר על רקע תפקודם המקצועי היא דבר שבשגרה וקורה כל שנה במספר בתי ספר, למה על כך לא קמה מהומה? ההחלטה התקבלה על סמך שיקולים עניינים בלבד".
מעיריית תל אביב נמסר: "העירייה רואה בבית ספר צייטלין כספינת הדגל של החינוך הממלכתי-דתי בעיר ומשקיעה מאמצעים בפיתוחו כבית ספר מוביל ברמה הפדגוגית והניהולית. אין כל כוונה לשנות את אופיו או להשפיע על צביונו הדתי.
"המחלוקת שהתגלעה בין הנהלת מנהל החינוך לבין המנהל לא נסובה סביב עניין אידיאולוגי אלא סביב ליקויים ניהוליים מתמשכים. כמובן שמעולם לא הייתה ואין כל כוונה למנות אדם ספציפי במקומו, לרבות הגברת פרידמן, ואין כל שחר לשמועות בנושא".