למרות אזהרת השיטפונות: משרד החינוך אישר טיול בי"ס בערבה
טיולי בתי ספר מתקיימים באישור משרד החינוך בלבד. אלא של-ynet נודע כי סמוך לנחל צפית, שם נספו 10 בני נוער, התקיים טיול של תלמידי כיתה י' מראשל"צ. התלמידים העלו סרטונים של השיטפון בעת שהם באוטובוס: "רק בזכות מזל ניצלו ילדים". משרד החינוך: "הטיולים במסלולים מסוכנים בוטלו או הוסטו"
שלושה ימים לאחר האסון הכבד בנחל צפית שבערבה, שבו נספו עשרה בני נוער במהלך טיול של מכינת בני ציון בתל אביב, עדויות שהגיעו ל-ynet מגלות כי טיולים שנתיים של בתי ספר אושרו על ידי חדר המצב של משרד החינוך.
לאחר היוודע ממדי האסון מיהר משרד החינוך להבהיר כי המכינות הקדם צבאיות, כמו גם הטיולים הנערכים במסגרתן – אינם תחת תחום אחריותו. ואולם, בדיקה מעלה כי רק יממה לפני כן, במזג אוויר סוער במיוחד – נקלעה שכבת כיתה י' בבית הספר גימנסיית גן נחום בראשון לציון לשיטפון באיזור המכתש הקטן, מרחק דקות ספורות של נסיעה מזירת האסון בנחל צפית.
על רקע התחזיות הקודרות שצפו מזג אוויר סוער ושיטפונות באזור ועל אף דרישת ההורים להחזיר את ילדיהם הביתה – חדר המצב התיר לבית הספר להמשיך בטיול. לדברי ההורים, במקום להחזיר את התלמידים לבתיהם, הוסט מסלול הטיול של התלמידים בהוראת חדר המצב של משרד החינוך למכתש הקטן, אך בו נקלעו התלמידים לשיטפון.
הטיול השנתי השכבתי התחיל ביום שלישי וכלל גם טיול בנחל צפית, שבו אירע האסון יומיים לאחר מכן. עם זאת, בשלב זה כבר היה ברור כי יומיים לאחר מכן צפוי מזג האוויר להשתנות לחלוטין. בבוקר יום רביעי ביקשו מארגני הטיול להסיט את המסלול ובאישור חדר המצב של משרד החינוך – הגיעו למכתש הקטן. בשלב זה דרשו הורים רבים ממארגני הטיול להשיב את ילדיהם הביתה, שכן האזור כולו היה מוכה שיטפונות.
ההורים הגיבו בסערה להסטת הטיול לאזור דומה, ודרשו את ביטולו הגורף. תחושות ההורים קיבלו משנה תוקף לאחר שהחלו לקבל מילדיהם תיעוד שהוכיח כי הם בסכנה. באחד מהם נראים הילדים תקועים בתוך אוטובוס על שפת נחל מוצף בקרבת המכתש הקטן.
"כשקיבלנו את הסרטונים הרגשנו חוסר אונים", אמרה אסנת לזרוביץ', שבתה השתתפה בטיול. "אני לא יכולה לעשות כלום. חלק מההורים רצו לנסוע להביא את הילדים. איך הוציאו את הילדים לשם?".
עוד מספרים ההורים כי מנהל בית הספר נסע לשם בעצמו על מנת לברר מה מצבם את הילדים. "כל ההורים היו מאוד מבולבלים וכועסים", אומרת לזרוביץ'. "הלב שלי בכה מבפנים, ולא רציתי להראות לילדים האחרים את הדאגה שלי. הכתובת הייתה על הקיר, כי כל הדרום כולו היה תחת סכנה אחת גדולה. חייבים להפיק מזה לקחים. מי שאישר את הטיול הזה צריך לתת את הדין. נמנע אסון גדול ובנס הילדים שלנו חזרו".
כאמור, לאחר האסון הכבד שהתרחש ביום חמישי, הזדרז משרד החינוך להבהיר כי המכינות הקדם צבאיות אינן תחת אחריותו. בדיקת חוזר המנכ"ל של משרד החינוך בנושא טיולים מעלה כי אכן אין המכינות כפופות למשרד. ואולם, בתי הספר כפופים בהחלט לנוהלי המשרד ומלווים בזמן אמת על ידי חדר המצב שלו.
"ההתנהלות מצד חדר המצב הייתה גרועה לאורך כל הדרך", אומר אבי צרף, יו"ר הנהגת ההורים בראשון לציון. "יש לנו דווקא ניסיון טוב עם חדר המצב של משרד החינוך מטיולים קודמים, אבל לא ברור מה אירע שם הפעם ולמה הוא אישר לצאת לטיול הזה בכלל. ברמה הארצית אנחנו נוביל לכך שיו"ר וועד ההורים של בית הספר יקבל מעתה את כל הסדרי הביטחון של הטיול, לפני שהוא יוצא".
"בזכות מזל והחלטות נכונות בשטח, ניצלו ילדים", אומרת עו"ד ליאל אבן-זהר, חברת מועצת העירייה בראשון לציון. "חייבים לבצע תחקיר ובדיקה של האירועים, ולהפיק לקחים במשרד החינוך, בבתי הספר ובעירייה, על מנת שטרגדיות כפי שהיו בצפית לא ישובו".
ממשרד החינוך נמסר כי "הטיולים הרגליים במסלולים מסוכנים בוטלו או הוסטו למקומות חלופיים". אשר לטיול הנדון, אומרים במשרד כי הם "בהחלט מבינים וערים לחששות ההורים, אך הטיול הנדון הוסט רגלית לאזורים שאינם מסוכנים. חדר המצב עמד בקשר רציף עם מדריכי הטיול ודאג ללוות את יציאת האוטובוסים מהמקום".