שתף קטע נבחר

 

רוסיה פוחדת שארמניה היא אוקראינה הבאה

הטלטלה הפוליטית בארמניה: שלושה שבועות של הפגנות מחאה נגד מפלגת השלטון והנשיא לשעבר סרקסיאן עומדים בפני סיום - מנהיג המחאה ניקול פשיניאן קיבל הבטחה שדרכו לראשות הממשלה סלולה. בעלת הברית רוסיה, שמחזיקה בארמניה כוחות, מקווה שזו לא תתקרב למערב

אחרי שבועות ארוכים של טלטלה פוליטית וביטחונית בארמניה הסתמן היום (ה') הסכם שיוביל לסוף המשבר: מפלגת השלטון הודיעה כי בשבוע הבא ייבחר ראש ממשלה חדש, וחבר הפרלמנט ניקול פשיניאן, שהנהיג בשבועות האחרונים את ההפגנות נגד מפלגת השלטון, דיווח כי הוא עומד להיות ראש הממשלה הנבחר.

 

ההפגנות בירבאן

ההפגנות בירבאן

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ארמניה הפגנות מחאה משבר פוליטי (צילום: AFP)
פשיניאן לתומכיו: "ביום הבחירות - בואו לכיכר וחכו"(צילום: AFP)

ארמניה הפגנות מחאה משבר פוליטי (צילום: AP)
המונים מפגינים בבירה ירבאן, השבוע(צילום: AP)

ארמניה, בעלת בריתה הקרובה של רוסיה, ידעה בשלושת השבועות האחרונים הפגנות סוערות בשל הזעם הציבורי על הפרוטקציות והשחיתות של הממסד הפוליטי. בצל ההפגנות נאלץ ראש הממשלה סרז' סרקסיאן להתפטר שבוע בלבד אחרי שנבחר לתפקיד.

 

סרקסיאן היה נשיא ארמניה במשך עשור, והוא החליט לרוץ לתפקיד ראש הממשלה משום שהחוקה הארמנית אוסרת עליו להתמודד על כהונה שלישית כנשיא. הניסיון שלו לעבור מתפקיד בכיר אחד לתפקיד בכיר אחר עורר מחאה גדולה מצד מתנגדיו, הרואים בו מי שרוצה לאחוז בשלטון בכל מחיר.

 

ארמניה היא מדינה סובייטית לשעבר, ורוסיה, שמחזיקה בה כוחות, מסרה היום כי היא עוקבת אחר המתרחש בארמניה ומקווה שתהא תוצאת המשבר הפוליטי אשר תהא – שתי המדינות ימשיכו להיות בעלות ברית איתנות. עד כה נקטה מוסקבה איפוק, אולם היא חוששת שארמניה תלך בעקבות הצעדים שעשתה אוקראינה בשנת 2014, כשהתקוממות עממית הובילה לעלייה לשלטון של מנהיגים הקרובים יותר למערב.

ארמניה הפגנות מחאה משבר פוליטי ניקול פשיניאן (צילום: AP)
מנהיג המחאה ניקול פשיניאן. "המועמד של העם" השיג תמיכה ממפלגת השלטון(צילום: AP)

ארמניה הפגנות מחאה משבר פוליטי סרז' סרקסיאן (צילום: רויטרס)
הנשיא לשעבר סרקסיאן. התפטר אחרי שבוע בתפקיד רה"מ(צילום: רויטרס)

היום צצו סוף סוף סימנים לפשרה שתאפשר פתרון בדרכי שלום למשבר. והרם בגדסריאן, יו"ר המפלגה הרפובליקנית, שהיא מפלגת השלטון, קיים שיחות עם מנהיג המחאה ניקול פשיניאן בן ה-42, עיתונאי לשעבר וחבר פרלמנט בהווה.

 

אחרי השיחות אמר בגדסריאן כי מפלגתו מוכנה, לפחות באופן עקרוני, לתמוך במינויו של פשיניאן לראש הממשלה בשבוע הבא. רק שלשום מנעה המפלגה הרפובליקנית את הבחירה בפשיניאן אף שקודם לכן טענה כי לא תעמוד בדרכו למינוי. כעת נראה שמפלגת השלטון יורדת מהעץ. החלטתה החדשה באה בעקבות שביתה שנערכה אתמול בארמניה ושיתקה חלקים גדולים ממנה.

 

אחרי השיחות אמר בגדסריאן לסוכנות הידיעות רויטרס כי במעמד הבחירה בראש הממשלה ב-8 במאי תתמוך מפלגתו בכל אדם – כולל פשיניאן – שיזכה לתמיכת שליש מחברי הפרלמנט. תמיכה כזו מובטחת לפשיניאן. פשיניאן הוא גם המועמד היחיד שהכריז כי יתמודד על התפקיד. לא ידוע אם יהיו מועמדים נוספים. אם ב-8 במאי בכל זאת לא יצליח הפרלמנט הארמני לבחור ראש ממשלה, הפרלמנט יפוזר ויוכרזו בחירות מוקדמות.

ארמניה הפגנות מחאה משבר פוליטי (צילום: MCT)
תומכי פשיניאן. נגד השחיתות, נגד הנפוטיזם(צילום: MCT)

ארמניה הפגנות מחאה משבר פוליטי (צילום: MCT)
במחאה בירבאן. מתנגדי פשיניאן: "הוא מתסיס נגד הנהגה נבחרת"(צילום: MCT)

בסרטון וידאו שפרסם ברשתות החברתיות אמר היום פשיניאן כי מפלגת השלטון הסכימה לתמוך ב"מועמד של העם" לראשות הממשלה. "מועמד של העם" הוא תואר שבו הציג את עצמו פעמים רבות לאחרונה. בצעד שנועד לשמר את הלחץ על השלטונות קרא פשיניאן לתומכיו להתאסף במרכז הבירה ירבאן ב-8 במאי ולהמתין שם להודעות נוספות. הערב מסר כי נפגש עם השגרירים של רוסיה, ארה"ב, האיחוד האירופי וגאורגיה ועדכן אותם בסיכומים שהושגו.

 

לא כל הארמנים תומכים בהפגנות המחאה. יש הרואים בפשיניאן דמגוג שבעזרת התססת הציבור מנסה להדיח מנהיגים שנבחרו באופן דמוקרטי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
המפגינים נגד סרקסיאן ואנשיו. "רוצה את השלטון בכל מחיר"
צילום: AFP
מומלצים