האזהרות השפיעו: ירידה בזיהום האוויר בגלל מיעוט המדורות
על פי נתוני המשרד להגנת הסביבה, זיהום האוויר בשיאו היה גבוה פי 7.1 מהרגיל - לעומת 10.9 בל"ג בעומר אשתקד. בחיפה ובנשר נענו התושבים לקריאת הרשויות ושירותי הכבאות ונמנעו מהדלקת מדורות
מדורות ל"ג בעומר (צילום: מוטי קמחי, רועי עידן, עידו ארז, ליהי קרופניק, יובל עוזרי וישי פורת)
ל"ג בעומר הוא אחד הימים שבהם נרשם זיהום האוויר הגבוה ביותר בשנה, אך היום (ה') דיווח המשרד להגנת הסביבה על ירידה ברמת זיהום האוויר ברוב חלקי הארץ. זאת בעקבות הנחיית המשרד, שירותי הכבאות וההצלה וכן רשויות מקומיות רבות להפחית ואף להימנע מהדלקת מדורות בשל תנאי מזג האוויר. בשל המדורות, זיהום האוויר הלילה בשיאו היה גבוה עד פי 7.1 מהרגיל, לעומת שנה שעברה, אז זיהום האוויר בשיאו הגיע עד פי 10.9 מהרגיל.
רמת זיהום אוויר נמוכה מהרגיל בחג נמדדה בכ-150 תחנות של המערך הארצי לניטור אוויר של המשרד להגנת הסביבה הפזורות בארץ. על פי הנתונים ניתן ללמוד כי בחיפה ובנשר נענו התושבים לקריאת הרשויות המקומיות ולא הבעירו מדורות. גם במועצה האזורית גזר נרשמה ירידה משמעותית בהשוואה לשנה שעברה. כמו כן, ברחבי הארץ נראו באוויר פחות ערפילים שחורים וחלה הפחתה בריח החריף המוכר גם בימים שלאחר המדורות.
בל"ג בעומר בשנה שעברה חלה עלייה ברמות זיהום האוויר לעומת החג בשנים קודמות, והוא נמשך במשך שני לילות. כך, בדרום תל אביב נמדד זיהום של פי 7.5 מיום בהיר. בבאר שבע רמת זיהום האוויר נרשמה על פי 4.4 לעומת פי 2.3 ב-2016.
רמת זיהום האוויר מושפעת בין היתר ממיקום המדורות ביחס לתחנת הניטור ובתנאים המטאורולוגיים כגון כיוון ומהירות הרוח ותנאי הערבול באטמוספרה. במחקרים שנעשו בתחום, נמצא כי חלה עלייה בשכיחות הפונים לחדר מיון בסמיכות להחמרה הזמנית באיכות האוויר עקב מדורות ל"ג בעומר.
ד"ר לבנה קורדובה-ביז'ונר, מנהלת מערך ניטור האוויר הארצי, אמרה כי "הופתענו לטובה מהנתונים. ראינו שיש הפחתה של כ-33% בריכוזי השיא. ראינו הפחתות כמעט בכל התחנות, למעט אלה שבהן יש ציבור דתי או חרדי". היא הוסיפה כי "בתחנות הניטור בחיפה, בנשר ובגזר כמעט לא נרשם זיהום אוויר. בשנה שעברה היו יומיים של ל"ג בעומר וביום השני היו ריכוזים גבוהים יותר של זיהום. בהשוואה ליום השני היו הפחתות בזיהום".
מדורת ל"ג בעומר
צילום: רועי רובינשטיין
מומלצים