תיעוד חדש מהטיול שאישר משרד החינוך: "חשבנו שאולי לא נחזור משם"
הורים ותלמידים מגימנסיה גן נחום בראשון לציון ממשיכים למסור עדויות על ההיקלעות לשיטפון בערבה, יום לפני האסון של חניכי מכינת בני ציון בנחל צפית. אחרי שנחשף ב-ynet כי משרד החינוך אישר את קיום הטיול באזור, אמרה אחת התלמידים: "לא הבנתי למה אנחנו צריכים להיות שם"
עוצמת השיטפון נחשפת מול המצלמה: ברקע חשיפת ynet על כך שחדר המצב של משרד החינוך אישר לתלמידים מראשון לציון לטייל באזור הערבה יום לפני אסון השיטפון, שבו נספו עשרה בני נוער, מתפרסם הבוקר (יום ב') תיעוד חדש מהזירה באזור המכתש הקטן. "מדריכה באוטובוס אחר החליטה להוביל אותנו, על דעת עצמה, דרך מסלול יותר מסוכן שכל הזרם נשפך לכיוון האוטובוס", סיפרה אחת התלמידים מראשון לציון.
מוקדם יותר היום דווח כי תלמידי שכבת י' מגימנסיה גן נחום נקלעו יממה לפני האסון בערבה לשיטפון במרחק של דקות נסיעה ספורות מנחל צפית. על אף דרישת ההורים להחזיר את ילדיהם הביתה - התיר חדר המצב של משרד החינוך לבית הספר להמשיך בטיול. לדברי ההורים, במקום להחזיר את התלמידים לבתיהם - הוסט מסלול הטיול למכתש הקטן, אולם גם שם אירע כאמור שיטפון עוצמתי.
"יום לפני הטיול היה ממש מעונן, ולפי תחזית מזג האוויר - הייתה אמורה להיות סופה", סיפרה התלמידה שנכחה בטיול. "יומיים לפני היציאה לטיול ההורים התקשרו לרכז השכבה וביקשו לחשוב שוב על הטיול. כבר אז היה ברור שמזג האוויר הולך להיות קשה, וההורים שלנו ביקשו שבית הספר יבטל או ידחה את הטיול".
התלמידה סיפרה כי מרגע ההגעה לאזור שהוכה בשיטפון - אחזה בה, בחבריה ובצוות החינוכי חרדה לנוכח התנאים הקשים. לדבריה, "חלק מהחברות שלי החליטו לטפס על ההר, אבל אני נשארתי למטה. לאחר מכן, הרגז שלנו קיבל החלטה להוריד את כולם מהמסלול ולחזור לאוטובוסים. כשנכנסנו לאוטובוס התחיל ברד שלא ראיתי בחיים שלי, היו גושי ברד בגודל של ביצה".
היא הוסיפה כי "מדריכה באוטובוס אחר החליטה להוביל אותנו, על דעת עצמה, דרך מסלול יותר מסוכן, שכל הזרם נשפך לכיוון האוטובוס. אני זוכרת שאחר כך הגיעו יחידות חילוץ, טרקטורים ופינו את כל האבנים. אחרי שלוש שעות - חולצנו. הייתי מאוכזבת מאוד שהוציאו אותנו לטיול הזה וגם עצבנית. לא הבנתי איך הגענו לשם, ולמה אנחנו צריכים להיות שם".
לדבריה, גם הוריה והורים אחרים חששו מאוד לגורל ילדיהם. "ההורים לא ישנו כל הלילה. הם גם לא הצליחו לדבר איתנו כי לא הייתה קליטה. חדר המצב של משרד החינוך קבע כי המסלול הזה בטיחותי, ואנחנו באמת חשבנו שאולי לא נחזור משם".
ההורים ביקשו לבטל או לדחות
בשיחות פנימיות בקבוצות וואטסאפ של ההורים עלה כי עוד טרם הטיול - כשהיה ברור כי קיים צפי למזג אוויר סוער במיוחד באזור - ביקשו כאמור ההורים לבטל או לדחות את הטיול. עם זאת, בסופו של דבר הוחלט כאמור לקיימו.
התלמידים, שתיעדו את רגעי האימה, שלחו צילומים וסרטונים להוריהם. "כשקיבלנו את הסרטונים, הרגשנו חוסר אונים", אמרה אסנת לזרוביץ', שבתה השתתפה בטיול. "אני לא יכולה לעשות כלום. חלק מההורים רצו לנסוע להביא את הילדים. איך הוציאו את הילדים משם? הלב שלי בכה מבפנים. מי שאישר את הטיול הזה צריך לתת את הדין. נמנע אסון גדול ובנס הילדים שלנו חזרו".
ברקע האסון בערבה הודיע אמש משרד החינוך כי יקים ועדה משותפת עם משרד הביטחון ומועצת המכינות הקדם צבאיות, שתסדיר את פעילויות החוץ של המכינות הקדם צבאיות. בנוסף, מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, הודיע היום כי יפתח בבדיקה לבירור נסיבות האסון.
ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "הטיולים הרגליים במסלולים מסוכנים בוטלו או הוסטו למקומות חלופיים". אשר לטיול של התלמידים מראשון לציון אמרו במשרד החינוך כי הם "בהחלט מבינים וערים לחששות ההורים, אך הטיול הנדון הוסט רגלית לאזורים שאינם מסוכנים. חדר המצב עמד בקשר רציף עם מדריכי הטיול ודאג ללוות את יציאת האוטובוסים מהמקום".