שתף קטע נבחר

 

האיראנים משקרים, אבל לא כל הזמן

המסר שביקש רה"מ נתניהו להבהיר במצגת שלו השבוע הוא שהאיראנים הם שקרנים מועדים, אולם הנחה זו בעייתית ולא תואמת את המציאות

 

נתניהו מציג: תיקי הגרעין האיראניים    (צילום: רועי עידן)

נתניהו מציג: תיקי הגרעין האיראניים    (צילום: רועי עידן)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

המצגת של ראש הממשלה בנימין נתניהו לא עסקה בהווה. גם המומחים שטוענים כי המידע שחשף המבצע של המוסד הוא חשוב מאין כמותו מסכימים שהוא, ככל הנראה, לא חושף דבר לגבי המצב הנוכחי של תוכנית הגרעין האיראנית.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

הנקודה העיקרית שהעלה ראש הממשלה היא שאיראן שיקרה לעולם לגבי התוכנית הצבאית שפיתחה לפני 2003. המידע שנתפס בטהרן חושף את השקרים האיראניים באופן ברור. המסר של ראש הממשלה להווה ולעתיד היה שהאיראנים הם שקרנים מועדים. השקר הראשוני מעיד על נכונותם ויכולתם להמשיך ולשקר, ואין (על פי דבריו של נתניהו) שום סיבה להניח שלאיראנים יש מצב פעולה שאיננו שקרי.

 

ראש הממשלה (צילום: AFP)
הנקודה העיקרית שהעלה ראש הממשלה היא שאיראן שיקרה לעולם לגבי התוכנית הצבאית שפיתחה לפני 2003. נתניהו(צילום: AFP)

אם זה מצב העניינים הקבוע, ממילא מתייתר הצורך לשאת ולתת עם האיראנים על הסכם חדש. הנשיא האמריקני דונלד טראמפ יכול בלב שלם לפרוש מן ההסכם ב-12 במאי. הציבור הישראלי יכול להיות בטוח שראש הממשלה שלו מסוגל למתוח קו ברור בין אמת לבין שקר, ושישראל מחויבת לאמת באופן בלתי מתפשר.

 

מבחן הכבוד הלאומי של השמרנים האיראנים

הנחת המוצא הזו של דברי ראש הממשלה היא הנחה בעייתית מאוד שאיננה תואמת את המציאות. על מנת לקבוע שאיראן מסוגלת רק לשקר, ושאם האיראנים שיקרו פעם אחת הם ישקרו תמיד, צריך לראות את איראן כישות שפועלת ומדברת בקול אחד בלבד. זה לא המצב.

 

תוכנית הגרעין והאפשרות להסכם גרעין היו סלע המחלוקת הפוליטי העיקרי באיראן במהלך העשור האחרון לפחות. במערכת הבחירות לנשיאות של 2013, זו שהסתיימה בניצחון מפתיע יחסית של חסן רוחאני, המתמודד המוביל וזה שנטען כי הוא זוכה לתמיכת המנהיג העליון היה עלי אכבר סאלחי. סאלחי היה ראש צוות המשא ומתן האיראני בשיחות עם הקהילה הבינלאומית לגבי הגרעין. במהלך מערכת הבחירות, הוא התחייב לעמדה קשוחה ובלתי מתפשרת כלפי העולם כולו. הוא טען שאיראן לא תוותר על דבר ושכבודה הלאומי עומד למבחן.

 

שר החוץ של איראן מוחמד ג'וואד זריף מגן על הסכם הגרעין ותוקף את ארה
מאדריכלי הסכם הגרעין ב-2015. שר החוץ האיראני זריף

רוחאני, מולו, קרא לקו פרגמטי בהרבה ודיבר על דיאלוג עם הקהילה הבינלאומית. הוא הבהיר כי לדעתו דיאלוג כזה הוא הדרך היחידה להסיר את הסנקציות ששיתקו אז את הכלכלה האיראנית. הניצחון של רוחאני הפתיע פרשנים שסברו כי הציבור באיראן דואג רק לכבוד הלאומי ולא מבקש להשפיע על מדיניות ההנהגה. רוחאני ניהל בעקביות את המשא ומתן מול החברות הקבועות במועצת הביטחון, ובסופו של דבר הסכימו הצדדים על תוכנית הפעולה המשותפת, ה-JCPOA.

 

ההישג הפוליטי של רוחאני מול השמרנים בארצו

החתימה על הסכם הגרעין הייתה הישג פוליטי של רוחאני. הוא הציב אלטרנטיבה לסדר היום המהפכני הנוקשה שאפיין את איראן תחת הנשיא שקדם לו, מחמוד אחמדינג'אד. הצלחתו סימנה את העמקת הפיצול בתוך ההנהגה האיראנית ואת תחילתו של מאבק אמיתי על המשך דרכה של הרפובליקה האיסלאמית.

 

ניצחונו הגדול של רוחאני בבחירות לנשיאות ב-2017 העיד על המשך והתחזקות של המאבק הזה. המאבק סביב הסכם הגרעין היה מאבק פוליטי ששיקף ריבוי דעות ובעיקר את היכולת לשנות דעה וכיוון. הסוכנויות הבינלאומיות שמפקחות על איראן מעידות כי מאז אישור הסכם הגרעין האיראנים עומדים בכל המחויבויות שלהם. אפילו שר ההגנה האמריקני, ג'יימס מאטיס, הבהיר לא פעם בעדויות בפני הקונגרס כי איראן לא מפרה את ההסכם. המציאות מדגימה שהאיראנים קיבלו החלטה פוליטית לחתור להסכם ואז לעמוד בתנאיו.

 

עלי חמינאי המנהיג העליון של איראן (צילום: AFP)
המאבק באיראן סביב הסכם הגרעין היה מאבק פוליטי. המנהיג העליון חמינאי (צילום: AFP)

חסן רוחאני נאום ב תבריז איראן (צילום: AFP)
הציב אלטרנטיבה לסדר היום המהפכני הנוקשה שאפיין את איראן תחת הנשיא שקדם לו, אחמדינג'אד. רוחאני(צילום: AFP)

דבריו של ראש הממשלה בזמן שהציג את המבצע של המוסד מבוססים על ההנחה שבאיראן אין פוליטיקה. האיראנים, כך הוא בעצם קובע, פועלים על סמך מטרות מוחלטות שמוגדרות מראש. השמדת ישראל, למשל, היא מטרה כזו ודבר לא יעצור את האיראנים בדרך אליה. זו "האמת" שלהם, ובין "אמת" לבין "שקר" יש תהום בלתי עבירה. לכן האיראנים ישקרו בשמחה כדי לקדם את "האמת" המוחלטת שלהם. מדבריו של נתניהו ניתן להבין שהתנהלות פוליטית, כזו שמבוססת על מציאות מתהווה שמחייבת למידה, שינוי וגמישות, לא נמצאת כלל בארגז הכלים האיראני.

 

אבל נתניהו עומד יחיד בדעתו זו, ודאי כל עוד טראמפ עדיין לא החליט. האיחוד האירופי כבר הבהיר שהמידע שחשף נתניהו מוכר לו, ובדיוק בגללו החליטה אירופה לתמוך בהסכם הגרעין. רוחאני ושר החוץ שלו, מוחמד ג'וואד זריף, אינם יכולים להתנער מן השקרים של ממשלי אחמדינג'אד. המאבק הפוליטי בין המהפכנים לבין הרפובליקנים ניטש בעוז. אך גם הם מבהירים שהעיקר הוא להמשיך קדימה ושההסכם מייצג החלטה ריבונית איראנית לשנות כיוון. העובדה שאיראן לא הפרה את ההסכם מחזקת גם היא את הנחת העבודה הזו. רק ישראל מתעקשת לדבר על "סימני שאלה" שהופכים ל"סימני קריאה".

 

גם בישראל, הבחירה כיצד להתמודד עם הגילויים בדבר שקריה של איראן בעבר היא בחירה פוליטית, לא "ניטרלית". התעקשותה של ישראל הרשמית להציג את היחסים עם איראן כסיפור "עובדתי" מזיקה לאינטרס הישראלי. אפשר בהחלט לשלול את ההסכם, אבל להכיר בכך שמדובר בהחלטה פוליטית. כך תישמר לישראל האפשרות להתקשח כשצריך, אך גם להתגמש. זו דרכו של עולם. ישראל הולכת ומתנתקת מן העולם הזה. קשה לדמיין איך התנתקות כזו מובילה לסוף חיובי.

 

ד"ר אורי גולדברג הוא מומחה לתיאולוגיה פוליטית בעולם השיעי מן המרכז הבינתחומי בהרצליה ועמית מחקר בפורום לחשיבה אזורית

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
רוחאני (מימין) וחמינאי
צילום: EPA
מומלצים