נשארים בארץ: רק 603 "עזבו מרצון" ב-3 חודשים
מאז אישור תוכנית הגירוש, שבוטלה בינתיים, פחות מבקשי מקלט מוכנים לצאת מרצונם מישראל. "אדם שברח מסכנת חיים, לא יבחר לחזור למקומות שמסכנים את החיים שלו", הסביר קברהם באולפן ynet. הנתונים המלאים
603 מבקשי מקלט מאריתריאה וסודן "עזבו מרצון" את ישראל ברבעון הראשון של שנת 2018. כך עולה מדו"ח נתוני הזרים בישראל, שפרסמה היום (ד') רשות האוכלוסין וההגירה. 536 ממבקשי המקלט ש"עזבו מרצון" היו אריתריאים ו-67 סודנים. 65 מסתננים ממדינות אפריקה אחרות "עזבו מרצון" אף הם בתקופה זו.
הנתון מעיד על ירידה במספר העוזבים מרצון יחסית לשנים קודמות. בשנת 2017 "עזבו מרצון" כ-3,400 מסתננים את שטח ישראל, מספר דומה לשנה שלפניה. כ-2,900 מהם היו מאריתריאה. אם הרבעון הראשון של 2018 מעיד על המגמה בהמשך השנה, צפויים לעזוב את ישראל 2,400 מבקשי מקלט בלבד. ברבעון זה ציפו נציגי המדינה לעלייה במספר העוזבים מרצון, כיוון שנמסר למבקשי המקלט שמי שלא ייצא מישראל עד סוף מרץ - יגורש או ייכלא, וינכו לו כסף מסכום המענק. ואולם, נראה שהאיום לא רק שלא סייע להמריץ עזיבה, אלא אף הזיק.
מהדו"ח עולה שכמות ה"עוזבים מרצון" הלכה ופחתה עם הזמן. בחודש ינואר, כחודש לאחר שתוכנית הגירוש אושרה, עזבו 248 מבקשי מקלט. בפברואר: 199. בחודש מרץ, כשהתברר שהתוכנית נתקלת בקשיים ובג"ץ הקפיא אותה – עזבו 156 בלבד.
על פי הדו"ח, שוהים כעת בישראל 33,562 מבקשי מקלט מאריתריאה וסודן. 26,081 מהם, שמהווים כ-78%, הגיעו מאריתריאה. מלבדם שוהים בישראל 3,068 מסתננים שנכנסו שלא כחוק לישראל דרך גבול מצרים, 2,609 מהם ממדינות אפריקה. מתחילת 2018 לא היו כניסות בלתי חוקיות מגבול מצרים-ישראל.
מנתוני הדו"ח עולה כי מלבד מבקשי המקלט והמסתננים מאפריקה, בישראל שוהים כ-74 אלף זרים שלא כחוק, שנכנסו לארץ כתיירים ונותרו בה ללא אשרת שהייה בתוקף. כ-51 אלף מתוכם הם ממדינות ברית המועצות לשעבר, רובם מאוקראינה ומגאורגיה.
בישראל שוהים 91,338 עובדים זרים חוקיים ו-18,404 עובדים זרים בלתי חוקיים. כ-51 אלף מהעובדים הזרים החוקיים מועסקים בסיעוד וכ-23 אלף בחקלאות. מקרב העובדים הזרים הלא חוקיים - כ-14 אלף עוסקים בסיעוד וכ-1,400 בחקלאות.
מתחילת השנה גורשו מישראל 1,829 שוהים בלתי חוקיים. על מעסיקי שוהים בלתי חוקיים הוטלו קנסות מנהליים בסכום כולל של 1,910,000 שקלים. בנוסף הוגשו נגדם 65 כתבי אישום, שבעקבותיהם ניתנו 28 גזרי דין בסכום כולל של 1,073,500 שקלים.
יום לאחר שתוכנית הגירוש נגנזה באופן סופי, נמשכים הניסיונות למצוא מדינה באפריקה שתסכים לקלוט מבקשי מקלט שיועברו אליה בכפייה, לאחר סירובן של רואנדה ואוגנדה. במקביל, ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הפנים אריה דרעי הודיעו על כוונתם לפתוח מחדש את מתקן "חולות" ולכלוא מבקשי מקלט בבית הסוהר "סהרונים". לצורך כך הם יצטרכו לחוקק את פסקת ההתגברות, מאחר שבג"ץ אסר על כליאתם של מבקשי המקלט ועל החזקתם ב"חולות" לפרק זמן של יותר משנה.
קברהם טוואדלה, מבקש מקלט מאריתריאה שהגיע לישראל ב-2008, אמר בראיון לאולפן ynet כי גם אם יכלאו אותו ואת חבריו ללא הגבלת זמן, הם לא יעזבו את ישראל. "לצערי אנחנו בוחרים להישאר כאן, אם זה בכלא סגור ואם בכלא פתוח", אמר. "בן אדם נורמלי שברח מסכנת חיים אף פעם לא יבחר לחזור למקומות שמסכנים את החיים שלו. לנו, מבקשי המקלט מאריתריאה, נשקפת סכנה במדינה שלנו. ברחנו מזה ואין שום סיכוי שנרצה לחזור. אנחנו מאוימים לגמרי, אחרת לא היינו בורחים.
"ברחנו מהמדינה שלנו במטרה לחפש שפיות. הגענו למדינה הראשונה, סודן, או השנייה שזו מצרים, ראינו שאי אפשר להישאר שם כי עדיין נשקפת סכנה לחיים שלנו. המשכנו בחיפוש וכך הגענו למדינת ישראל".