שתף קטע נבחר

 

לראשונה: טראמפ יארח מנהיג אפריקני בבית הלבן

לאחר יותר משנה בתפקיד יארח נשיא ארה"ב את עמיתו הניגרי מוחמדו בוחארי, והשניים ידונו בביטחון ובכלכלה. ברקע: הקושי של ניגריה להביס את ארגון הטרור "בוקו חראם" ודברי טראמפ שהניגרים "חיים בצריפים"

נשיא ניגריה מוחמדו בוחארי ודונלד טראמפ (צילום: AP ,EPA)
במדינה האפריקנית גינו את החלטת טראמפ להכיר בירושלים כבירתה הרשמית של ישראל. בוחארי ונשיא ארה"ב(צילום: AP ,EPA)

לאחר יותר משנה בתפקיד, נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ יארח מחר (יום ב') לראשונה נשיא אפריקני בבית הלבן. הפגישה עם נשיא ניגריה מוחמדו בוחארי תיערך לאחר שהיחסים בין ממשל טראמפ לבין היבשת השנייה בגודלה בעולם החלו ברגל שמאל.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

סוגיות של ביטחון וכלכלה יעמדו בראש סדר היום במפגש בין טראמפ לבין עמיתו הניגרי, שיכלול פגישת עבודה וארוחת צהריים משותפת. ניגריה, המדינה המאוכלסת ביותר באפריקה עם כ-200 מיליון תושבים, היא גם הכלכלה הגדולה ביותר ביבשת ויצואנית מובילה של נפט גולמי. בוחארי היה אחד משני המנהיגים האפריקנים הראשונים שצלצלו לברך את טראמפ לרגל בחירתו לנשיא ארה"ב ב-2016 ביחד עם נשיא דרום אפריקה.

 

נערות ניגריות שנחטפו על ידי "בוקו חראם" ושוחררו (צילום: AP) (צילום: AP)
נערות ניגריות שנחטפו על ידי "בוקו חראם" ושוחררו(צילום: AP)
הפגישה בין טראמפ לבין בוחארי מתנהלת בשעה שניגריה סובלת מאלימות קשה מצד גורמים איסלאמיסטיים קיצוניים. ארגון הטרור "בוקו חראם" מנהל במשך תשע השנים האחרונות מלחמה בממשלת ניגריה במטרה להקים מדינה איסלאמית בניגריה. עשרות אלפי בני אדם נהרגו במהלך מלחמה זו. ארגון הטרור האיסלאמיסטי עלה לכותרות בעולם מאז שהחל בגל של חטיפות המוניות של תלמידות בית ספר וכשאחת משלוחותיו הצהירה נאמנות לארגון הטרור הסוני "המדינה האיסלאמית" (דאעש).

 

אובמה החרים, טראמפ משיב את הסיוע למדינה האפריקנית

"בוקו חראם" לא פועל רק בניגריה ומבצע תקיפות ופיגועים גם בקמרון, ניז'ר וצ'אד ונחשב לאחד האיומים הביטחוניים החמורים ביותר באזור סאהל (מדינות מערב אפריקה).

 

אף שממשלת ניגריה טענה שהיא "מחצה" את "בוקו חראם", בפועל היא לא קרובה להביס את ארגון הטרור האיסלאמיסטי. במהלך ביקורו בבית הלבן צפוי בוחארי לבקש מארה"ב סיוע צבאי נוסף עבור ארצו. ממשלת טראמפ כבר חתם עם ניגריה על הסכם בשווי 600 מיליון דולר לאספקת מטוסים צבאיים וציוד ביטחוני. במהלך ממשלו של ברק אובמה הוקפא הסיוע האמריקני לניגריה על רקע הטענות שצבא ניגריה היה מעורב בהפרת זכויות אדם חמורות, בהן ביצוע חיסולים של חשודים במקום להביאם למשפט.

 

נבחר ב-2015 על רקע ההבטחה לנצח את ארגון הטרור "בוקו חראם". נשיא ניגריה בוחארי (צילום: AP) (צילום: AP)
נבחר ב-2015 על רקע ההבטחה לנצח את ארגון הטרור "בוקו חראם". נשיא ניגריה בוחארי(צילום: AP)
בוחארי, שעומד לבחירה מחדש בתחילת שנה הבאה, נמצא תחת לחץ לקיים את הבטחותיו להביס את "בוקו חראם", אותן הבטחות שסייעו לו לנצח בבחירות ב-2015 במה שנחשב אז למעבר שלטון דמוקרטי נדיר באפריקה.

 

חברות אמריקניות ישקיעו בפיתוח תשתיות הרכבת

לצד הבקשה לסיוע ביטחוני, צפויים בוחארי וטראמפ "לדון בדרכים להגביר את השותפות האסטרטגית בין שתי המדינות ולקדם כמה סוגיות חשובות משותפות כמו קידום צמיחה כלכלית", אמר דוברו של נשיא ניגריה, פמי אדסינה.

 

עיתונים בניגריה דיווחו שקבוצה של פקידי ממשל שנסעו לארה"ב עוד לפני הנשיא עצמו, חתמו על הסכם שיאפשר לארבע חברות שמובלות על ידי התאגיד האמריקני "ג'נרל אלקטריק" הזדמנות להשקיע סכום של כשני מיליארד דולר במודרניזציה של קווי רכבת מרכזיים בין העיר המסחרית לאגוס לבין העיר הניגרית הצפונית קאנו, ובין פורט הרקורט שבאזור דלתת הניז'ר העשיר בנפט לבין מיידוגורי, עיר לידתו של ארגון "בוקו חראם". סין, מדינה שמשקיעה כסף ומשאבים רבים בניגריה, מבצעת עבודות תשתיות דומות במדינה האפריקנית.

 

 (צילום: youtube) (צילום: youtube)
(צילום: youtube)

בשעה שניגריה מבקשת סיוע צבאי וביטחוני גדול יותר מארה"ב ולחזק את הקשרים בין שתי המדינות, היא עדיין לא יכולה להתעלם מהרגעים הקשים שליוו את כניסת טראמפ לבית הלבן, וגם לא לשכוח שהנשיא האמריקני פיטר את מזכיר המדינה שלו כמה שעות בלבד לאחר שרקס טילרסון הגיע לניגריה. ביקורו של טילרסון במדינה האפריקנית היה הביקור של האישיות האמריקנית הבכירה ביותר בניגריה מאז נכנס טראמפ לתפקיד.

 

בחודש דצמבר, ניגריה וכמה מדינות אפריקניות שבאופן מסורתי נחשבות לידידות של ארה"ב, הצביעו בעצרת הכללית של האו"ם בעד גינוי ההחלטה של טראמפ להכיר בירושלים כבירתה הרשמית של ישראל. בינואר 2018 הייתה ניגריה אחת מכמה מדינות אפריקניות שזימנו את השגריר האמריקני לשיחת נזיפה לאחר שטראמפ השווה את היבשת האפריקנית לשירותים מטונפים.

 

בחודש יוני עורר טראמפ את זעמם של הניגרים כשאמר על פי הדיווחים שהניגרים לא ירצו לחזור ל"צריפים" שלהם אם ירשו להם לבקר בארה"ב. אמירות מסוג זה הפכו את הנשיא הרפובליקני לדמות לא כל כך אהובה בקרב הציבור הניגרי. יתר על כן, החלטת הממשל האמריקני להקשות על אזרחים ניגרים רבים להיכנס לשטח ארה"ב הגבירה עוד יותר את המתיחות בין שתי המדינות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים