שתף קטע נבחר

 

הכנסת אישרה: רה"מ ושר ביטחון יוכלו לאשר יציאה למלחמה בנסיבות קיצון

הצעת החוק, שמעבירה את סמכויות הממשלה לקבינט בנוגע להכרזה על מלחמה או מבצע צבאי, עברה בכנסת. בסעיף מיוחד נקבע כי בנסיבות קיצוניות יוכלו להסתפק באישור של ראש הממשלה ושר הביטחון בלבד

 

בווידאו: ההצבעה בכנסת    (צילום: ערוץ הכנסת)

בווידאו: ההצבעה בכנסת    (צילום: ערוץ הכנסת)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:


מליאת הכנסת אישרה הערב (ב') את הצעת החוק שמעבירה מהממשלה לידי הקבינט את הסמכות להכריז על יציאה למלחמה או למבצע צבאי. מדובר בהצעה שמהווה תיקון לחוק יסוד: הממשלה, שיאפשר לראש הממשלה להסתפק באישור קבינט בלבד גם בלי נוכחות מלאה של חבריו.

 

62 חברי כנסת הצביעו בעד החוק מול 41 מתנגדים. במסגרת ההצעה שיזמה שרת המשפטים איילת שקד ויו"ר ועדת חוץ וביטחון אבי דיכטר (הליכוד) נקבע גם כי בנסיבות קיצוניות ואם הדבר הכרחי מטעמי דחיפות שאינם מאפשר לכנס את המניין החוקי בקבינט, יהיו רשאים ראש הממשלה ושר הביטחון לקבל את ההחלטה במניין חוקי מצומצם יותר.

 

שקד אמרה לאחר אישור החוק: "החוק מצלם את המצב הקיים ממילא. בעידן הרשתות החברתיות ומהירות המדיה וסכנת ההדלפות, עלינו להתאים עצמנו לתפיסת הביטחון המדינית ביטחונית הנוכחית ולייעל את עבודת הממשלה והקבינט ככל הניתן. זאת מטרת הצעת החוק והיא מתאימה את החקיקה למציאות הקיימת כבר שנים".

יוכלו להכריז מלחמה במקרי קיצון. נתניהו וליברמן (צילום: EPA) (צילום: EPA)
יוכלו להכריז מלחמה במקרי קיצון. נתניהו וליברמן(צילום: EPA)

איילת שקד (צילום: יואב דודקביץ')
איילת שקד(צילום: יואב דודקביץ')

בדברי ההסבר נכתב: "בחודש יוני 2016 מינה ראש הממשלה ועדה לעניין עבודת הקבינט המדיני-ביטחוני (הקבינט), בראשותו של האלוף במיל' יעקב עמידרור. הוועדה התבקשה לגבש המלצות בנוגע להכשרת שרי קבינט חדשים, מידע לשרי הקבינט, הכנת השרים לישיבות הקבינט ודרכי פעילות הקבינט. המלצות הוועדה הוגשו לראש הממשלה בחודש דצמבר 2016 . דו"ח הוועדה כלל שורת המלצות שנועדו לשפר את תהליכי קבלת ההחלטות על-ידי הקבינט בסוגיות הביטחון הלאומי ויחסי החוץ של מדינת ישראל, באמצעות מיסוד תהליכים והטמעת כלים לייעול פעילותו".

 

דיכטר הדגיש כי אין קשר ישיר בין ההצעה לבין המתיחות הביטחונית שנוצרה ביממה האחרונה, והסביר: "כשמסתכלים על המציאות בשנים האחרונות ולא חשוב אם צפונה או דרומה, אנחנו בונים את יכולת ההרתעה בצורה מושכלת. הצעת החוק הזו נועדה לתת מענה סגור וחלוט לגבי איך מדינה תקינה רוצה לעבוד על פי חוק. בלי גמישות אין יכולת אמיתית לתפקד".

 

לעומתו ח"כ עאידה תומא סלימאן (הרשימה המשותפת) אמרה: "אני לא יודעת אם זה ציני או עצוב שדווקא היום אנחנו דנים בהצעה הזו. ההצעה תאפשר לשני אנשים להכניס לא רק את מדינת ישראל אלא את כל העמים באזור למצב של מלחמה".

 

ח"כ עומר בר לב (המחנה הציוני) הוסיף: "נשאלת השאלה מה הפורום המינימאלי שחשוב בעינינו שיהיה בחדר שמאשר את ההחלטה הזו? הסכמנו להתפשר על 50% אבל אז באה הממשלה ואמרה שבתנאים מיוחדים ראש הממשלה יוכל יחד עם שר הביטחון בלבד להחליט על יציאה למלחמה אבל לא מוגדר מה הם התנאים המיוחדים".

 

ח"כ עפר שלח: "בהחלטה החשובה ביותר שממשלה יכולה להחליט, ביציאה למלחמה והעמדת החיילים שלנו מול הסכנה, חברי כנסת רציניים ומנוסים הצביעו בניגוד לרצונם ולמה שהם אמרו כשהם יודעים שהתוצאה הסופית של זה היא חמורה, רק כי ראש הממשלה אמר להם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים