שתף קטע נבחר

 

למרות ההצהרות: מלחמה עם ישראל מנוגדת לאינטרסים האיראניים

בזמן שמשמרות המהפכה נלחמים בסוריה ומתחזקים, מעמדם בתוך איראן דווקא נחלש וקשה לראות אותם גוררים את ארצם למלחמה עם ישראל

טראמפ מתייחס לנושא המלחמה בסוריה ואיראן    (צילום: רויטרס)

טראמפ מתייחס לנושא המלחמה בסוריה ואיראן    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

אם מצליחים להתעלם משערוריות טקס השאת המשואות, יום העצמאות היה בסימן האיום במלחמה ישירה עם איראן. ראש הממשלה בנימין נתניהו הבהיר שישראל מוכנה לעימות כזה בנאומיו הממלכתיים. פרשנים שונים ומגוונים הציגו את העימות עם איראן כבלתי נמנע. כולם חזרו ואמרו שישראל מתחה קו אדום ברור והבהירה שלא תסבול התבססות איראנית בסוריה. על פי אותו הגיון, האיראנים מצדם לא יסבלו פגיעה ישראלית ישירה ויגיבו. התבססות מובילה לפעולה שמובילה לתגובה. כל אלו לא יכולים, על פי ההגיון הקולני ביותר בישראל היום, אלא להוביל למלחמה.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

המציאות בסוריה ובאיראן לא תואמת את הנחישות הבלתי מתפשרת הזו. מלחמה עם איראן איננה מחויבת המציאות, בעיקר מכיוון שהיא מנוגדת לאינטרסים האיראניים. אותם אינטרסים איראניים מתחלקים לשתי קבוצות - האינטרסים של משמרות המהפכה והאינטרסים של הנהגת הרפובליקה האיסלאמית.

 

אנשי משמרות המהפכה האיראניים (צילום: AP) (צילום: AP)
אנשי משמרות המהפכה האיראניים(צילום: AP)
את המאמץ המלחמתי בסוריה מתחזקים אנשי משמרות המהפכה. התמיכה שלהם במשטרו של בשאר אסד משמעותית, והכוחות הכפופים למשמרות המהפכה נלחמים בחזיתות הקשות ביותר. אבל הציבור האיראני לא תומך במלחמה הזו. מרבית הכוחות הכפופים למשמרות המהפכה אינם איראניים, אלא לוחמים שיעיים מארצות שונות. זה גורם חשוב לכך שהמלחמה בסוריה לא נתפשת על ידי הציבור האיראני כמלחמה "על הבית". אבל באופן כללי יותר ניתן לומר שהתעצמותם של אנשי משמרות המהפכה בסוריה ומחוץ לאיראן מתרחשת בו זמנית עם היחלשות משמעותית של מעמדם הציבורי בתוך איראן.

 

מה שחשוב באמת: בטהרן ממתינים להחלטת טראמפ

הנהגת הרפובליקה האיסלאמית, ובתוכה נכללים הנשיא המתון חסן רוחאני והמנהיג העליון השמרן עלי חמינאי, מנהלת את הסכסוך בסוריה אבל עוסקת בעיקר במצבו של הסכם הגרעין. ב-12 במאי יודיע הנשיא דונלד טראמפ אם ארצות הברית נשארת במסגרת ההסכם או פורשת ממנו. תישאר או תפרוש, לאיראן אין שום רצון לטלטל כרגע את הזירה הסורית והבינלאומית. אם תפרוש ארה"ב מן ההסכם, איראן תזדקק לתמיכתן של כל המדינות האחרות שחתמו עליו. כרגע קיימת חזית אחידה ונדירה מול האיומים של ארה"ב, קואליציה שכוללת את רוסיה, סין ומדינות אירופה התומכות כולן בהסכם.

 

קיימת גם אפשרות סבירה שטראמפ יחליט להישאר במסגרת ההסכם תמורת הטלת סנקציות חדשות על תוכנית הטילים של איראן. גם במצב כזה אין לאיראן עניין לייצר מלחמה סביב סוריה, וודאי שלא ישירות עם ישראל. למרות החתימה על הסכם הגרעין ב-2015, בנקים אמריקניים עדיין מהססים מאוד לממן עסקות עם איראן. אם יחליט טראמפ שלא לפרוש מההסכם, החלטתו תשדר לבנקים אפשרות ליציבות מול איראן ותקל על מימון עסקות עתידיות.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו נשיא איראן חסן רוחאני נשיא רוסיה ולדימיר פוטין  ()
נתניהו, פוטין ורוחאני

משמרות המהפכה הם האחראים על תוכנית הטילים האיראנית. סנקציות חדשות על התוכנית עתידות לפגוע בהם ולחזק את המחנה היריב של הנשיא רוחאני. אנשי משמרות המהפכה רואים את עצמם כמגניה הממלכתיים של איראן, אך מרבית האיראנים תופשים אותם היום כמגזר שדואג בעיקר לאנשיו ולסדר היום שלו. גם הפיקוד הבכיר של משמרות המהפכה מבין שמלחמה יזומה עם ישראל תיתפש על ידי הציבור באיראן ככפייה ותחליש עוד יותר את מעמדם של השמרנים האיראניים. אותם שמרנים נלחמים כבר כעת בקרב בלימה נגד רוחאני המתון, שזוכה גם בעת הפגנות נרחבות לתמיכה ציבורית. השמרנים, שמחזיקים היום במרבית הכוח הביצועי באיראן, נראים כמפריעים לרוחאני במשימתו להחזיר את איראן לעולם.

 

העוינות האידיאולוגית לא צפויה להתכנס למלחמה יזומה

משמרות המהפכה מנצלים את תקופת הביניים הזו כדי לעשות מה שהם יודעים לעשות - להילחם ולהתעצם. סוריה מציעה להם את הכר היעיל ביותר לעשות זאת. אנשי המשמרות עוינים את ישראל ומשתמשים בקרבתם לישראל על מנת להמשיך ולחמש ארגונים עוינים נוספים, בעיקר חיזבאללה וגם במידה מסוימת את חמאס.

 

אבל גם אם יש למשמרות המהפכה עוינות אידיאולוגית עמוקה כלפי ישראל, אין שום סיבה להניח שהעוינות הזו צפויה להתכנס בקרוב לידי מלחמה יזומה. המאבק בתוך איראן וההכרעה בדבר השלב הבא של מערכת היחסים בין איראן ל"עולם", שני אלו הופכים את הנוכחות של משמרות המהפכה בסוריה למאיימת, אבל גם מוגבלת בהיקפה ובהשפעותיה הפוטנציאליות. גם הנוכחות הזו עצמה מושפעת מאוד מן המצב הנפיץ והדינמי בתוך סוריה.

 

איראן איננה הגורם העיקרי שמעצב את המציאות הסורית. רוסיה היא המחליטה העיקרית. הרוסים מראים בינתיים לאיראנים שאיפוק איראני יזכה להערכה ותגמול. העובדה שהאיראנים עדיין לא הגיבו לפעולותיה של ישראל מביאה גינויים רוסיים למדיניות הישראלית. בקרוב גם תתווספנה מערכות הגנה אווירית חדשות שתועברנה לצבא אסד ותוכלנה להגן על מערך המל"טים האיראני במדינה. גם מן הצד הרוסי, אין למשמרות המהפכה אינטרס לייצר זעזוע בסוריה מול ישראל.

 

החודש הקרוב עומד להיות סוער ומעניין. החלטתו של טראמפ תשפיע באופן מהותי על תהליכי השינוי המתרחשים בתוך איראן. ובכל זאת, אם יש התפתחות שנראית לא סבירה גם על רקע הקצב המסחרר של האירועים, הרי זו מלחמה ישירה בין ישראל לבין איראן.

 

ד"ר אורי גולדברג הוא מומחה לתיאולוגיה פוליטית בעולם השיעי מן המרכז הבינתחומי בהרצליה ועמית מחקר בפורום לחשיבה אזורית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים